Naujus vaistus valstybė kompensuos tik nepavykus gydymui senaisiais | Kas vyksta Kaune

Naujus vaistus valstybė kompensuos tik nepavykus gydymui senaisiais

BNS 2017/10/30 15:21
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Nuo lapkričio 2 dienos kompensuojami taps nauji antitromboziniai vaistai, tačiau gydytojai juos galės išrašyti ne visiems pacientams – tik tiems, kuriems netinkamas gydymas iki šiol kompensuotu vaistu su veikliąja medžiaga varfarinu.

Plačiau kompensuoti naujus vaistus neleidžia šalies finansinės galimybės. Naujieji vaistai „Apixabanum“, „Dabigatranum“ ir „Rivaroxabanum“ bus kompensuojami 80 proc., priemokos už juos per mėnesį sieks keliolika eurų. Tuo metu už tokia pačia dalimi kompensuojamą varfariną tenka primokėti tik kelis eurus.

„Norint, kad visi pacientai gautų naujus vaistus, tų pacientų būtų labai daug ir būtų tikrai neefektyviai, neracionaliai eikvojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšos, jeigu mes visiems skirsime naujus vaistus, kai daliai pacientų puikiai veikia ir varfarinas. Kaip ir kiekviena šalis, taip ir Lietuva turime skaičiuoti ir kompensuoti taip, kad ir pacientas gautų tinkamą gydymą, ir lėšos būtų panaudojamos racionaliai“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Farmacijos departamento direktorė Gita Krukienė.

Tiek varfarinas, tiek minėti naujieji vaistai skirti kraujo krešėjimui mažinti, jie padeda išvengti trombų susidarymo, o trombai lemia insultus, plaučių emboliją ir kitas ligas. G. Krukienės teigimu, naujas vaistas bus skiriamas dešimtims tūkstančių pacientų. Ministerija planuoja, kad už šiuos vaistus jau per pirmuosius kompensavimo metus bus sumokėta per 5,4 mln. eurų iš PSDF biudžeto.

Spaudos konferencijoje dalyvavę medikai sakė, kad galimybė bent daliai pacientų skirti kompensuojamų naujų vaistų yra žingsnis į priekį.
„Mes varfarinui labai dėkingi, per 60 metų jis tiek daug išgelbėjo gyvybių ir tiek gerų darbų pridarė, bet problema yra ta, kad jis reaguoja su maistu, su kitais vaistais ir mes turime labai smarkiai kalibruoti (…), ir kartais nepasiseka iš viso sutvarkyti. Ir čia ministerija pasako – kam nesiseka sutvarkyti gydymo varfarinu, tam mes skiriame naujuosius antikoaguliantus“, – džiaugėsi Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos Kardiologijos ir angiologijos centro vadovas Audrius Aidietis.

„Ta tvarka, kuri nustatyta, mano, kaip specialisto, požiūriu, nėra tobulybė, bet tai yra geras žingsnis, gera valia“, – sakė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų direktorius medicinai ir slaugai Albinas Naudžiūnas.

Medikai taip pat perspėjo kolegas, kad naujieji vaistai būtų skiriami laikantis nustatytos kompensavimo tvarkos, nes bandymai manipuliuoti duomenimis siekiant varfariną pakeisti naujaisiais vaistais gali vesti į lemtingas klaidas. „Mes visi mokomės iš klaidų, nė vienas neišmoksta vaikščioti nenugriuvęs, bet neturime teisės daryti mirtinų klaidų, o čia galimos klaidos, susijusios su mirtimi“, – sakė A. Aidietis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA