Teismas pagailėjo kūdikio besilaukiančios P. Gražulio dukters | Kas vyksta Kaune

Teismas pagailėjo kūdikio besilaukiančios P. Gražulio dukters

BNS 2017/09/20 17:14
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Ištisinę liniją kirtusi Petro Gražulio dukra Marija Šalaševičienė vairuoti negalės vieną mėnesį, nusprendė teismas.

Kauno apylinkės teismas trečiadienį sušvelnino bausmę Kauno rajono gyventojai, kuri policijos buvo nubausta už ištisinės linijos kirtimą. Pažeidimą padariusiai moteriai buvo skirta 170 eurų bauda ir trims mėnesiams atimta teisė vairuoti, tačiau pastarąją nuobaudą teismas sutrumpino iki vieno mėnesio.

„Šiuo atveju pažeidimas nesukėlė realaus pavojaus eismo saugumui, nes artimiausias automobilis, važiavęs priešinga eismo kryptimi, buvo per 250 metrų nuo M.Š. vairuojamo automobilio. Lenkdama ji greičio neviršijo. Šias aplinkybes patvirtino teisme apklausti policijos pareigūnai“, – konstatavo skundą išnagrinėjęs teisėjas Dainius Ročys.

Kaip pranešė teismas, svarstant, ar sušvelninti bausmę kelių eismo taisykles pažeidusiai M.Šalaševičienei, atsižvelgta į tai, kad moteris pripažino savo kaltę, dėl to gailėjosi, o skirtą baudą jau yra sumokėjusi.

Teismas nutartyje pažymi, kad šiuo metu kūdikio besilaukianti moteris gyvena Kauno rajone, tačiau dirba kitame mieste ir kasdien nuosavu automobiliu važiuoja į darbą.

Teisėjas D.Ročys mano, kad vadovaujantis teisingumo ir protingumo principais, nuobaudos tikslai gali būti pasiekti trumpinant jai skirtos administracinio poveikio priemonės laikotarpį, tačiau visiškai netaikyti šios įstatymo nuostatos būtų netikslinga, nes nusižengimas laikomas pavojingu savaime.

M.Šalaševičienei administracinio nusižengimo protokolas surašytas už tai, kad ji gegužės 11 dieną kelyje Kaunas-Prienai-Alytus kirto horizontaliojo žymėjimo siaurą ištisinę liniją, išvažiavo į priešpriešinę eismo juostą ir aplenkė priekyje važiuojančius automobilius.

Šią nutartį per 20 dienų galima skųsti Kauno apygardos teismui.

Liepą Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė, kad skubos tvarka Seime siūlyta priimti įstatymo pataisa, kuria ištisinę kelio juostą kertančių automobilių vairuotojams rekomenduojama ne visuomet skirti vairuotojo pažymėjimo atėmimą, gali būti asmeniškai suinteresuotas Seimo narys P. Gražulis ir jo dukra.

Paaiškėjo, kad Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisą Seimo narių grupė užregistravo praėjus dvylikai dienų po įvykio, kai M.Šalaševičienė pažeidė kelių eismo ženklą „Lenkti draudžiama“. P.Gražulio dukros pažeidimas padarytas gegužės 11 dieną, o įstatymo pataisa Seime užregistruota gegužės 23 dieną.

Antradienį paaiškėjo, kad Seimas linkęs pritarti švelnesnėms sankcijoms vairuotojams už ištisinės linijos kirtimą. Šiuo metu už tokį pažeidimą privalomai atimama teisė vairuoti, parlamentarai siūlo leisti atsipirkti ir bauda. Seimas bendru sutarimu po svarstymo pritarė tokioms Administracinių nusižengimų kodekso pataisoms. Dar liko paskutinis balsavimas dėl pataisų priėmimo.

Pagal projektą, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant Kelių eismo taisyklių reikalavimus užtrauktų 60–90 eurų baudą. Taip pat nuo vieno iki trijų mėnesių galėtų būti atimta teisė vairuoti.

Tokiu pažeidimu kelyje sukėlus pavojingą situaciją bauda didėtų iki 170–230 eurų, o teisės vairuoti neturintiems asmenims – iki 300–600 eurų.

Šiuo metu už draudimo lenkti ar įvažiuoti į priešpriešinio eismo juostą pažeidimus teisė vairuoti privalomai atimama nuo trijų iki šešių mėnesių. Teisės vairuoti atėmimas už ištisinės juostos kirtimą tapo privalomas nuo šių metų sausio.

Pataisų iniciatoriai teigia, kad sankcija už tokį pažeidimą yra per griežta. Pataisos aiškinamajame rašte teigiama, kad vien sausį pažeidėjų, kurie buvo priversti atsisveikinti su vairuotojų pažymėjimais, buvo 143.

Pataisas registravo parlamentarai iš skirtingų frakcijų, tarp jų „tvarkiečiai“ Rimas Andrikis, P.Gražulis, konservatoriai Laurynas Kasčiūnas, Algis Strelčiūnas, Emanuelis Zingeris, „valstiečiai“ Agnė Širinskienė, Dainius Gaižauskas bei kiti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA