Paaiškėjo, kas šiemet puoš pagrindinę Kauno eglę (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Paaiškėjo, kas šiemet puoš pagrindinę Kauno eglę (papildyta)

Asociatyvi / J. Danielevičiaus nuotr.

Iki Kalėdų dar toloka, bet pagrindinė Kauno eglė bus įžiebta jau gruodžio 2 d., o tai reiškia, kad netrukus prasidės paruošiamieji svarbiausios kalėdinės miesto puošmenos darbai. Tik šįkart prie jos plušės ne septyniskart Rotušės aikštės lankytojus džiuginusi menininkė Jolanta Šmidtienė.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad viešųjų pirkimų konkurse šiemet dalyvavo trys įmonės, kurios turėjo pasiūlyti ne tik eglės projektą, bet ir šventinius renginius, mugę. Žaliaskarę siūlyta konstruoti iš stiklinių kubų, rodančių įvairias vizualizacijas, arba poliuretano, formuojančio siužeto bareljefus. Trečioji idėja kiek priminė praėjusių metų Vilniaus Rotušės eglutę. Konkursą laimėjusios įmonės „Medusa Concert“ direktorius Remigijus Knabikas į detales nesileido, tačiau pasidalino viena kita mintimi apie būsimą iššūkį.

Neįprasti sprendimai – jau konferencijoje

Artimiausiu metu viešųjų pirkimų sutartį turintis pasirašyti R. Knabikas sakė kaip reikiant, su vizualizacijomis, eglutę visuomenei pristatysiąs spaudos konferencijoje. „Kauno miestas norėjo konferenciją surengti šią savaitę, bet nutarėme, kad prieš Vėlines nelogiška, ne Kalėdomis kvepia, tad nukėlėme į lapkričio 3 arba 6 dieną. Galiu tiek pasakyti – bus gerai. Net konferenciją norime padaryti tokią įdomią, linksmą. Ruošiamės parodyti 2-3 metrų aukščio būsimos eglės modelį“, – intrigavo „Medusa Concert“ vadovas.

Eglė – jautrus reikalas

Su savivaldybe jo kompanija dirba ne pirmą kartą. Vienas paskutinių „Medusa Concert“ organizuotų renginių – „Kauno Hanzos dienos 2017“, kurių atsiliepimai, pasak R. Knabiko, buvo neblogi. „Na, ta eglė Kaune – jautrus reikalas. Jeigu ne geriausia Lietuvoje, tai jau viskas. Nelabai norėjau prasidėti su žaliaskarės įrenginėjimu, bet kadangi konkursas buvo paskelbtas ir pagrindinei miesto dekoracijai, ir renginiams, teko apsiimti daryti viską. Šiek tiek neramu, bet jei išeis įgyvendinti bent pusę to, kas sugalvota, bus labai įdomu“, – nerimo debesėlius optimizmu sklaidė R. Knabikas.

Taip pat „Medusa Concert“ organizuos ir eglutės įžiebimo, naujametinį renginius. Juos padaryti, R. Knabiko manymu, palyginti nesudėtinga – sunkiau su egle. „Jeigu koncertas bus nevykęs, už dviejų dienų visi ir užmirš, o eglė stovės du mėnesius ir visi linksniuos, jei bus blogai“, – samprotavo konkursą laimėjusios įmonės direktorius.

Nesigaili, kad eglę kurs kiti

Daugiametę Kauno žaliaskarės kūrėją J. Šmidtienę sėkmės atveju šiemet būtų samdžiusi Vilniaus įmonė „Partizanas“. Tačiau dar nebuvo sukurta konkreti vizualizacija, menininkė pasiūlė tik faktūrą, iš ko daryti kompoziciją, tad laimėjo kita įmonė. „Konkurso eiga ne tik nuo manęs priklausė, kadangi sąlygose nurodyta siūlyti visą paketą kalėdinių renginių. Dėl to savarankiškai dalyvauti buvo net neįmanoma – kaip menininkė, neturiu tokių pajėgumų, galiu dalyvauti tik eglutės konkurse“, – sakė J. Šmidtienė.

Menininkė sakė „Partizanui“ pasiūliusi rankų darbo bareljefinę faktūrą iš poliuretaninių šiaudelių, sudarančių minkšto kailio įspūdį. Ekologinė tema čia nutrūktų – medis būtų kurtas ne iš antrinių žaliavų, o specialiai pagamintų medžiagų. Skulptūros bareljefas būtų rodęs tam tikrus siužetinius motyvus. „Šiek tiek art deco kompozicija be jokių gyvo medžio elementų. Man būtų buvusi labai įdomi (juokiasi). Panašiai keista kaip debesų. Nepraėjo. Bet, tikriausiai, ne tik eglė, o ir koncertai, režisūra. Neapgailestauju – tikiuosi, kad laimėtojai pasiūlys labai įdomų projektą“, – teigė J. Šmidtienė.

Verslininkams dirbti su menininkais neapsimoka?

Tą faktūrą ji žadėjo panaudoti kitiems objektams, nes ji labai įdomi, ir tikrai ne iš atliekų. Bet dėl miestų eglių, anot J. Šmidtienės, neaišku – jeigu pirkimai toliau bus daromi per įmones, kurios samdo menininką, viskas priklauso ne nuo savivaldybės tarybos narių, o tų, kurie pasiūlo gatavą produktą su visais priedais. „Nežinau, ar jiems apsimoka mane samdyti, kadangi į savo kūrinį dedu daug rankų darbo. Galvoju, kad verslininkams tai – papildomas galvos skausmas“, – pasakojo moteris.

Šešis kartus Rotušės aikštėje stovėjo grynai jos sukurta miesto eglė. Septintą, pastarąjį, kartą konkursą laimėjo kita įmonė, o J. Šmidtienė su egle-karusele tapo jų partnere. Reikėjo derinti su įmone finansinę ir kompozicinę projekto dalis.

Papildyta

Kauno miesto savivaldybė informuoja, kad konkurso laimėtojai ketina pastatyti „gyvą“ 12 metrų eglę, dekoruota tikrų kankorėžių girliandomis ir kitomis natūraliomis puošmenomis. Svarbiausiu akcentu Rotušės aikštėje taps greta eglutės iškilsiančios didžiulės stiklinės instaliacijos. Tradiciškai aikštėje įsikurs ir Kalėdinis miestelis.

„Sutemus instaliacijos atgis ant jų rodomomis specialiai sukurtomis 3D projekcijomis. Instaliacijas papildys įvairūs apšvietimo efektai. Tuo pačiu stiliumi bus papuošti aikštės medžiai ir kalėdinio miestelio namukai. Kiekvienais metais tikimės sulaukti originalių idėjų. Tai – viena tokių. Kažko panašaus Kaune dar nėra buvę. Sutemus vaizdas atrodys tikrai fantastiškai“, – teigė savivaldybės Kultūros skyriaus atstovė Daiva Morkūnaitė Šmitienė.

Kauno miesto savivaldybė Kalėdų miesteliui Rotušės aikštėje, eglutės įžiebimo renginiui, edukacinėms veikloms bei Naujųjų metų sutikimo šventei skyrė 180 tūkst. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA