Kauno tvirtovės fortų tvarkymui – įspūdinga suma | Kas vyksta Kaune

Kauno tvirtovės fortų tvarkymui – įspūdinga suma

R. Tenio nuotr.

Šiemet aktyviau pradėtos spręsti jau seniai mūsų miestą slėgusios Kauno tvirtovės problemos, tačiau fortų tvarkymui Kauno miesto ir rajono saviavaldybių skirta suma – taip pat įspūdinga. Portalą „Kas vyksta Kaune“ pasiekė informacija, sukėlusi abejonių, ar viešieji pinigai naudojami pakankamai efektyviai.

[galerija kiek=”20″]

2010 metais buvo įsteigta viešoji įstaiga, kurios pagrindine veikla turėjo tapti rūpestis Kauno tvirtovės būkle ir jos tvarkymas. Įstaigos dalininkais šiuo metu yra Kauno miesto ir rajono savivaldybės bei asociacija „Kauno tvirtovė“, apjungianti Kauno tvirtovės reikalams neabejingus visuomenininkus.  Viešosios įstaigos „Kauno tvirtovės parkas“ veikloms miesto ir rajono savivaldybės drauge sudėjus šiemet skyrė 265 tūkst. eurų, iš kurių 191 tūkst. – miesto lėšos, 74 tūkst. – rajono.

Daug nematomo darbo

VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ šiemet daugiausiai dėmesio skyrė III, IV ir VI forto tvarkymui, šiek tiek darbų atlikta I ir VIII fortuose. Pakalbinome fortų tvarkymo veikla užsiimančių savanorių atstovą Ovidijų Jurkšą, kuris pasidžiaugė, kad vien pernai savanoriškų fortų tvarkymo talkų organizuota net 25-ios. Pasak jo, į talkas atvykdavo kelios dešimtys fortų likimui neabejingų talkininkų. „Tačiau tikrai negalėčiau pasakyti, kad tik savanoriai viską ir sutvarkė, kaip bandoma eskaluoti šiuo metu viešojoje erdvėje“, – sako O. Jurkša. Pasak vyro, VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ fortus tvarkantys darbuotojai dirba kasdien, o talkos vyksta kartą arba porą kartų per mėnesį. „Žmonės nemato viso to juodo darbo, kurį darome, jiems atrodo, kad tik krūmus kertame ir žolę pjauname, o kad tenka kasti, nusausinti didžiulius plotus, išvalyti nuo šiukšlių – tai labai darbui imlūs procesai“, – sako laisvalaikiu savanoriaujantis, o darbo metu viešojoje įstaigoje dirbantis O. Jurkša. – Reiktų nepamiršti, kad kiekvienas fortas – tai maždaug 10 ha sklypas“.

„Šie pinigai skirti viešosios įstaigos veiklai pagal projektą, svarstytą ir su pakeitimais patvirtintą mūsų sukurtos komisijos. Vykdomi darbai periodiškai tikrinami savivaldybės atstovų. Šiame etape svarbiausias yra fortų tvarkymas, užtikrinantis juos lankančiųjų žmonių saugumą“, – pagrindinę lėšų panaudojimą paskirtį apibrėžė VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ vadovas Valdas Rakutis. Jo atsiųstoje lėšų panaudojimo atsakaitoje nurodoma, kad beveik 70 tūkst. eurų šiemet išleista darbo užmokesčiui ir su juo susijusiems mokesčiams sumokėti. Iki metų pabaigos darbo užmokesčiui dar planuojama išleisti 11 tūkst. eurų.

Spalio mėnesio rekvizitai.lt duomenimis įstaigoje dirba 15 darbuotojų, kuriems mokamas beveik 600 eurų vidutinis darbo užmokestis. V. Rakutis patvirtino, kad 6 darbuotojai yra įdarbinti tvarkymo darbams, likusieji dirba prie projektinės veiklos.

„Dauguma prie projektinės veiklos įdarbintų žmonių dirba puse ar tik ketvirčio etato, o gana didelis vidutinis darbo užmokestis neparodo tikrosios situacijos, kiek tie žmonės realiai uždirba per mėnesį, nes vidurkis apskaičiuojamas, neatsižvelgiant į išdirbtų valandų skaičių“, – sakė V. Rakutis.

Antroje vietoje – lėšos transportui

Antroji pagal dydį išleidžiamų pinigų suma yra 64 tūkst. eurų skirtų transportui ir dar apie 6 tūkst. – jo tvarkymui, detalėms, kurui. V. Rakutis portalui komentavo, kad už šias lėšas buvo įsigytas darbuotojų vežiuojimui į fortus reikalingas transportas bei fortų tvarkymui skirtas traktorius. Paklaustas, ar šios paslaugos negalėtų būti perkamos iš kitų savivaldybės įmonių, pavyzdžiui, atnaujintą ir gausų aplinkos tvarkymo priemonių parką turinčios „Kauno švaros“, direktorius minėjo, kad fortų tvarkymui reikalinga specialiai pritaikyta technika.

„Kultūros paveldo objektai nėra paprastos tvarkymo erdvės, reikalingas išmanymas ir tvarkymo reguliarumas. Viešojoje erdvėje kažkodėl akcentuojamas tik žolės pjovimas, realybėje atliekami daug sudėtingesni darbai: uždengiami šuliniai, statomos apsauginės tvorelės, informaciniai stendai, atgaivinamos drenažo sistemos. Ir auga fortuose dažniausiai ne žolė, bet Sosnovskio barščiai, medžiai, krūmai, kuriuose dažnai slepiasi šiukšlės, betono atliekos, atviri šuliniai, didelė tikimybė rasti sprogmenis ir kitokius netikėtumus“, – sakė V. Rakutis.

Tvarkymo darbams – neįspūdingos pinigų sumos

Patiems fortų tvarkymo darbams skiriamos sumos – mažesnės. VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ vadovo V. Rakučio ataskaitoje nurodoma, kad šiemet IV forto tvarkymo (teritorijos tvarkymas, apsauginių priemonių ir stendų pastatymas, ženklų sudėjimas, šulinių uždengimas ir kt.) darbams šiemet iš miesto savivaldybės skirto biudžeto bus išleista beveik 10 tūkst. eurų, o iš rajono savivaldybės lėšų baigiamų tvarkyti I ir III fortų – beveik 7 tūkst. eurų. Kiek didesnė pinigų suma skiriama VI ir VIII forto tvarkymo darbams, kurie vykdomi iš miesto skirtų pinigų – ji sudarys 28 tūkst. eurų.

Šių metu rugsėjo 12 d. Registrų centro duomenimis, VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ yra įtrauktas į tris ir daugiau metų finansinių ataskaitų Registrų centrui nepristatančių piktybiškų įmonių sąrašą. Direktoriaus teigimu, situacija yra žinoma, šiuo metu ataskaitos yra baigiamos tvarkyti ir bus artimiausiu laiku pateiktos. „Steigėjai visas atsakaitas gauna laiku“, – sakė V. Rakutis.

Šią informaciją portalui patvirtino ir Kauno vicemeras Simonas Kairys, teigęs, kad viešosios įstaigos vadovas laiku teikia atsakaitas savivaldybei apie panaudotas lėšas bei vykdo drauge su savivaldybe patvirtintą veiklos planą. Bent iki šiol didesnių priekaištų įstaigos veiklai vicemeras teigė, kad nebuvo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA