Verslininko iš Kauno įrašas socialiniame tinkle vos nesibaigė liūdnai | Kas vyksta Kaune

Verslininko iš Kauno įrašas socialiniame tinkle vos nesibaigė liūdnai

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Visiems mums įprastas veiksmas – pasidalinimas atostogų akimirkomis socialiniame tinkle vienam kauniečiui pasibaigė nemalonumais.

Kleboniškyje privačiame name gyvenantis verslininkas atostogaudamas pajūryje pasidalino poilsio akimirkomis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje. Verslininkas įtaria, jog pastarasis jo žingsnis tapo paskata ilgapirščiams pasikėsinti į jo namus Kaune.

„Šeštadienį maždaug 2-4 val. nakties mano name, Kaune, tris kartus „languose“, atveriančiuose vaizdą į tamsiąją lauko pusę, suveikė signalizacija, nors niekada anksčiau panašios bėdos nėra buvę. Namuose tą naktį mūsų nebuvo. Išorinių vagišių lindimo į vidų požymių nėra. Ar tai reiškia, kad kažkas tikrina, per kiek laiko atvažiuos saugos bendrovė? Jau bijoti? Ech, kaip nervina. Vagys, gal skaitote, ką skelbiu savo „feisbuke“? Sėkmės, nieko vertingo ir lengvai realizuojamo namie nelaikau“, – rašo vyras.

Menkai tikėtina versija

Versiją, kad socialiniai tinklai gali tapti papildomu kanalu vagims rinkti informaciją, portalui „Kas vyksta Kaune“ pakomentavo saugos tarnyba „Jungtis“ generalinis direktorius Audrius Ališauskas. Pasak jo, tokia versija neatmetama, tačiau menkai tikėtina.

„Didžioji dalis vagysčių vyksta žaibiškai. Pastaruoju metu apiplėšimų, kuriems ruošiamasi iš anksto, stebima aplinka ar tam tikra informacija socialiniuose tinkluose, pasitaiko retai. Į privačius namus laužiamasi per terasos duris, nes dažnai per terasos langus pastebima vaizdo, garso aparatūra ir kiti brangūs daiktai. O daugiabučiuose apvagiami tik tie butai, kuriuose nėra signalizacijų. Šitaip bent jau mūsų saugos tarnybos apsaugotų butų vagys paprastai nesiryžta plėšti, nes sukeliamas didelis triukšmas – žinoma, jog suveikusią signalizaciją išgirs didžioji dalis daugiabučio gyventojų, o netrukus atvažiuos ir saugos tarnybos darbuotojai“, – paaiškina A. Ališauskas.

Dažnesnės vagystės, kai namuose yra gyventojai

„Jau kurį laiką žmonėms rekomenduojama įsigyti specialius laikmačius, kuriais imituojama, jog po tam tikro laiko namuose įsijungia ir išsijungia šviesos. Tai sena gudrybė, kurią gyventojai pasidaro patys arba nusiperka programinius įrenginius, kurie veikia minėtu principu“, – sako saugos tarnybos „Jungtis“ vadovas.

Pasak jo, nuo seno žinoma, kad dažniausiai laužiamasi į privačią erdvę tuomet, kai nieko nėra namuose, tačiau pastarųjų metų trendencijos – priešingos – vagišiai vis dažniau kėsinasi į svetimą turtą, kai namuose yra savininkai. „Ilgapirščių tikslas laužiantis minėtomis aplinkybėmis išties elementarus – nedaugelis žmonių eidami miegoti įjungia namų saugojimo rėžimo funkciją – kai saugomas tam tikras namų perimetras, o žmonės gali būti viduje“, – teigia A. Ališauskas.

Daiktai pirmame aukšte, miega – antrame

Dar viena itin dažnai daroma klaida saugos tarnybos „Jungtis“ vadovo teigimu yra ta, kad, tarkime, moterys, gyvenančios privačiuose namuose, grįžusios palieka rankines tiesiog apačioje, netoli lauko durų, be priežiūros, o miegoti eina į antrąjį namo aukštą. „Tokiais atvejais vagišiai gana tyliai patenka į vidų, lengvai pačiumpa grobį, kuris dažnai būna pakankamas tiems, kurie sumanė tokią vagystę ir greitai pasipusto padus“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, signalizacija yra būtinas atributas tiek privačiuose namuose, tiek butuose. Tačiau nepakanka vien įsirengti signalizaciją, ją reikia naudoti. Nors ne visi žmonės žino, bet, tarkime, saugos tarnybos „Jungtis“ siūlomose signalizacijose yra galimybė būnant namuose užprogramuoti namų saugojimo rėžimą. Taip pat yra papildomos apsaugos, naudojamos terasos durims, kad jos nebūtų lengvai išlaužtos bei, žinoma, raginama matomose vietose nepalikti lengvai paimamų daiktų, pataria saugos tarnybos „Jungtis“ generalinis direktorius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA