Vyriausybės komisija žada skelbti ekstremalią padėtį visoje šalyje | Kas vyksta Kaune

Vyriausybės komisija žada skelbti ekstremalią padėtį visoje šalyje

BNS 2017/10/02 09:16
Asociatyvi / Policijos nuotr.

Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pirmadienį visoje šalyje ketina paskelbti ekstremalią padėtį. Taip nuspręsta dėl to, jog ūkininkams dėl liūčių patyrė apie dešimtimis milijonų eurų vertinamus nuostolius.

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę teigė, kad dėl stiprių liūčių, kai ūkininkai negalėjo įvažiuoti į laukus nuimti derliaus, „susiklostė nestandartinė situacija“, tad būtina skelbti ekstremalią situaciją. Tokios pozicijos laikosi ir žemės ūkio ministras Bronius Markauskas.

Paskelbus ekstremalią situaciją, Vyriausybė ieškos galimybių paremti žemdirbius, naudojant valstybės rezervą. S. Skvernelis penktadienį Ukmergėje teigė, kad Vyriausybės rezervą, kuriame yra tik 1,5 mln. eurų, galima būtų panaudoti kompensuoti žemdirbių išlaidas teisininkams derybose su produkcijos supirkėjais.

Lietuva šią savaitę taip pat ketina kreiptis į Europos Komisiją dėl nuostolių atlyginimo, o ekstremalios situacijos paskelbimas gali padėti lengviau gauti lėšų. Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį Taline sakė gavusi Europos Komisijos pirmininko Jeano-Claude‘o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) patikinimą, kad „kažkokia parama tikrai bus“.

Preliminariais Žemės ūkio ministerijos duomenimis, nuostoliai dėl liūčių gali siekti apie 40 mln. eurų, tačiau Žemės ūkio rūmai skaičiuoja, jog jie gali siekti apie 180 mln. eurų. Penktadienį ekstremalią situaciją buvo paskelbusios 12 savivaldybių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA