Kauno rajone tikrinimo metu sužalotas darbo inspektorius | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone tikrinimo metu sužalotas darbo inspektorius

VDI nuotr.

Valstybinė darbo inspekcija (VDI) informuoja, kad vakar sužalotas vienas iš darbo inspektorių, atlikusių tikrinimą Kauno rajone. Pagal gautą anoniminę informaciją dėl Vainatrakio kaime vykdomo galimai nelegalaus darbo dviem VDI Kauno skyriaus darbo inspektoriams buvo pavesta atlikti patikrinimą.

Patikrinimą tuo pačiu adresu dėl neteisėtos ūkinės-komercinės veiklos VDI Kauno skyriaus inspektoriai buvo atlikę anksčiau. Tikrinti besirengiančius kolegas jie įspėjo apie jau patirtą galimai neteisėtą veiklą vykdančio asmens konfliktišką elgesį. Todėl į vakarykštį tikrinimą buvo pasitelkti ir policijos pareigūnai.

Pasak patikrinimą atlikusių inspektorių, atvykę į nurodytą vietą jie pamatė, kad čia iš tiesų vyksta gamybinė veikla, kaip ir buvo nurodyta anoniminiame pranešime. Tai liudijo teritorijoje esantys angarai darbo vietoms, betono gaminiai ir keletas dirbančių asmenų. Inspektoriai prisistatė ir paprašė jų pateikti dokumentus. Tuomet automobiliu atvyko trečiasis asmuo, kuris darbuotojams liepė pasišalinti, su darbo inspektoriais nebendravo, paprašytas jiems neprisistatė, o stengdamasis uždaryti angaro duris, puolė darbo inspektorių ir jį sužalojo. Galimai neteisėtą veiklą vykdantis asmuo vėliau užsirakino name, nepakluso policijos pareigūnų reikalavimams, elgėsi įžūliai, įžeidinėjo pareigūną.

Inspektorių užpuolęs asmuo ir nukentėjęs VDI inspektorius policijoje apklausti. Smurtautojui pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 286 straipsnį „Pasipriešinimas valstybės tarnautojui ar viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui“ („Tas, kas panaudodamas ar grasindamas tuoj pat panaudoti fizinį smurtą pasipriešino valstybės tarnautojui ar kitam viešojo administravimo funkcijas atliekančiam asmeniui, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės atėmimu iki trejų metų“).

Angare dirbę asmenys, jų teigimu, gyveno tiesiog darbo vietoje, o atlyginimą gaudavo maistu. Kaip buvo rašoma anoniminiame pranešime, be kita ko, darbuotojui, kurį prispaudė betoninis šulinio dangtis, „darbdavys“ neleido kreiptis į ligoninę, grasino susidoroti, jei kur nors kreipsis.

Šiuo metu dėl patikrinimo metu nustatytos situacijos VDI inspektoriai atlieka tyrimą.

Primename, kad šių metų pradžioje pagal anoniminį pranešimą apie nelegalų darbą ir saugaus darbo pažeidimus tikrinant statybos objektą prieš VDI Vilniaus skyriaus inspektorius taip pat buvo panaudotas smurtas. Inspektoriams paprašius galimai nelegaliai dirbusiuosius parašyti paaiškinimus, kilo nepasitenkinimas; keli iš jų užpuolė situaciją filmavusį inspektorių bei sudaužė vaizdo kamerą. Vilniaus miesto apylinkės teismo sprendimu vienam iš užpuolusių asmenų skirtas laisvės atėmimas keturiems mėnesiams, bausmę atliekant pataisos namuose.

Atvejų, kai VDI pareigūnai inspektuodami patiria smurtą, yra buvę ir ankstesniais metais. Įmonės patalpose agresyvus asmuo nuo laiptų nustūmė du VDI Panevėžio skyriaus inspektorius. Buvo sutrikdyta jų sveikata, sudaužytas planšetinis kompiuteris. Kitu atveju, dviem VDI Kauno skyriaus inspektoriams tikrinant dėl galimai nelegalaus darbo įmonės vadovas grasino fiziniu susidorojimu.

VDI primena, kad pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodeksą (ANK) už kliudymą pareigūnams, jų teisėtų reikalavimų ar nurodymų nevykdymą numatytos atitinkamos nuobaudos.

Kliudymas valstybės pareigūnams (tarp jų – darbo inspektoriams) įgyvendinti jiems nustatytas teises ar atlikti jiems pavestas pareigas, jų teisėtų nurodymų ir reikalavimų nevykdymas ar netinkamas vykdymas (neįleidimas į tikrinamas teritorijas, patalpas (išskyrus žmogaus būstą) ar kitus objektus, nepateikimas informacijos, duomenų ar dokumentų arba klaidingų ar tikrovės neatitinkančių informacijos ar duomenų pateikimas, atsisakymas paaiškinti ar suteikti duomenis ir kt.), išskyrus ANK nustatytas išimtis, užtraukia baudą asmenims nuo 60 iki 600 šimtų eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 300 iki 1500 eurų. Už pakartotinį tokį nusižengimą numatyta bauda asmenims nuo 550 iki 900 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims nuo 850 iki 5000 eurų.

Numatyta taip pat atsakomybė už garbės ir orumo pažeminimą. Valstybės pareigūno (tarp jų – darbo inspektoriaus) garbės ir orumo pažeminimas, reiškiamas raštu, žodžiu, gestais, įžeidžiančiu, įžūliu, provokuojančiu ar kitokiu elgesiu, užtraukia baudą nuo 50 iki 300 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA