Dėl liūčių visoje šalyje paskelbta ekstremali situacija | Kas vyksta Kaune

Dėl liūčių visoje šalyje paskelbta ekstremali situacija

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Dėl liūčių šalies ūkininkams patyrus dešimtis milijonų eurų nuostolių, visoje šalyje paskelbta ekstremali situacija. Tai reiškia, kad Lietuva turės daugiau galimybių gauti europinės paramos, galės būti panaudotos ir Vyriausybės rezervo fondo lėšos.

Ministrų kabinetas trečiadienį pritarė Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos rekomendacijai ir visoje šalyje paskelbė ekstremalią situaciją.

„Žemdirbiai neturėjo galimybės apsidrausti nuo tokios rizikos, nes nėra tokios draudimo rūšies. Preliminarūs skaičiuojami ūkininkų nuostoliai yra daugiau kaip 40 mln. eurų, atskiri ūkiai yra sudėtingoje finansinėje situacijoje, todėl tai verčia galvoti apie tam tikros dalies nuostolių kompensavimą. Turime informacijos, kad Europos Komisija pasirengusi ieškoti tokios galimybės padėti Lietuvai ir manome, kad ekstremalios situacijos paskelbimas palengvins tas užduotis“, – trečiadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Ministro teigimu, rugpjūtį-rugsėjį šalyje iškritusių kritulių kiekis keliskart viršijo daugiametį vidurkį.
„Dėl tos priežasties Lietuvoje yra apsemta daugiau nei 140 tūkst. hektarų įvairių pasėlių ir dėl to atskiruose rajonuose yra nenuimta iki 50 proc. derliaus, o vertinant visos Lietuvos situaciją, nenuimta yra daugiau kaip 30 proc. derliaus“, – kalbėjo B.Markauskas.

Premjeras Saulius Skvernelis antradienį teigė, kad į EK dėl paramos nukentėjusiems žemdirbiams bus kreiptasi dar šią savaitę.

Dėl rugpjūtį siautusių liūčių ūkininkai negalėjo įvažiuoti į laukus ir nuimti derliaus, pasėti žieminių pasėlių.

Pirminiais Žemės ūkio ministerijos duomenimis, nuostoliai dėl liūčių gali siekti apie 40 mln. eurų, tačiau Žemės ūkio rūmai skaičiuoja, kad jie gali sudaryti daugiau nei 200 mln. eurų.

Dėl liūčių ekstremalią situaciją yra paskelbę daugiau nei penktadalis iš 60 Lietuvos savivaldybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA