Bilietus turintys keleiviai gėdinami kontrolierių | Kas vyksta Kaune

Bilietus turintys keleiviai gėdinami kontrolierių

Asociatyvi / Organizatorių nuotr.

Kaunietis socialiniame tinkle „Facebook“ dalinasi istorija, kai jis ir tuo pačiu autobusu vykusi studentė buvo nubausti už menką aplaidumą. Nežinojimas nuo atsakomybės neatleidžia, tačiau ar moralu skirti baudą kortelę papildžiusiam ir tai patvirtinantį kvitą turinčiam keleiviui?

Kontrolieriai nesileido į kalbas

Dešimčia bilietų pasipildęs Kauno viešojo transporto kortelę ir susimokėjęs už kelionę troleibusu, nepraėjus pusvalandžiui Kernius persėdo į mažiau ekologišką transporto priemonę ir kuo ramiausiai važiavo toliau. Ramybę nutraukė kontrolieriai, viešai sugėdinę kaunietį važiuojant be bilieto ir tuoj pat išlaipinę.

„Įsodina į gėdos autobusiuką ir nesileidžia į jokias diskusijas, kol pildo baudos protokolą. Pasirodo, kad turėjai priglausti bilietą prie komposterio, įlipus ir antrajame autobuse. O kadangi to buvai nepadaręs, kelionės bilietas negaliojo“, – rašo vaikinas.

Tuo pačiu autobusu važiavusi studentė, neseniai įsikūrusi Kaune, turėjo Lietuvos studento pažymėjimą, ką tik papildytą 3 mėnesių elektroniniu bilietu. Įlipusi ji priglaudė kortelę prie komposterio, kuris supypsėjo ir ekrane parodė galiojimo terminą. Deja, ant komposterio nepaspaudusi bilieto aktyvavimo mygtuko, kontrolierių taip pat buvo išlaipinta ir nubausta.

„Abi situacijos įvyko tuo pačiu metu. Abejose situacijose el. kortelės buvo papildytos prieš pat įlipant, kioskeliuose. Kvitai su papildymo data ir laiku turimi“, – teigia Kernius.

„Kauno autobusai“ keleivių aplaidumo nepateisina

„Kauno autobusų“ atstovės Ramunės Tarandės teigimu, nors istorijos herojai turėjo papildymą įrodančius kvitus, neatliko keleivių prievolių. „Jeigu baigiasi jūsų banko kortelės galiojimo laikas, pinigų iš sąskaitos pasiimti negalėsite. Taip pat negalioja neaktyvuotas nuolatinis bilietas – važinėji zuikiu“, – analogiją pateikė R. Tarandė.

Bilieto galiojimas prasideda nuo aktyvavimo momento, o jį aktyvuoti galima kad ir po metų. Iš kitos pusės, jeigu pridėjus kortelę tikrai buvo parodytas galiojimo terminas, vadinasi, bilietas buvo aktyvuotas – situacija ne visai aiški.

„Pažymint vienkartinį elektroninį bilietą, reikia įsitikinti, kad pinigai iš kortelės buvo nuskaityti – tai parodoma ekrane. Dažnai daroma klaida – priglaudus kortelę, nepažiūrima, ar už kelionę tikrai sumokėta. 30 min laikotarpiu persėdant, kortelę vėl privalu priglausti prie komposterio, o antrąkart pinigai nenuskaitomi“, – būti atidžiais skatino R. Tarandė.

Keleivių kontrolės organizavimo vadybininkė Roma Matulevičienė kontrolierių poziciją parėmė įstatymo raide: „Kauno miesto tarybos sprendimu patvirtintos keleivių vežimo taisyklės, kurių VII straipsnio 36.6. punktas įpareigoja keleivį persėdant priglausti kortelę. Jeigu jau žinojo, kad turi teisę 30 min laikotarpiu tęsti kelionę, asmuo turėjo paskaityti toliau, įgyti ir šią svarbią informaciją.“

Aktyvuodamas ar žymėdamas bilietą keleivis privalo įsitikinti, kad komposteris sureagavo. Likutis, pavyzdžiui, gali būti nepakankamas ar kortelė išsimagnetinusi. Pasak R. Matulevičienės, įnešti bilietus į viešojo transporto kortelę – tas pats kaip pasidėti taupymui.

„Pinigai į vežėjo sąskaitą pereina tik tada, kai ant komposterio paspaudžiamas dvejetu pažymėtas mygtukas, parodoma, kad bilietas registruojamas ir registracijos data. Neaktyvavus bilieto ir turint kvitą, per 14 dienų įneštus pinigus apskritai galima atsiimti“, – aiškino kontrolės vadybininkė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA