Kauniečiai į filmo premjerą kviečiami atvykti kartu su augintiniais | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai į filmo premjerą kviečiami atvykti kartu su augintiniais

asociatyvi / DELFI nuotr.

Jau šį šeštadienį, rugsėjo 30-ąją, visi gyvūnų mylėtojai su savo augintinais 10.30 val. rinksis į didžiausią gyvūnų fiestą prie Kauno pilies. Čia vyks jau tradicine tapusi, minias žmonių sutraukianti Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, dienos šventė. Kiekvienais metais naujovėmis stebinantis renginys šiemet savo svečiams paruošė ypatingą dovaną – žinomo gamtos fotografo Ričardo Anusausko unikalaus, net 10 metų kurto, filmo premjerą.

[galerija kiek=”4″]

Šventės dalyviai ne tik turės galimybę pirmieji pamatyti dar niekur nerodytus dokumentinio filmo „Keturi metų laikai“ kadrus, bet ir gyvai susipažinti su pačiu filmo autoriumi.

„Gamtoje praktiškai nėra pasikartojančių situacijų, todėl kiekviena šiame filme nuflmuota sekundė yra unikali ir įdomi. Esu įsitikinęs, kad žiūrovai šiame filme daugelį gyvūnų pamatys pirmą kartą gyvenime!“, – intriguoja garsus fotomenininkas.

Daugiau nei pusę pasaulio išmaišęs R. Anusauskas šventės svečiams pristatys ir kvapą gniaužiančią savo fotografijų parodą. „Čia galima bus pamatyti rečiausius Lietuvos ir viso pasaulio paukščius bei gyvūnus: nuo juodojo gandro iki vietnamietiškos meškos, nuo žvirblinės pelėdos iki 8 metrų smauglio ir riestanosės bezdžionės“, – pasakoja R. Anusauskas.

Maža to, žinomas fotografas ruošia ir dovaną svečiams: „Prižadu padaryti po gražią nuotrauką visiems, kurie su savo augintiniais atvyks pasižiūrėti parodos ir filmo premjeros“.

Iš kuklaus paminėjimo – į tarptautinę fiestą

Tūkstantines minias pritraukianti Šv. Pranciškaus, gyvūnų globėjo, dienos šventė Kaune tapo neatsiejama miesto gyvenimo ir kultūros dalimi. Pasak renginį organizuojančios VŠĮ ,,Kaunensis” vadovės Aistės Grybauskienės, idėja paminėti Šv. Pranciškaus dieną kilo kunigui Sauliui Pauliui Bytautui.

„Išgirdusi jo pasakojimus apie Šv. Pranciškų bei kaimyninės Lenkijos tradicijas, švenčiant šią dieną, iš karto užsidegiau noru suorganizuoti tokią šventę ir Kaune. Lenkijoje pilni stadionai žmonių susirenka palaiminti savo augintinių, norėjau, kad tokį kilnų renginį savo mieste turėtume ir mes. Pirmasis minėjimas nesulaukė didelio dalyvių būrio, bet po jo pasklido žinia apie sakralų, prasmingą ir linksmą gyvūnų mylėtojų ir jų šeimų susibūrimą, kuris su kiekvienais metais įgavo pagreitį ir išaugo į tradicinę miesto šventę“ , – pasakojo A. Grybauskienė.

Maža to, ši gyvūnų mylėtojų fiesta sulaukia ne tik Kauno miesto ir rajono bendruomenės šeimų su savo augintiniais, bet ir svečių iš visos Lietuvos ir net užsienio. Pernai renginį aplankė net nuncijus iš Vatikano, o šiemet į gyvūnų globos šventę prie Kauno pilies su savo programa ir aukletiniais atvyks Ventspilio kaniterapijos centras, visi norintys galės pabendrauti su specialiai apmokytais keturkojais, padedančiais sveikti tiek dideliems, tiek visai mažiems pacientams.

Šventės metu svečiai taip pat turės galimybę pamatyti ir foto parodą „Kaniterapijos galia“. Už nuopelnus miestui „Metų kaunietės“ titulu apdovanota A. Grybauskienė prisipažįsta – nieko panašaus nebūtų jei ne itin stipri Kauno gyvūnų mylėtojų bendruomenė, ambicingų šventės organizatorių „Kaunensis“ komanda bei jos numylėtinė, Vakarų Škotijos baltoji terjerė Aba. „Čia dėl jos į viską įklimpau“, – šypsosi A. Grybauskienė.

Tęs gražias tradicijas

Nepaisant daugybės naujovių, kuriomis šiais metais svečius pasitinka renginys, jis lieka ištikimas savo sukurtoms tradicijoms – gyvūnų laiminimui, iškilmingai šventės dalyvių eisenai aplink Kauno pilį, šventinei programai ir viską vainikuojančiam koncertui.

Kaip ir kiekvienais metais šventės svečiai galės mėgautis dėmesį prikaustančiais tarnybinių šunų ir žirgų pasirodymais bei dresūros parodomosiomis programomis, žavėtis Baltijos cirko pasirodymu, grožėtis gyvūnų mados šou ir tradiciškai išrinkti šunį, nusipelniusį metų stilingiausiojo titulo.

Viso renginio metu vyks konsultacijos gyvūnų priežiūros klausimais, todėl šventės svečiai galės išgirsti visus jiems rūpimus atsakymus apie savo augintinius tiesiai iš profesionalių veterinarijos gydytojų lūpų.

Praėjusiais metais pradėta graži akcija „Sukurk jiems namus“ bus tęsiama ir šiemet. Pernai vaikai gražiausiomis spalvomis išmargino net penkias būdas, kurios vėliau buvo padovanotos gyvūnų globos organizacijai ir tapo jaukiais namais savo naujųjų šeimininkų laukiantiems keturkojams.

„Šia gražia akcija vaikai padeda sukurti realius namus likimo nuskriaustiems šuniukams“, – džiaugiasi šventės organizatorė A. Grybauskienė.

Išskirtinis dėmesys vaikams

Nors tai gyvūnų globos šventė, tačiau čia ne ką mažau dėmesio sulaukia ir vaikai. „Juk labiausiai šeimą riša vaikai ir augintiniai. Gyvūnai patiems mažiausiems šeimos nariams dažniausiai tampa artimiausi draugai, todėl stengiames, kad šiame renginyje būtų gera ir įdomu visiems“, – sako penktus metus gyvuojančios šventės organizatorė A. Grybauskienė.

Vaikams bus įkurta speciali edukacinė pramogų zona, kurioje jie galės susipažinti ir patys savo rankomis pačiupinėti įvairiausius gyvūnus – nuo laukuose besiganančių avių bei ožkų ir terariumuose gyvenančių pačių mažiausiųjų iki cirko dresuotų egzotinių augintinių. Čia vaikai turės galimybę ne tik išvysti parodomąjį keturkojų draugų šukuosenų šou, dalyvauti specialioje Robotikos akademijos programoje, bet ir pirmą kartą gyvūnų globos dienos šventėje jėgas išbandyti Tado Ivanausko muziejaus rengiamose kūrybinėse dirbtuvėse.

„Čiupkite savo augintinius ir jau kitą šeštadienio rytą nuo 10.30 val. pasimatome prie Kauno pilies!“, – į gražią ir prasmingą šventę kviečia A. Grybauskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA