Prezidentūra – už medicininių kanapių įteisinimą Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Prezidentūra – už medicininių kanapių įteisinimą Lietuvoje

BNS 2017/10/03 10:25
Policijos nuotr.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Mindaugas Lingė sako, reikėtų spręsti dėl medicininių kanapių įteisinimo.

Tokį pasiūlymą praėjusią savaitę išsakė konservatoriai Mykolas Majauskas ir Irena Degutienė.

„Visos priemonės, kurios lengvintų sunkių ligonių situaciją, padėtų jiems, yra, be abejo, svarstytinos, ir jeigu yra įmanoma jas taikyti, naudoti, apie tai reikia kalbėti ir eiti ta kryptimi. Turbūt nėra jokios paslapties, kad jau ir dabar medicinoje yra naudojamos narkotinės medžiagos, net yra toks leistinų medicinoje narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašas. Aš dar vakar specialiai pasižiūrėjau į jį, jame yra arti 120 narkotinių, psichotropinių medžiagų, kurios, be abejonės, yra labai griežtai ribojamos“, – Žinių radijui antradienį sakė M.Lingė.

Pasak prezidentės patarėjo, svarbu nepainioti kanapių naudojimo medicinoje įteisinimo ir bendru jų legalizavimu.

„Niekas nekalba šitoje vietoje apie apskritai kanapių legalizavimą, čia yra atskirtini ir atsietini dalykai. Kai mes kalbame apie vaistinius preparatus, Europos vaistų agentūra yra užregistravusi keturis kanapių preparatus, kurie yra naudojami“, – teigė jis.

M.Lingė pastebėjo, kad medicininės kanapės leidžiamos tokiose Lietuvai artimose šalyse kaip Vokietija ar Lenkija.

„Panašu, ką girdime ir iš valdančiųjų, kad tie klausimai bus išspręsti“, – sakė jis.

Seime penktadienį nuskambėjo siūlymas pradėti diskusiją dėl medicininių kanapių įteisinimo gydant onkologinius ligonius. M.Majauskas ir I.Degutienė per spaudos konferenciją pranešė, kad kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą dėl galimybės peržiūrėti narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašus dėl medicininių kanapių įteisinimo itin sunkių ligonių gydymui.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga savo ruožtu sakė neprieštaraujantis medicininių kanapių įteisinimui.

Lietuvoje medicininės kanapės kol kas neatskiriamos nuo rekreacinių ir yra draudžiamos pagal Farmacijos įstatymą. Jame nurodoma, kad medicininiais tikslais naudoti galima tik Narkotinių ir psichotropinių medžiagų sąrašų antrame sąraše esančias medžiagas. Sąrašus tvirtina sveikatos apsaugos ministras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA