Kaunas turi galimybę tapti Lietuvos ir viso regiono medicininių technologijų centru | Kas vyksta Kaune

Kaunas turi galimybę tapti Lietuvos ir viso regiono medicininių technologijų centru

Organizatorių nuotr.

Kiek žinote Kaune veikiančių medicininių technologijų (MedTech) kompanijų? Retas galėtų paminėti daugiau nei 1-2. Tačiau Kaune jau veikiančių ar tik besikuriančių medicininių kompanijų yra tiek, kad vis dažniau prabylama apie miesto galimybes tapti Lietuvos ar net viso regiono MedTech centru.

Pirmiausiai laimi pacientai

„Investicijos į sveikatos priežiūros technologijų vystymą reiškia viziją ateičiai. Nors pirminės investicijos gali būti didelės, privalome žvelgti į rezultatą ilguoju laikotarpiu – naudą žmonėms ir mūsų sveikatos sistemų tvarumą“, – sako už sveikatos apsaugą atsakingas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.

Anot jo, sveikatos priežiūros srityje diegiamos technologijos daugiausiai naudos duoda pacientams: „Didžiausias laimėjimas yra lengvesnė prieiga prie sveikatos priežiūros paslaugų, geresnė gydymo kokybė, priežiūros nenutrūkstamumas. Kompiuterių valdomi medicinos instrumentai leidžia atlikti tikslų gydymą ir t.t. “, – teigia eurokomisaras.

Kokia nauda Kaunui?

Kaunas turi senas medicinos tradicijas, čia veikia stiprios MedTech įmonės, o Kauno technologijos universiteto (KTU) bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) absolventai nuolat pildo specialistų gretas.

Svarbų postūmį Kaunui, kaip medicininių technologijų centrui, davė nesenas JAV medicininių technologijų įmonės „Hollister Inc.“ sprendimas statyti gamyklą, kurioje darbuosis apie 300 žmonių. „Hollister Inc.“ neabejoja, kad tinkamų darbuotojų ji suras.

Įmonės gamybos vadovas William R. Ciehanski teigia, kad Kaunas buvo pasirinktas dėl to, kad čia – gera tinkamos infrastruktūros bei reikiamų talentų kombinacija.

„Vienas svarbiausių faktorių, dėl kurių pasirinkome Kauną, buvo čia gyvenančių žmonių talentai ir įgūdžiai, svarbus buvo ir mūsų kultūrų atitikimas. Bendradarbiaujame su KTU, LSMU ir kitomis institucijomis visoje šalyje, idant atrastume tikrai gabių žmonių“, – pasakoja „Hollister Inc.“ atstovas. Anot jo, Kaunas turi ką pasiūlyti ne tik medicininių technologijų, bet ir kitų industrijų įmonėms. Viso „Hollister Inc.“ planuoja investuoti 50 mln. Eur.

Kaune – išskirtinės įmonės

Pasak VšĮ „Kaunas IN“ verslo skyriaus vadovo Tado Stankevičiaus, šiuo metu Kaune veikia ne viena tiek lietuviško, tiek užsienio kapitalo MedTech bendrovė.

„Pavyzdžiui, JAV bendrovė „Intermedix“ – ji mieste turi vieną svarbiausių savo paslaugų centrų, kuriame dirba apie 700 žmonių. Dar viena JAV bendrovė – „Esco Medical“, ji Kaune gamina aukštos kokybės medicininę įrangą.

Veikia pas mus ir tarptautinio pripažinimo sulaukusios lietuviškos MedTech bendrovės. Pavyzdžiui, jau 17 metų gyvuojanti „Elinvision“ kuria sveikatos apsaugos sektoriui skirtus 3D skanerius, NASA dėmesio sulaukusi „Vittamed“, kuri išgarsėjo savo neinvaziniu absoliutinės galvospūdžio vertės matuokliu, „Ortho Baltic“ – tai viena didžiausių ortopedijos technikos kompanijų Europoje, naujos kartos, gerokai patogesnes bei pigesnes slaugymo lovas kuria „Alovita“, – apie Kaune veikiančias įmones pasakoja T. Stankevičius.

Taigi, išskirtinių MedTech bendrovių Kaune turime, tačiau ko reikia, kad miestas taptu šių technologijų centru? Apie tokio proveržio galimybes bus kalbama rugsėjo 19 d. „Žalgirio arenoje“, pirmosios Baltijos šalyse MedTech konferencijos metu.

Konferencijoje „Baltic MedTech 2017“ galima susipažinti su globaliomis MedTech perspektyvomis bei naujovėmis, pranešimus skaitys „DXC Technology“ Sveikatos priežiūros ir gyvybės mokslų vadovas Šiaurės ir Vidurio Europos šalyse Phillipe Blanco, „GrayBella Capital“ vykdantysis direktorius Richard Kivel, „Global Gene Corporation“ generalinis direktorius Sumit Jamuar, „Sermo“ viceprezidentas Simonas Drungilas ir kt. „Baltic MedTech 2017“ – dalis nemokamo moderniųjų technologijų ir verslumo renginio #SWITCH!

Apie didžiausią Baltijos šalyse moderniųjų technologijų ir verslumo renginį #SWITCH!

Rugsėjo 19 d. įvyks trečiasis ir Baltijos šalyse didžiausias nemokamas moderniųjų technologijų bei verslumo renginys #SWITCH! Šiemet jis iš Vilniaus persikelia į Kauną – „Žalgirio“ arenoje susitiks visi neabejingi pažangai, talentingas jaunimas, vizionieriai bei visuomenės lyderiai. Renginys nemokamas, tačiau reikalinga registracija www.switchit.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA