Kenkėjiška programa užkodavo šeimos klinikos duomenų bazę | Kas vyksta Kaune

Kenkėjiška programa užkodavo šeimos klinikos duomenų bazę

BNS 2017/11/08 18:12
R. Tenio nuotr.

Antradienį į policiją kreipėsi Kaune esanti privati šeimos klinika, kuri pranešė apie užkoduotą duomenų bazę. Sutrikdyta internetinės registracijos sistema, tačiau manoma, kad klinikos klientų duomenys pavogti nebuvo.

Kauno apskrities policijos duomenimis, klinikos duomenys pavogti nebuvo. Pasak klinikos, sutriko registravimosi pas gydytoją sistema.
„Tikrai jokie duomenys nėra dingę, tiesiog dalis duomenų yra užkoduoti. (…) Kadangi manoma, kad tai yra elektroninis virusinis užkratas, užkodavęs dalį turimų duomenų, tai patys duomenys, pirminiais duomenimis, nėra patekę į trečiųjų asmenų rankas“, – BNS sakė Kauno apskrities Vyriausiojo policijos komisariato atstovė Justina Kazragytė.

Policija dėl įvykio vykdo aplinkybių patikslinimą, ikiteisminis tyrimas šiuo metu nėra pradėtas.

„Saulės šeimos medicinos centras“ pranešė, kad sutriko pacientų registravimo internetu sistema, manoma, kad ją paveikė kompiuterinis virusas. „Sutrikimo esmė – buvo išvesta iš rikiuotės „Saulės šeimos medicinos centro“ naudota pacientų registravimo internetu vizitams pas atitinkamus gydytojus platforma. Dėl to centro gydytojai neteko prieigos prie informacijos, kuris pacientas kurią valandą ir pas kurį gydytoją turėjo atvykti, o pacientai – galimybės registruotis konsultacijoms internetu“, – pranešime teigė centro direktorė Audronė Urbonienė.

Pasak jos, atvykusius pacientus gydytojai stengiasi priimti sutartu laiku, šiuo metu siekiama atnaujinti pacientų registravimo internetu sistemą. „Kaip centrą informavo kompetentingos institucijos, į kurias kreipėsi „Saulės šeimos medicinos centras“, nėra informacijos, kuri leistų teigti, jog pacientų duomenys galėjo patekti trečiųjų asmenų žinion“, – pabrėžia įstaigos vadovė.

BNS primena, kad šiais metais pasaulyje masiškai plito virusas „WannaCry“, kuris užrakindavo vartotojų duomenis, o viruso skleidėjai reikalaudavo sumokėti išpirką, kad prieiga būtų atkurta. Tuo tarpu Lietuvos teisėsauga tiria atvejį, kai iš Kaune esančios klinikos „Grožio chirugija“ buvo pavogti klientų asmens duomenys bei prieš ir po operacijų darytos nuotraukos. Policija yra nustačiusi ir sulaikiusi tris įtariamuosius šia vagyste. Jie iš nukentėjusiųjų reikalavo išpirkos už tai, kad duomenys nebūtų paviešinti internete.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA