Seimas pritarė siūlymui grąžinti priverstinį gydymą priklausomiems nuo alkoholio | Kas vyksta Kaune

Seimas pritarė siūlymui grąžinti priverstinį gydymą priklausomiems nuo alkoholio

BNS 2017/10/15 09:33
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas šią savaitę po pateikimo pritarė siūlymui grąžinti priverstinį gydymą nuo alkoholio priklausomiems asmenims, nors kritikai tokį siūlymą sakė esant grįžimu atgal į sovietmetį.

Iš socialdemokratų partijos savaitgalį pasitraukusios Rimantės Šalaševičiūtės pataisos siūlo, kad priverstinai hospitalizuojamas galėtų būti psichikos sutrikimu sergantis asmuo. Būtinos sąlygos – kiltų grėsmė, kad jis savo veiksmais ar neveikimu gali padaryti esminę žalą savo ar artimųjų gyvybei bei turtui.

Už tokias pataisas balsavo 44 Seimo nariai, prieš buvo 8 ir septyniolika susilaikė, toliau jas svarstys Seimo komitetai.

Dabartinė tvarka priverstinai guldyti į ligoninę leidžia kur kas griežtesnėmis sąlygomis: nepakanka psichikos sutrikimo, asmuo turi sirgti sunkia psichikos liga, žmogaus elgesys turi kelti grėsmę jo ar aplinkinių sveikatai ar gyvybei. Taip pat grėsmė turtui nėra pagrindas priverstinei hospitalizacijai.

„Neretai asmenys, kuriems diagnozuota priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, būdami apsvaigę, negali tinkamai įvertinti savo veiksmų. Jie, smurtaudami psichiškai ir fiziškai prieš šeimos narius, kelia esminę grėsmę jų sveikatai bei turtui. Minėti asmenys gali parduoti gyvenamąjį būstą už mažesnę nei rinkos kainą, pasiimti paskolą ar greituosius kreditus“, – R. Šalaševičiūtė argumentavo savo pataisas.

„Projekto tikslas yra apsaugoti visuomenę nuo asmenų, kuriems diagnozuota priklausomybė nuo alkoholio ar narkotinių medžiagų, keliamos grėsmės sveikatai, gyvybei ir turtui“, – aiškino parlamentarė.

Seimo Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos vadovas Mykolas Majauskas sakė, kad jį „nuoširdžiai stebina vyresniųjų kolegų nuolatiniai siūlymai Lietuvoje per prievartą gydyti vis daugiau žmonių“.

„Kažkaip galvojau, kad jau 50 metų okupacijos, prievartos, priverstinio gydymo užteko, bet dabar žiūriu ir galvoju, ar čia kokia nostalgija?“ – ironizavo parlamentaras.

„Vakarų valstybės alkoholio priklausomybės problemas ir psichikos sveikatos problemas sprendžia truputį kitaip – neinvestuojama į stigmatizavimą, uždarumą, o kaip tik kuriamos paslaugos ir pagalba žmonėms, kurie turi tokių problemų. Ar jums neatrodo, kad mes čia truputį išvirkščiai žiūrime į problemą?“ – klausė liberalė Aušrinė Armonaitė.

„Valstietis“ Viktoras Rinkevičius į opozicijos atstovų pastabas replikavo, kad „mūsų jaunieji kolegos gal nėra susidūrę su tokiomis situacijomis, kai tiesiog ateina žmonės ir sako – gelbėkite, darykite ką nors“.

„Šeimą ar kaimynus grasina padegti, buvo padegęs ar dar kas nors. Tokiu atveju žmogų, šeimą dėl šios situacijos reikia kaip nors gelbėti“, – kalbėjo V. Rinkevičius.

R.Šalaševičiūtė ir anksčiau buvo pateikusi pataisas dėl priverstinio gydymo nuo alkoholizmo, tačiau parlamente tuomet jos buvo atmestos dar pradinėje stadijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA