Kultūros paveldo dienos kviečia į Kauną pažvelgti iš aukščiau | Kas vyksta Kaune

Kultūros paveldo dienos kviečia į Kauną pažvelgti iš aukščiau

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Rugsėjo 15-17 dienomis visoje Lietuvoje 24-ąjį kartą vyksta Europos paveldo dienos (EPD) ─ bene didžiausias kasmetinis nekilnojamojo kultūros paveldo populiarinimui skirtas renginys šalyje. Šių metų tema „Kultūrinis kraštovaizdis: nuo piliakalnių iki miesto bokštų” kviečia pažinti Lietuvos istorinio kultūrinio kraštovaizdžio įvairovę, suprasti jo unikalumą ir vertę.

Kultūriniu yra laikomas žmogaus sukurtas ir jo sambūvį su aplinka atspindintis kraštovaizdis. Anot architektės Giedrės Laukaitytės-Malžinskienės, kultūrinis kraštovaizdis ─ tai savotiška erdvinė istorinio laiko projekcija, kur į gausybę linijų susipynę priežastiniai objektų, vietovių ir žmonių tarpusavio ryšiai. Juos perskaityti šiandien nėra lengva, bet be emocinio ir intelektualaus ryšio su sava vieta negalėtume reflektuoti ir savęs pačių.

Nekilnojamojo kultūros paveldo objektai, Lietuvoje lankomi per Europos paveldo dienas, yra tapę kultūrinio kraštovaizdžio dalimi ir mūsų savastimi. Tuo bus galima įsitikinti daugiau nei šešiasdešimtyje Lietuvos vietovių vyksiančiuose virš 120 EPD renginių. Jų metu didelis dėmesys bus skiriamas piliakalniams ir kitiems panoraminius vietovių vaizdus atskleidžiantiems objektams, kuriems kultūriniame kraštovaizdyje tenka ypatingas erdvinis kompozicinis ir semantinis vaidmuo. Akcija „Globokime piliakalnius“ šių Europos paveldo dienų metu jungs 49 renginius visoje Lietuvoje. Nuo bažnyčių, varpinių, pilių ir kitų kraštovaizdyje išsiskiriančių pastatų bei vietų atsiversiantys vaizdai kvies susiburti ir savo krašto grožį pamatyti visuose Lietuvos kampeliuose.

Kaune vyksiančios ekskursijos lietuvių ir anglų kalbomis “Miesto bokštų istorijos” siūlys aplankyti nuostabias miesto panoramines vietas. Per ekskursiją autobusu bus supažindinama su Eigulių, Vilijampolės, Veršvų, Jiesios, Aukštųjų Šančių ir Vieškūnų piliakalniais. Jaunuosius Kauno kultūros paveldo mylėtojus nustebins edukacinė popietė – protų mūšis pradinių klasių moksleiviams “Ką byloja miesto bokštai ir kalneliai”. Kauno rajonas pakvies į piliakalniams skirtą renginį, EPD dalyviams pasiūlys pažintinę ekskursiją dviračiais, mokinių konferenciją, nuotraukų parodą bei piešinių konkursą. Detalią renginių Kaune programą rasite čia.

Pažintiniai pasivaikščiojimai, kelionės ir net pasiplaukiojimas kurėnu Nidoje, seminarai ir diskusijos, fotografijų bei tapybos parodos, konferencijos ir atvirų durų dienos, orientacinės varžytuvės ir proto mūšiai nematomais ryšiais apjungs Seirijų ir Gargždų, Žagarės ir Garliavos, Panevėžio ir Alytaus, Skuodo ir Merkinės, Mažeikių ir Ignalinos, Kidulių ir Šilalės, Rietavo, Žaslių, Pakruojo, Molėtų, Čiobiškio bei daugelio kitų vietovių kultūrinius kraštovaizdžius į vieną unikalų reiškinį ir vaizdą – Lietuvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA