Olimpietė pataria, kaip nenustoti bėgioti atėjus šlapiam ir šaltam rudeniui | Kas vyksta Kaune

Olimpietė pataria, kaip nenustoti bėgioti atėjus šlapiam ir šaltam rudeniui

Asmeninio archyvo nuotr.

Orams vis labiau žvarbstant bėgikai vis susiduria su vidine kova, norint prisiversti neapleisti bėgimo ir sporto.

Šaltas oras, lietus ir vėjas ne itin traukia į lauką ir bėgikai rizikuoja prarasti sunkų vasaros įdirbį. Visgi, kaip pastebi „Kauno maratono klubo“ sportininkė, olimpietė Rasa Drazdauskaitė bėgimas bei treniruotės ir tokiu oru gali teikti malonumą.

Pasak sportininkės, pirmiausia kiekvienas sportuojantis turi turėti aiškų tikslą, kodėl nori bėgti, ko jis nori pasiekti.

„Vieniems svarbiausia pasirūpinti savo išvaizda, sulieknėti, kitiems svarbu nubėgti toliau ir greičiau. Pagerinti savijautą ir sveikatą. Būtent aiškaus tikslo turėjimas ir supratimas, kad praleista treniruotė tik atitolins nuo jo pasiekimo yra svarbiausia priežastis, bjauriu oru išvedanti į lauką“, – mintimis dalinosi sportininkė.

Turint aiškų tikslą, jau galima galvoti apie treniruotes. Olimpietė tikina, kad prastėjant orams reiktų iš karto pasirūpinti tinkama apranga. Ji rekomenduoja rengtis prakaitą garinančius marškinėlius ir vėjui bei vandeniui nepralaidžią striukę, dar žinomą kaip vėjinukę. Tokiu oru nerekomenduojama bėgti su šortais. Patogiam bėgimui reikėtų rinktis ilgesnes sportines kelnes ar sportines tampres. Prieš išbėgant reikėtų ir trumpai apšilti. Tai padės apsaugoti raumenis nuo traumų.

„Rekomenduoju visiems prieš bet kokį bėgimą paruošti raumenis ir kūną darbui. Nereikia sunkaus apšilimo, geriausiai vis tiek apšilsite jau bėgdami, tad užtenka trumpo pasitampymo ir tinkamai apsirengę jau galite bėgti. Tik jei jaučiate, kad lauke šalta, lyja ar pučia vėjas, nenutraukite treniruotės ir neleiskite sau sušalti lauke. Jei planuojate po bėgimo atlikti bendro fizinio pratimus, juos geriau daryti šiltoje patalpoje. Būnant lauke sušilę raumenys greit atvės, prakaito drėgmė jus sušaldys ir galiausiai susirgsite arba patirsite traumą. Nerizikuokite. Pats geriausias variantas, po bėgimo iš karto persirengti į sausus drabužius“, – patarė R. Drazdauskaitė.

Sportininkė taip pat primena, kad po šiltos vasaros treniruočių žvarbus ruduo gali iš pradžių būti itin pavojingas.

Tad kol kūnas pripras, reikėtų nepamiršti pirštinių, kepurių ir kaklaskarės. Geriau būti apsirengus kiek šilčiau, nei jausti šaltį. Po keletos savaičių bėgimo vėsesniu oru atsiras pripratimas ir bus galima rengtis kiek ploniau.
Tiesa, pati sportininkė prasitaria, kad rudenį pačiam bėgimui skiria mažiau dėmesio. Ji siūlo sumažinti nubėgamų kilometrų skaičių ir daugiau dėmesio skirti bendro fizinio treniruotėms, kūno paruošimui kitam sezonui.

„Profesionalūs bėgikai šaltąjį laikotarpį stengiamės išnaudoti raumenų stiprinimui. Visgi būtent nuo jų priklauso, kokį pagrindą turėsime, kurį galėsime išnaudoti bėgdami. O šaltasis sezonas tam itin tinkamas. Varžybų mažiau, lauke ne taip malonu treniruotis, tad labiau norisi grįžti į sporto sales. Tai siūlyčiau ir mėgėjams bėgikams. Pabėgioti lengvai užteks porą kartų per savaitę, kitą laiką skirkite raumenų treniruotėms“, – sakė bėgikė.

Ji taip pat prasitaria, kad pati jaučia, jog treniruotės sporto klubuose ar grupinėse treniruotėse ją labiau motyvuoja, padeda įveikti tingėjimą ir nenorą sportuoti. Galiausiai ir pati padaro daugiau ir geriau, nei buvo suplanavusi.

2015 m. Pasaulio čempionate 11 vietą užėmusi Rasa Drazdauskaitė prasitarė, kad jau nuo spalio vidurio imasi trenerės vaidmens ir buria mėgėjų komandą dviem grupinėms treniruotėms per savaitę Kaune. Visus norinčius prisijungti ji kviečia susisiekti asmeniškai per socialinius tinklus. Sportininkė veda ir asmenines treniruotes bei padeda susidaryti tikslų planą, kaip pasiekti išsikeltų tikslų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA