Keleiviai su negalia nuo šiol galės keliauti be palydos | Kas vyksta Kaune

Keleiviai su negalia nuo šiol galės keliauti be palydos

Įmonės nuotr.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba informuoja, kad UAB „Transinesta“ panaikino keleivių vežimo taisyklių punktą, reikalavusį, kad žmonės su negalia kelionės metu turi būti lydimi kito asmens. Tokį sprendimą įmonė priėmė kai Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba nustatė, jog ši nuostata yra nepagrįstas teisių apribojimas.

Tarnyba gavo informaciją, kad bendrovės tinklalapyje „Ecolines.lt“ skelbiamos taisyklės gali diskriminuoti žmones su negalia. Vežimėliu judanti moteris nusipirko bilietą, tačiau personalas jos neįleido į autobusą.

Lygių galimybių įstatymą pažeidęs punktas skelbė, kad keleiviai su judėsenos sutrikimais ar negalia (sensorine protine, fizine, psichikos, laikina arba nuolatine) leidžiami vykti tik su lydinčiu pilnamečiu asmeniu, kuris pats negali būti neįgalus. Įvertinus aplinkybes, tyrimas buvo pradėtas lygių galimybių kontrolierės iniciatyva.

Paprašytas paaiškinti, bendrovės direktorius teigė, jog vežėjai savo veiklą grindžia keleivių saugumo ir komforto užtikrinimo principu. Pasak jo, tolimos kelionės metu, kuomet kertamos valstybių sienos, gali nutikti įvairiausių situacijų, kada negalią ar judėjimo sutrikimų turinčiam asmeniui prireikia specifinės pagalbos. Minėta nuostata, anot jo, taikyta ne formaliai, bet individualiai įvertinus kiekvieną atvejį.

UAB „Transinesta“ atsiųstame rašte pasakojama, kad keleiviui su negalia iš anksto nepranešus apie savo poreikius, jo įlaipinimas, išlaipinimas ir saugus vežimas gali tapti neįmanomu dėl pačio autobuso konstrukcijos. Jei asmeniui reikalinga pagalba, apie tai pranešti jis privalo likus ne mažiau kaip 36 val. iki kelionės. Tokį reikalavimą numato kitas Taisyklių punktas.

Tokios taisyklės galėtų būti pagrįstos, tačiau keleiviui turi būti sudarytos sąlygos pačiam nuspręsti, ar jam reikalinga pagalba. Primygtinis reikalavimas būti lydimam pažeidžia Lygių galimybių įstatymą. Jame numatyta, kad paslaugų teikėjas suteikdamas informaciją apie paslaugas privalo užtikrinti, kad šioje informacijoje nebūtų išreiškiamas teisių apribojimas negalios pagrindu.

Sprendimą galima rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA