Kaunas taps viena didele visos šalies mokykla | Kas vyksta Kaune

Kaunas taps viena didele visos šalies mokykla

Kaunas.lt nuotr.

Artėjanti pasaulinė mokytojų dieną spalio 4-ąją bus kitokia nei iki šiol. Šalyje pirmąkart rengiamas Mokytojų festivalis.

Tai reiškia, kad dauguma šios profesijos atstovų iš visos Lietuvos tądien bus ne savo įprastose darbo vietose, bet rinksis į Kaune vyksiančią unikalią šventę. Dešimtys renginių skirtingose erdvėse kvies aktyviai dalyvauti ne vien mokytojus, bet ir visus kauniečius bei miesto svečius.

Kaune veikiantys universitetai, miesto mokyklos, muziejai ir kitos organizacijos festivaliui atvers savo erdves, kuriose visą dieną vyks kūrybinės dirbtuvės, interaktyvūs užsiėmimai, paskaitos, ekskursijos ir meistriškumo pamokos. Vakare tūkstančiai mokytojų rinksis „Žalgirio“ arenoje pasiklausyti Kauno miesto savivaldybės dovanojamo koncerto. Scenoje savo pasirodymais mokytojus profesinės šventės proga sveikins Kauno miesto simfoninis orkestras, Linas Adomaitis, Jeronimas Milius ir Ieva Prudnikovaitė.

Nors dienos renginiai skirti pirmiausia mokytojams, tačiau dalyvauti juose kviečiami visi norintys. Festivalio ašinė tema – kūrybiškumo ugdymas ir ugdymas kaip kūrybinis procesas. Visi renginiai – nemokami, tačiau reikalinga išankstinė registracija internetu: http://mokytojufestivalis.lt

Susirinkusiųjų lauks net 29 skirtingos erdvės ir daugiau kaip 40 pranešėjų bei kūrybinių dirbtuvių vedėjų, tarp kurių – Andrius Tapinas, Rytis Zemkauskas, Joan Parr, Paulius Gritėnas, prof. Liudas Mažylis, Ieva Rekštytė-Matuliauskė, Šarūnas Dignaitis, Gytis Ivanauskas, Marius Pinigis, Gabrielius Liaudanskas-Svaras, Igoris Vasiliauskas, Vytautas Gaidamavičius, Dainius Baltrušaitis, Rita Bendaravičienė ir daugelis kitų.

Vienu iš Mokytojų festivalio dienos programos akcentų taps konferencija apie XXI a. švietimo iššūkius. Pasidalinti savo įžvalgomis organizatoriai pakvietė įvairių sričių atstovus: Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, Vasario 16-osios akto atradėjas Liudas Mažylis papasakos apie tarpdiscipliniškumą, Laisvės TV įkūrėjas, TV prodiuseris bei laidų vedėjas Andrius Tapinas – apie tai, kad mobilusis moksleivio rankoje gali būti granata arba stebuklų lazdele. Kiti pranešėjai svarstys, kaip susigrąžinti mokytojo autoritetą, ką moksleiviai turėtų žinoti apie darbo rinkos ateitį, lyderystę, kaip ugdyti emocinį raštingumą ar įveikti socialinių tinklų visuomenės like‘inumą ir kt.

Likusi festivalio programa padalinta į keturias dalis – kūrybines dirbtuves, atradimų erdvę, ekskursijas ir partnerių renginius. Moksleivius ir mokytojus pasitiks kūrybinių dirbtuvių įvairovė, kurių dauguma vyks VDU daugiafunkciame mokslo ir studijų centre: nuo praktikų garso, teisės ir verslumo laboratorijose iki teatro, šokio ir architektūros dirbtuvių bei simuliacijų naudojant 3D žaidimus. Intriguojančias kūrybines laboratorijas mieste „Fluxus Labs“ pasiūlys „Kaunas 2022: Kaunas Europos kultūros sostinė“.

Atradimų erdvėje mokytojai ir moksleiviai galės dalyvauti praktiniuose užsiėmimuose – nuo užsienio kalbų terapijos iki mobiliųjų aplikacijų kūrimo. Kauno technologijos universiteto (KTU) docentas dr. Gytis Svinkūnas supažindins su „Tesla“ ritės generatoriaus konstravimu, kiti mokslininkai pristatys 3D spausdinimą, įdomius fizikos eksperimentus, aprangos kūrimą ir kitas patirtis. „Kauno bienalė“ festivalyje mokytojus pakvies į ekskursiją galerijoje ir integruotas pamokas „Mokykis su Kauno bienale“, o Švietimo mainų paramos fondas – į mokymus apie tarptautines švietimo programas bei paskaitą apie istorinių asmenybių CV su žurnalistu, VDU doc. Rimvydu Valatka.

Netruks ir ekskursijų – mokytojai galės apsilankyti KTU Fizikos katedros muziejuje, pažangioje finansų ir rinkų laboratorijoje „Bloomberg Financial Markets Lab“, pamatyti studentų sukurtą elektromobilį, studentišką formulę ir žmogaus jėgomis varomo lėktuvo prototipą. Šventės dalyviai kviečiami į apžvalginę ekskursiją po Kristaus Prisikėlimo baziliką.

Renginio iniciatorius: LR Švietimo ir mokslo ministerija. Renginio organizatoriai: Kauno miesto savivaldybė ir Vytauto Didžiojo universitetas. Renginio partneriai: Kauno technologijos universitetas, Švietimo mainų paramos fondas, Kaunas 2022. Festivalio metu prie informacijos centro (S. Daukanto g. 28) veiks maisto vagonėliai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA