Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius P. Baršauskui turi vieną klausimą | Kas vyksta Kaune

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius P. Baršauskui turi vieną klausimą

BNS 2017/10/09 11:41
Asociatyvi / Delfi nuotr.

Kontrolierius Vigilijus Sadauskas išvadą dėl Kauno technologijos universiteto (KTU) rektoriaus Petro Baršausko monografijos žada pateikti artimiausiu metu, tačiau prieš tai žūtbūt nori gyvai susitikti su jos autoriumi.

„Aš tikiuosi, jei šiandien nesulaukiame P. Baršausko, parašome paskutinį kreipimąsi, kad atvyktų arba mane priimtų. Manau, žmogus į vieną klausimą ras galimybę atsakyti. Aš ir telefonu galiu paskambinti, paprašyti, kad žmogus atsakytų, ar tikrai jis parašė tą monografiją“, – pirmadienį Seime sakė V. Sadauskas.

Bendradarbiaus raštu

P. Baršausko Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnyboje Vilniuje laukta pirmadienio rytą, tačiau jis nepasirodė. KTU pirmadienį BNS informavo, kad tuo metu rektorius dalyvavo posėdyje šioje aukštojoje mokykloje.

KTU Dokumentų valdymo skyrius informavo, kad penktadienį P. Baršauskas išsiuntė atsakymą šiai tarnybai, jog yra nusiteikęs bendradarbiauti, bet prašo klausimus pateikti raštu. Universitetas paskelbė poziciją, kad kviesdamas rektorių kontrolierius nenurodo, koks teisės aktas suteikia teisę „primygtinai reikalauti atvykti į tarnybą ir teikti paaiškinimus žodžiu, atsisakant priimti paaiškinimus raštu“.

„Toks kategoriškas atsisakymas priimti paaiškinimus raštu akivaizdžiai pažeis Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos nuostatuose nurodytus principus ir nulems neteisingo, šališko sprendimo priėmimą“, – paskelbtame pareiškime teigė KTU.

Priimti sprendimą nebus sudėtinga

V. Sadauskas tvirtino, kad visa kita medžiaga šioje byloje jau surinkta. „O toliau jau techninis darbas, mes palyginimus visus esame atlikę, kas reikalinga, ir priimti sprendimą tikrai bus nesudėtinga. Per savaitę, jei pavyksta gauti bet kokį atsakymą iš pono P. Baršausko, mes tai padarome“, – sakė kontrolierius.

Pasak V. Sadausko, jis nori KTU rektoriaus paklausti vienintelio klausimo – ar P. Baršauskas pats rašė tiriamą monografiją. Tyrimo eigą dėl galimo plagiato P. Baršausko habilitaciniame darbe pirmadienį Seime su kontrolieriumi aptarė parlamento pirmininkas Viktoras Pranckietis.

Kaltinimus neigia

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolierius šiuo metu tiria skundą dėl galimų plagijavimo atvejų KTU rektoriaus habilitaciniame darbe. Skundą Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybai pateikė buvęs Vytauto Didžiojo universiteto rektorius Algirdas Avižienis. Jo teigimu, P. Baršausko monografijoje yra daugybė plagijavimo atvejų.

P. Baršauskas jam metamus kaltinimus neigia ir tikina, kad jo darbe būta techninių klaidų. KTU Akademinės etikos kolegija po automatinio P. Baršausko publikacijos patikrinimo paskelbė, kad monografijoje esama citavimo problemų, tačiau plagiato nėra. Kadenciją baigusi taryba pareiškė nerekomenduojanti rektoriui atsistatydinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA