Pasiūlė, kaip kovoti su šešėliu: padėtų pensijų ir sveikatos apsaugos sistemoms | Kas vyksta Kaune

Pasiūlė, kaip kovoti su šešėliu: padėtų pensijų ir sveikatos apsaugos sistemoms

BNS 2017/10/23 15:47
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šešėlinė ekonomika Lietuvoje mažėtų, jeigu visuomenė būtų ne tik geriau informuojama apie jos žalą, bet ir griežčiau baudžiama, sako premjeras. Valstybei surinkus milžinišką slepiamų mokesčių sumą, neregėtai pagerėtų šalies pensijų ir sveikatos apsaugos padėtis.

„Turime pasistengti, kad kiekvienas šalies gyventojas suprastų šešėlio žalą. Manau, esminis lūžis yra kiekvieno piliečio ir žmogaus supratimas. Tas buvimas šešėlyje, ką jis man duoda blogo asmeniškai. Per tai reikia bandyti sugriauti tam tikrus stereotipus“, –
Vyriausybėje surengtoje konferencijoje apie šešėlinę ekonomiką pirmadienį kalbėjo S. Skvernelis.

Anot jo, švietimas yra veiksminga priemonė, bandant kovoti su šešėline ekonomika, tačiau kartu turi dirbti ir valstybės institucijos, galinčios bausti nusižengusius piliečius. „Aš nesu šalininkas baudžiamųjų priemonių, bet su tais, kurie nesuvokia ir nesupranta, tarnybos, institucijos turi darbuotis“, – tvirtino premjeras.

Vyriausybės duomenimis, 2015 metais dėl šešėlinės ekonomikos Lietuva neteko 2,128 mlrd. eurų mokesčių, arba 5,7 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP), o bendras „šešėlio“ mastas tuo metu siekė 25,8 proc. BVP. Vyriausybės kanclerės Mildos Dargužaitės nuomone, jeigu pavyktų surinkti slepiamus mokesčius, didėtų valstybės išlaidos pensijoms, socialinei ir sveikatos apsaugai.

„Ką mes galėtume pasiekti, jei netoleruotume šešėlio? Jeigu surinktume tuos mokesčius, galėtume padvigubinti pensijas. Išmokos vaikams padidėtų daugiau nei 10 ar 18 kartų, o sveikatos apsaugai galėtume išleisti dvigubai daugiau pinigų“, – konferencijoje teigė M. Dargužaitė – „mes kalbame apie 2 mlrd. eurų, kurių negausime vien tik efektyvindami viešąjį sektorių ar statydami naujus paslaugų centrus. Kol visuomenės supratimas nepasikeis, mes negalėsime pasiekti didelio proveržio šioje srityje“, – pridūrė Vyriausybės kanclerė.

Skirtingų tyrimų duomenimis, šešėlinės ekonomikos mastas Lietuvoje gali siekti apie 15-30 proc. BVP.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA