Teismas prasidėjo – vaiko nužudymu kaltinami sugyventiniai kaltina vienas kitą (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Teismas prasidėjo – vaiko nužudymu kaltinami sugyventiniai kaltina vienas kitą (atnaujinta)

BNS 2017/09/12 13:36
R. Tenio nuotr.

Kauno apygardos teismas antradienį pradėjo nagrinėti kėdainiškių sugyventinių, kaltinamų mirtinai sumušus ketverių metų Matą, bylą. Nuspręsta, kad ji vyks neviešuose posėdžiuose.

[galerija kiek=”20″]

Teismas tai motyvavo tuo, kad byloje bus aiškinamasi nukentėjusiuoju pripažinto nužudyto berniuko tėvo ir jo buvusios sutuoktinės, vaiko nužudymu kaltinamos Monikos Kaziukaitytės bei kito kaltinamojo Gedimino Kontenio asmeninio gyvenimo aplinkybės.

Bylą nagrinėti uždaruose posėdžiuose paprašė G.Kontenio advokatas.

„Prašau bylą nagrinėti posėdyje neviešai, nes byla nagrinėjama mirusio mažamečio atžvilgiu, taip pat kaltinamieji yra sugyventiniai, bus atskleistos jų gyvenimo asmeninės aplinkybės“, – kalbėjo advokatas Egidijus Grigaravičius.

Jo ginamasis teigė neprieštaraujantis, kad byla būtų nagrinėjama viešai. Prašymą rengti uždarus posėdžius palaikė vaiko mama Monika Kaziukaitytė bei jos gynėjas.

Pasak prokuroro Vytauto Gatavecko, nukentėjęs nepilnametis yra miręs, todėl bylą nagrinėjant viešai nebūtų pažeisti jo interesai. Jis nurodė neįžvelgiantis ir kitų priežasčių, kodėl byla turėtų būti nagrinėjama uždaruose posėdžiuose.

Jis taip pat pabrėžė, kad kaltinamųjų asmeninis gyvenimas nėra svarbesnis už viešąjį interesą, o ši byla sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo.

Į teismą atvesdinti sugyventiniai antradienį buvo patalpinti atskirai vienas nuo kito. Jie prieš posėdį kalbėdami su žurnalistais kaltę dėl vaiko mirties vertė vienas kitam.

„Taip, aš vaikui sudaviau.(…) Taip, aš esu be galo kaltas dėl to, ką padariau, o dar didesnę kaltę jaučiu dėl to, ko nepadariau. Galėjau padaryti daug dalykų, kad vaikas dabar būtų gyvas“, – kalbėjo kaltinamasis G.Kontenis.

Jis tikino, kad prieš vaiką smurtavo jo motina M.Kaziukaitytė, ji esą ir sudavė mirtinus smūgius. Ši savo ruožu teigė, kad vaiką sužalotą rado tik grįžusi namo.

„Taip, aš kalta, aš jo neišgelbėjau, pagalbos nesuteikiau, nes bijojau to žvėries“, – tikino moteris.

Šioje byloje nukentėjusiuoju pripažintas nužudyto berniuko tėvas pateikė civilinį ieškinį dėl neturtinės žalos, siekiantį 300 tūkst. eurų.

„Tikiuosi, kad nors kartą Lietuvoje bus teisybė ir kad jie sėdės ilgai, iki pat gyvenimo galo. Dirbsiu tam, kad jie turėtų, ką pavalgyti“, – žurnalistams sakė jis.

Kaip žurnalistams per posėdžio pertrauką sakė prokuroras, antradienį paskaitytas kaltinamasis aktas ir pradėta M.Kaziukaitytės apklausa.

„Šiuo metu vyksta kaltinamosios M.Kaziukaitytės apklausa, ji dar tik įpusėjo. (…) Jų parodymai tiek vieno, tiek kito nuo pat ikiteisminio tyrimo eigos šiek tiek keitėsi – kiekvienas bandė švelninti savo vaidmenį nusikaltimo padaryme. Kaltinamojo parodymų negirdėjome, bet kaltinamoji M.Kaziukaitytė, kuriai dar neturėjau galimybės užduoti klausimų, savo padėtį bando švelninti“, – kalbėjo prokuroras.

Tačiau byloje, pasak kaltintojo, yra surinkta įrodymų, jog prieš vaiką smurtavo abu kaltinamieji.

Kitas posėdis byloje numatytas rugsėjo 26 dieną. Tą dieną planuojama tęsti kaltinamųjų apklausas: bus tęsiama M.Kaziukaitytės apklausa, po to bus apklausiamas G.Kontenis. Manoma, kad jo apklausa taip pat užsitęs.

Žiauriai sumuštas berniukas mirė sausio 27-osios rytą Kauno klinikose.

Vaikas į ligoninę sausio 25 dieną apie 24 val. dėl daugybinių kūno sumušimų buvo pristatytas iš namų Kėdainiuose. Ekspertai nustatė, kad vaikui suduoti ne mažiau kaip 135 smūgiai, mirtini buvo suduoti į galvą. Turima duomenų, kad vaikas prieš mirtį muštas tris dienas.

Vaiko motinai inkriminuojamas tyčinis itin žiaurus savo bejėgiškos būklės mažamečio šeimos nario nužudymas. Kaip teigiama kaltinime, „suvokdama, kad ilgalaikiu mušimu ir daugybės kūno sužalojimų padarymu sukelia dideles fizines kančias bei skausmą, itin žiauriai nužudė mažametį, dėl mažametystės esantį bejėgiškoje būklėje, savo šeimos narį“. Moteris taip pat bus teisiama už piktnaudžiavimą motinos valdžia – kaltinime teigiama, kad moteris „psichiškai ir fiziškai gniuždydama savo mažametį sūnų piktnaudžiavo savo kaip motinos teisėmis ir pareigomis“.

Jos sugyventinis bus teisiamas dėl itin žiauraus bejėgiškos būklės mažamečio nužudymo. Jam inkriminuojami ir trys epizodai dėl nežymaus mažamečio sveikatos sutrikdymo.

Už šiuos nusikaltimus jiems abiems gresia laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Per apklausas sugyventiniai neigė sudavę vaikui mirtinus smūgius. Tačiau tyrimo duomenimis, vaiko mirtį sukėlė abiejų sugyventinių veiksmai. Smurtą prieš mažametį pora aiškino auklėjimu: jie neigė smurtavę ir tikino tokiomis priemonėmis vaiką baudę už netinkamą elgesį, jeigu jis neklausydavo, numesdavo daiktus. Mama vaiką stumdė, mušė, įžeidžiančiai vadino.

Kaltinamajame akte paminėta, kad nusikaltimui įtakos galėjo turėti narkotinės medžiagos, jų pėdsakų rasta tiriant kaltinamuosius.

Tyrimo metu apklausta per 120 asmenų, atlikta 12 ekspertinių tyrimų, juos atliko medikai, teismo medicinos ekspertai, psichiatrai, kriminalistai.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA