Stebuklingi svečiai pristatė, kaip atrodys šių metų Kalėdų eglė | Kas vyksta Kaune

Stebuklingi svečiai pristatė, kaip atrodys šių metų Kalėdų eglė

R. Tenio nuotr.

Savivaldybės atstovai, šventinių renginių organizatoriai, net atsinaujinančios energetikos specialistai ir kavos platintojai šiandien susirinko Kauno rotušėje pristatyti pagrindinės kalėdinės miesto puošmenos. Tiesiai iš Havajų čia atlėkė ir pats Kalėdų senis – jeigu šventiniai miesto renginiai bus tokie smagūs, kaip senelio pokštai spaudos konferencijoje, miesto laukia tikrai nepaprastos Kalėdos.

Gamtos tema su moderniais sprendimais

„Organizatoriai grįžta prie natūralesnio kalėdinių puošmenų varianto, tačiau žalumu viskas nesibaigia – bus daug modernių, šiuolaikinių sprendimų. Eglutę energija maitins atsinaujinantys ištekliai. Tačiau pagrindinis dalykas, kurį noriu pabrėžti – ne šventinis medis, o visas vyksmas Kauno mieste: padaugės apšviestų gatvių, bus papuošti praktiškai visi miesto tiltai, daug parkų. Laikinoji sostinės taps tarsi Amerika – bus labai šviesu, manau, tai pritrauks ne vieną žmogų atvažiuoti pažiūrėti kalėdinio Kauno“, – pasakojo Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojas Simonas Kairys.

Kalėdiniu laikotarpiu, kaip rašyta savivaldybės pranešime, bus papuošti M. K. Čiurlionio, Varnių, P. Vileišio, S. Daukanto, Panemunės, Kauno hidroelektrinės tiltai, Jiesios bei Kauno pilies tilteliai. Visą gruodžio mėnesį bus apšviestas Kauno muzikinis teatras. Taip pat Kalėdų dvasia ateis į Nepriklausomybės aikštę, Laisvės alėją, Vilniaus gatvę, Vytauto prospektą, Kauno pilį, Parodos kalną, Juozapavičiaus prospektą, Vaidoto gatvę, Santakos parką bei daug kitų vietų.

Anot mero pavaduotojo, konkurso laimėtoją lėmė pati idėja, kūrybiškumas, solidi organizatorių „Medusa Concert“ patirtis. „Esame matę, kaip jie dirba per Hanza dienas, tiek anksčiau – net neabejoju, kad rezultatas bus labai geras“, – tikino S. Kairys.

Kalbėdamas apie eglę intrigą jis norėjo išlaikyti iki pat šventės, tepasakė, kad staigmenų dar bus. Pagrindinė miesto eglutė, įvairūs renginiai šalia jos, gatvių, tiltų apšvietimas, S. Kairio teigimu, miestui atsieis 460 tūkst. eurų (praėjusiais metais tam skirta apie 350 tūkst. eurų – „Kas vyksta Kaune“). „Į šia sumą įskaičiuota viskas, kas reikalinga Kalėdų laikotarpiu Kaunui tapti šviesiu miestu. Tai nebus brangiausia eglė miesto istorijoje – ji šįkart kartu su renginiais, todėl sunku lyginti. Ne visada žaliaskarė būdavo perkama kartu su kitomis paslaugomis“, – šių metų puošmenos administracinį išskirtinumą komentavo savivaldybės atstovas.

S. Kairys džiaugėsi, kad galvodami, kaip nustebinti miestiečius ir miesto svečius, nepamirštame ekologinių aspektų, atsinaujinančių energijos šaltinių.

Džiugins išskirtiniais šventiniais renginiais

„Eglė – tikrai ne pagrindinis šventinio laikotarpio akcentas, bus įdomių dalykų. Ypač kviečiame apsilankyti Rotušės aikštėje per Naujuosius metus, šiemet švęsime netradiciškai. Renginys vyks keturias valandas – nuo 22 val. iki 2 val. Didelė diskoteka su lazeriais, vaizdo projekcijomis ir daug apšvietimo. O per eglutės įžiebimą laukiame nykštukų iš užsienio, taip pat bus ir vietinių. Bus tikrai linksma ir gražu“, – sakė renginius organizuosiančios ir eglę puošiančios įmonės „Medusa Concert“ direktorius Remigijus Knabikas.

Pristatymo dalyviams parodytas preliminarus sumažintas eglutės variantas. „Lemputės bus ne tokios, o programuojamos. Nuo žemės žaliaskarės aukštis sieks 12 metrų, ji bus puošta natūraliomis medžiagomis, o sukonstruota iš pušų ir kėnio šakų, tad gana prabangi. Jeigu atvažiuos Kalėdų senelis su rogėmis, gal netgi galės apsukti ratą aplink eglės viršūnę“, – stebuklingus vaizdus kol kas žodžiais statė R. Knabikas.

Stikliniai kubai atsiras medžiuose, ant namų kaip šviečiantys ledo gabalai. Pasak „Medusa Concert“ vadovo, stovės ir dar vienas didelis objektas iš ledo, kurį nykštukai šiuo metu transportuoja iš Šiaurės ašigalio. Periodiškai eglutės lankytojus linksmins ir baltosios meškutės. „Esant geram orui, jeigu Kaune rasime lašišos, meškų tikrai bus“, – šmaikštavo R. Knabikas.

Kalėdų stebuklas aplankys visiškai naujas erdves

„Šiemet Kaunas kuria gamtos pasaką. Jeigu turime natūralią eglutę, į miestą atkeliauja natūralios dekoracijos gamtiniais motyvais. Senamiestyje – šerkšno medeliai, puošiasi visi tiltai, ant jų iš dangaus leidžiasi žvaigždės. Taip pat sužibs jos ir Santakos parke – ten turėsime dvi dideles stiklo pluošto žvaigždes, kurios pildys miestiečių ir svečių svajones. Parkas pirmąkart bus apšviestas, sukursime Svajonių parką. Ten papuošime daugiau nei 30 medžių. Ant jų nukris krištolinis lietus, nutūps apie 100 putplasčio paukščių, ganysis Kalėdų senelio pagalbininkai elniai“, – viso miesto papuošimus komentavo Kultūros skyriaus vedėjo pavaduotoja Nomeda Prevelienė.

Naujos erdvės, kurios bus papuoštos – Vaidoto gatvė, Jiesios tiltelis, Kauno hidroelektrinės tiltas. Nematytomis dekoracijomis, kaip sakė N. Prevelienė, sušvis Tunelio gatvė, Laisvės alėjos ir Steigiamojo seimo aikščių fontanai. „Kaunas švytės kaip tikra kalėdinė pasaka ir kvies visus užsibūti čia ilgai ilgai ir dar ilgiau nešiotis prisiminimus“, – džiaugėsi pavaduotoja, o ją palaikė didžiulė balta meška užnugary.

Eglutei apšviesti – atsinaujinanti energija

Anot „Paulig Coffee Lietuva“, organizuosiančios tirščių surinkimą ekologiškam žaliaskarės apšvietimui, direktoriaus Mindaugo Čalkos, iš dviejų puodelių kavos galima pagaminti vieną vatą energijos. Kavos tirščius bendrovė pradeda rinkti nuo šios savaitės – jie bus renkami iš partnerių, klientų, degalinių ir visų organizacijų, norinčių prisidėti prie švytinčios Rotušės aikštės.

„Gruodį tirščių rinkimo talpa taip pat bus pastatyta aikštėje ir ją papildyti galės visi gyventojai. „Modus Energy“ tirščius surinks ir perdirbs. Norime prisidėti prie planetos išsaugojimo – kad tirščiai neitų kur nors į žemę ir supūtų be tikslo, o virstų kažkuo prasmingu. Ir kavos gėrimas nesibaigtų kavos puodeliu, o turėtų pratęsimą“, – jautrumą ekologijos klausimams demonstravo M. Čalka.

Kaip pasakojo „Modus Energy“ atstovas Linas Jurgutis, kavos tirščiai bus atvežti į vieną iš dešimties įmonės biokuro jėgainių. „Kavos tirščius paversime biodujomis, kurias degindami pagaminsime elektros energiją. Elektros iš kavos tirščių tikrai užteks eglutei nušviesti ir, mano nuomone, dar net liks. Beje, jų reikės apie 5-6 tonų. Šio projekto elektra bus tiekiama į bendrą Lietuvos elektros tinklą, iš kur pasieks eglę, tad pagaminama energija žalesniu pavers ne tik Kauno, bet visos Lietuvos elektros ūkį“, – technologinį žalio apšvietimo procesą nusakė L. Jurgutis.

Kalėdų senelis prasitarė, kad pagrindinė Kauno eglutė stovės nuo gruodžio 2 d. iki Trijų karalių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA