Dėl nešildomo ir liūčių merkiamo buto šaukiasi paties Kauno mero pagalbos | Kas vyksta Kaune

Dėl nešildomo ir liūčių merkiamo buto šaukiasi paties Kauno mero pagalbos

R. Tenio nuotr.

Žiniasklaida dažnai tampa paskutine institucija, kurios pagalbos šaukiasi nebežinantys, kur daugiau kreiptis, nes visos oficialios institucijos jau aplankytos. Panašiai šiuo metu jaučiasi Benediktinių gatvėje gyvenanti jauna kauniečių pora, įteikusi portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijai kreipimąsi į Kauno miesto merą.

Jau lapkričio pradžia, o jų bute, kuriame drauge su pora gyvena ir mažametė vyro dukra, vis dar nėra šildymo, o visą lietingą vasarą ir rudenį dėl kiauro stogo buto sienomis nuolat bėga vanduo. Galimybės sutvarkyti stogą gyventojai neturi, nes viršutiniame aukšte esantis butas, kurį dengia visiškai kiauras stogas, priklauso miesto savivaldybei, o jame jau trečią dešimtmetį gyvena „neiškraustomas“ asmuo.

Vaizdas vertas milijono

Vienu iš prestižinių Kauno individualių gyvenamųjų namų rajonų laikomas Žaliakalnis ypatingas ne tik mažo miestelio ramybę spinduliuojančia atmosfera, bet ir čia esančio nekilnojamojo turto kainomis. Po miesto centro ir senamiesčio, būstai Žaliakalnyje, ypač – senojoje jo dalyje aplink Pelėdų (anksčiau – Ąžuolų kalną) – vieni brangiausių Kaune. Viena gražiausių ir jaukiausių nuo kalno į papėdėje stūksantį Benediktinių vienuolyną vedanti Benediktinių gatvelė išskirtinė dar ir tuo, kad iš joje esančių namų terasų atsiveria su niekuo nesulyginamos Kauno panoramos. Gatvėje stovi ir keli namai, kurie neabejotinai patektų į brangiausių Kauno individualių namų sąrašą.

Viena tokių kvapą užimančių panoramų atsiveria ir iš Benediktinių gatvelės įkalnės pradžioje esančio 45-ojo namo viršutinių butų langų. Neabejotinai, pačiais gražiausiais rudenėjančio Kauno vaizdais grožėtis tenka keturių aukštų namo viršuje esančio mansardinio buto gyventojams, tiksliau, vienam gyventojui – Mykolui Stalnioniui. O prabangą gyventi šiame bute kaunietis nusipelnė tikrai ne savo darbu ar paveldėjo iš giminaičių – Benediktinių g. 45-7 būstas yra Kauno miesto savivaldybės nuosavybė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijai pateiktoje medžiagoje matyti, kad būsto nuomos sutarties daug metų šis vyras neturėjo, todėl nemokėjo ir už nuomą, o sprendimą iškeldinti Mykolą Stalnionį iš buto esančio Benediktinių 45-7, Kaunas, nesuteikiant kito gyvenamo ploto, teisėja L. Daukšienė priėmė dar 1997 metais. Vėliau naujų iškeldinimo sprendimų ir jų atšaukimų buvo daugybė, bet visi jie, nenurodant spendimo pagrindo, mistiškai sužlugdavo įsikišus Kauno miesto savivaldybės administracijai, kuri toleravo šio buto eksploataciją, nors ne kartą gavo raštus iš namą administruojančių įmonių, kad butas – avarinės būklės ir gyvenimas jame kelia grėsmę kitų namo gyventojų turtui ir saugumui.

Nugyventas butas tapo avariniu

Nors būstas visiškai susidėvėjo ir tapo avariniu, nes daugelį metų nebuvo tvarkytas, šį būstą neaišku kokiais pagrindais užėmęs gyventojas ir toliau atsisako išsikeldinti ar tvarkytis. Spalio pabaigoje ši situacija jau tapo tragiška, nes dėl avarinės stogo, elektros instaliacijos ir dūmtraukio situacijos, šiame name vis dar neįjungtas šildymas. O per kiaurą stogą tekantis vanduo kenkia ne tik po avariniu būstu esančių gyventojų turtui, bet ir gadina viso namo būklę.

Dar rugsėjo mėnesį Kauno priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai atliko patikrinimą minėtame bute ir fiksavo 6 grubius pažeidimus, kuriuos įpareigojo pašalinti iki lapkričio 2-osios. Kaimynų teigimu, per šį laikotarpį jokie šio būsto tvarkymo darbai nevyko, todėl lieka neaišku, ar iki žiemos speigų jų namas bus pradėtas šildyti. Teoriškai, šio buto tvarkymų turėtų užsiimti tikroji savininkė – miesto savivaldybė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai paprašė pakomentuoti susidariusią situaciją Kauno savivaldybės atstovus, tačiau oficialaus atsakymo iki penktadienio darbo dienos pabaigos nesulaukėme. Gavę komentarą, šį straipsnį papildysime.

Patvirtino, kad būtina tvarkyti stogą ir dūmtraukius

Benediktinių gatvės 45-ojo namo administratoriaus bendrovės „Kauno centro būstas“ direktorė Jurgita Jurevičiūtė-Balčiūnaitienė portalui patvirtino, kad šio namo stogo būklė yra išties blogos būklės.

„Stogas pralaidus vandeniui, dalis stogo dar gegužės mėnesį buvo nuplėštas vėjo, tad reikalingas kapitalinis stogo, lietaus surinkimo sistemos, kaminų remontas“, – teigė J. Jurevičiūtė-Balčiūnienė.

Atstovė patvirtino, kad itin kritinis ir savivaldybei priklausančio buto stovis. „Savivaldybės bute situacija išties bloga: atsivėrusios skylės ties dūmtraukiu. Dėl įvykusio šalto vandens stovo trūkimo perdangoje, minėtame bute nėra vandens. Reikalingas viso stovo keitimas, bet vienas iš bendraturčių, per kurio patalpas praeina stovo dalis, nesutinka, kad būtų vykdomi darbai, arba, jeigu jie bus vykdomi, reikalauja kompensacijos“, – komentavo „Kauno centro būsto“ direktorė.

„Kauno centro būstas“ yra paruošęs raštą savivaldybei, kaip patalpų savininkei, kad imtųsi veiksmų, nes savivaldybės nuomininkas kūrenasi malkomis, o dėl nesutvarkyto dūmtraukio, tai kelia didelę gaisro tikimybę. „Nepaisant savivaldybės atsakymo, kai tik leis oro sąlygos, bus atliekami dūmtraukių remonto darbai“, – žadėjo J. Jurevičiūtė-Balčiūnienė.

Galimybė pasipelnyti

Jeigu miesto savivaldybė šiandien sumanytų parduoti šį aprašomą butą, tikėtina, kad pirmas eilėje jį įsigyti būtų Mykolas Stalnionis. Portalo žurnalistei pavyko trumpai pasikalbėti su pačiu aprašomu herojumi. Reportažo dieną jis sėdėjo savo automobilyje prie namo, o pakalbintas skubėjo skambinti, neva, savo giminaičiui. Vyras neatrodė nei išsigandęs, nei sunerimęs, atvirkščiai – elgėsi arogantiškai ir davė suprasti, kad turi rimtų „pažinčių“ miesto savivaldybėje. Paprašytas aprodyti savo butą, nesutiko. Į klausimą, ar ketina kraustytis kitur, atsakymo vengė.

Vyro kaimynai aprodė minėto buto prieigas, šalia esančią palėpę. Pro palaikius stogo langus buvo galima pamatyti, kad namo stogas – visiškai kiauras. Per palėpės perdangose esančias skyles galėjai žvilgterėti ir į savivaldybės būstą, o pačioje apleistoje, nesutvarkytoje palėpėje buvo patiestas ir nešvarus išgulėtas čiužinys, ant kurio, pasak kaimynų, kartais pernakvoja M. Stalnionio svečiai.

Gana tvarkingos laiptinės viršuje buvo juntamas rūkalų ir neprižiūrėto būsto tvaikas, pasak kaimynų, savivaldybei priklausančiame bute jau kuris laikas neveikia vanduo, yra tik kanalizacija, o jiems patiems yra tekę matyti, kad per lietų visame bute būna išdėliota daugybė indų, skirtų surinkti per stogą tekantį vandenį.

Tokio apleisto būsto pardavimo kaina neturėtų būti itin didelė, tačiau jį sutvarkius – pakiltų kelis kartus. Kad šis gyventojas gali siekti būtent tokio plano – įsigyti pusvelčiui pats ar per artimus giminaičius valstybei priklausantį būstą ir vėliau iš to pasipelnyti ­–įsitikinusi ir į portalą kreipusis pora, kuri tapo savotiška šio galimai rezgamo plano įkaite.

Susidaro toks įspūdis, kad savivaldybei priklausančiame būste gyvenantis asmuo siekia maksimaliai „nugyventi“ turimą turtą, tačiau tokia jo taktika tapo žalinga kaimynams, kurie patiria ne tik moralinę, bet ir turtinę žalą – nuolat sienomis tekantis vanduo gadina ne vien kaimyninį butą, bet ir visą pastatą.

Atkakliai laikosi savo plano

M. Stalnionio atkaklumas gyventi bute, kuris jam nepriklauso ir drąsa nepaisyti jokių įspėjimų išties įkvepianti. O teisiniai institucijų bandymai pažaboti „nelegalą“, perfrazavus žymų dainių Maironį – graudžiai juokingi.

2002 m. gruodžio 12 d. meras Giedrius Donatas Ašmys kreipėsi į Antstolių kontorą prie Kauno miesto apylinkės teismo dėl Mykolo Stalnionio ir jo nepilnamečio sūnaus Ralfo Stalnionio iškeldinimo iš buto, esančio Benediktinių 45 – 7, Kaunas. Iškeldinimo turėjo būti įvykdytas iki 2004 m. balandžio 1 d., priežasčių šiam prašymui meras nenurodė.

Praėjus metams po neįvykdyto prievartinio iškeldinimo 2005 m. balandžio 1 d. antstoliui Robertui Vaitkevičiui buvo pateikta vykdymui nauja nutartis.

2008 m. Mykolas Stalnionis vis dar gyveno Benediktinių 45-7, Kaunas bute kartu su sūnumi Ralfu Stalnioniu. 2008 m. gegužės 27 d. AB „City service“ atlikto buto apžiūrą, kurios metu buvo nustatyta, kad butui reikalingas remontas, stogas yra kiauras ir per jį bėga vanduo, nesandarūs langai.

2009 m. vasario 9 d. Kauno miesto savivaldybės administracijos turto valdymo departamento gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kuprienė informavo, jog gyvenamosios patalpos Benediktinių 45-7, Kaunas nuomos sutartis nesudaryta, o asmenų deklaravusių gyvenamą vietą šiuo adresu nėra.

2009 m. kovo 5 d. AB „City service“ socialinio būsto nuomos administravimo skyriaus vadovė Ona Revuckaitė nustatė, kad bute Benediktinių 45-7, Kaunas vis gi gyvena Mykolas Stalnionis su sūnumi Ralfu Stalnioniu, tačiau nuomos sutarties neturi.

2009 m. kovo 20 d. Kauno miesto savivaldybės administracijos turto valdymo departamento gyvenamojo fondo administravimo skyriaus vedėja Kristina Kuprienė kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės administracijos teisės skyrių su užklausa informuoti, ar buvo priimtas teismo sprendimas, bei dėl vykdymo eigos dėl iškeldinimo Mykolo Stalnionio iš Benediktių 45 – 7, Kaunas.

Praėjo dar ketveri metai, o Mykolas Stalnionis toliau tebegyveno Benediktių g. 45 – 7

2013 m. gruodžio 12 d. namo Benediktinių 45, Kaunas gyventojai kreipėsi į Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorių, prašydami imtis veiksmų dėl buto stovio Benediktinių 45-7, Kaunas.

2014 m. sausio 14 d. Mykolas Stalnionis gavo raginimą iš savivaldybės įmonės „Kauno komunalinis butų ūkis“ apleisti būstą per tris dienas dėl be teisinio pagrindo gyvenimo Kauno miesto savivaldybės nuosavybėje. Žinoma, kad M. Stalnionis nepasirašo raginimo ir niekur nesikrausto.

2014 m. lapkričio 10 d. Mykolas Stalnionis kreipiasi į merą Andrių Kupčinską prašydamas jo neiškeldinti ir sudaryti nuomos sutartį. Priimtas neigiamas sprendimas.

2014 m. rugpjūčio 27 d. vėl pradedamas vykdyti priverstinio Mykolo Stalnionio iškeldinimo procesas. Namo ir buto būklė tik blogėja..

Tačiau 2015 m. rugpjūčio 10 d., jau pradėjus miestui vadovauti V. Matijošaičiui vis gi nutariama sudaryti nuomos sutartį su Mykolu Stalnioniu. Mykolas Stalnionis įpareigojo savo giminaitį Raimondą Stelnionį atstovauti jį dėl turto pirkimo.

2015 m. spalio 30 d. „Kauno komunalinis butų ūkis“ dar kartą konstatuoja, kad visos buto konstrukcijos – elektros instaliacija, vandentiekis ir nuotekų vamzdynai, santechninė įranga ir krosnis yra visiškai susidėvėję ir avarinės būklės. Todėl butą remontuoti ekonomiškai netikslinga.

2016 m. balandžio 14 d. Kauno miesto savivaldybė sudaro nuomos sutartį su Mykolu Stalnioniu, pagrindas nenurodytas.

Kuo šis vyras taip nusipelnė Kauno miestui, kad jau trečią dešimtmetį vienas gyvena apie 60 kv. metrų ploto bute prestižiniame rajone su kvapą gniaužiančiais nuostabiais vaizdais, portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcijai kol kas nepavyko išsiaiškinti. Tačiau šio gyventojo atkaklus įsitikinimas, kad jis gali netrukdomas gyventi kur jam patinka, t.y. ramioje Benediktinių gatvelėje, bei visos sužlugusios teisinės pastangos iškeldinti šį žmogų iš Savivaldybei priklausančio būsto, kelia rimtų įtarimų, kad šis asmuo nėra visai eilinis tiesiog neturintis kur gyventi Kauno mirtingasis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA