Užsimota keisti vairuotojams leidžiamas promiles | Kas vyksta Kaune

Užsimota keisti vairuotojams leidžiamas promiles

delfi.lt 2017/10/10 16:01
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kai karas keliuose tęsiasi ir policija deda visas pastangas kovoje su girtais vairuotojais, Seime nuskambėjęs siūlymas paneigia nuveiktų darbų prasmę ir alkoholio vartojimo prevencijos politiką.

Šiuo metu leistinas neblaivumo lygis yra 0,4 promilės, o šią ribą siūloma didinti iki 0,5 promilės.

Be to, siūloma leisti neblaiviems prie vairo sėsti ir motociklininkams. Dabar plieninių žirgų vairuotojams galioja nulinė neblaivumo tolerancija, o šią ribą planuojama prilyginti automobilių vairuotojams – iki 0,5 promilės. Tokius siūlymus pateikė Seimo nariai Kęstutis Glaveckas, Gintaras Vaičekauskas, Juozas Baublys ir Jonas Liesys.

Vienas iš Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimą užregistravusių Seimo narių K. Glaveckas DELFI sakė, jog liberalai tokio šanso praleisti negali. „Daugumoje Europos šalių yra būtent tokia leistina neblaivumo riba – 0,5 promilės, todėl yra siekiama artėti link Europinių standartų“, – teigė Seimo narys.

Blaivumo reikalavimai vairuotojams Europos šalyse smarkiai skiriasi. Europoje išsišoka Jungtinė Karalystė ir Malta, kuriose nustatyta leidžiama 0,8 promilių riba. Aštuoniolikoje Europos valstybių nustatyta bendra 0,5 promilių riba, tačiau šiose šalyse, kaip taisyklė, taikomas žemesnis limitas jauniems ir komercinių transporto priemonių vairuotojams.

Labiausiai Dakaro ralyje patyręs Lietuvos pilotas Antanas Juknevičius buvo nustebintas Seimo narių siūlymu. „Aš esu labai prieš girtus vairuotojus ir pasisakau už tai, kad būtų griežtinamos baudos tiems, kas pagaunami girti. Mano nuomone, nėra didelio skirtumo tarp 0,5 ar 0,4 promilės. Šiuo atveju nieko nekeisčiau – palikčiau 0,4.

Vis dėlto tik visuomenės sąmoningumas gali išspręsti šį klausimą, o kelti sąmoningumui reikalingos įvairios programos, socialinės akcijos. Visuomet atsiras idiotų, kurie išgėrę sės prie vairo, todėl reikia dirbti su tomis grupėmis, kur yra problemų. O tie žmonės, kurie restorane prie vakarienės stalo su šeima išgėrė vyno taurę, yra visiškai normalūs. Reikia kelti bendrą visuomenės sąmoningumą, ypač vairuojančių“, – DELFI teigė A. Juknevičius.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA