Bėgikai susivienys dėl krūties vėžiu sergančių moterų | Kas vyksta Kaune

Bėgikai susivienys dėl krūties vėžiu sergančių moterų

Organizatorių nuotr.

Spalio 1 dieną Kauno senamiestis sutiks rožine spalva pasipuošusių bėgikų minią. Ji susirinks į tradicinį, ketvirtą kartą organizuojamą „Pink Run“ bėgimą, skirtą paremti krūties vėžiu sergančias moteris ir paskatinti atkreipti visuomenės dėmesį į šią klastingą ligą.

„Skelbiama, kad Lietuvoje per metus krūties vėžys yra diagnozuojamas 1,5 tūkst. moterų. Tai yra labai daug. Bet net ir išgirdus diagnozę gyvenimas nesibaigia. Su šia liga gyvena ir kovoja apie 20 tūkstančių lietuvaičių. Visgi, kuo ankščiau aptinkama liga, tuo lengviau ją išgydyti. Tad šiuo renginiu norime, ne tik surinkti paramą jau sergančioms moterims, pasikviesti jas į šventę, bet ir paskatinti visas merginas ir moteris pasitikrinti dėl krūties vėžio. Taip pat ir priminti vyrams, kad reikia skatinti mylimas moteris rūpintis savo sveikata. Nustebtumėte kiek rožinėmis barzdomis ar plaukais pasipuošusių vyrų bėga už savo mylimąsias ir kaip noriai dalijasi renginio informacija“, – pasakojo renginio iniciatorius Algirdas Pukis.

Skaičiuojama, kad per ankstesnių renginių metu surinktą paramą į sanatoriją reabilitacijos jau išvyko apie 60 įvairaus amžiaus moterų, ką tik ištvėrusių intensyvų gydymo kursą. Dar 70 moterų, patenkančių į rizikos grupę, pasitikrino moderniu magnetinio rezonanso tomografu. Keletui šis patikrinimas padėjo iš anksto nustatyti artėjančias sveikatos problemas.

„Dažnai apie tokią klastingą ligą kaip krūties vėžys nenorime nė galvoti. Įsisukame į kasdienybę, džiaugiamės, kad šalia yra artimi žmonės, kartais vis pažadame pasirūpinti savimi. Bet liga nelaukia, kada atrasite laiko, ir skaudžiai užklumpa tiek mus pačias, tiek mylimas moteris: mamas, seses ar bičiules. Todėl „Pink Run“ bėgimu siekiame priminti krūties vėžio prevencijos reikšmę: kaip svarbu laiku pasitikrinti, užkirsti kelią ligai ir tai priminti artimiesiems. Žinoma, taip pat norime įkvėpti, kovai su liga padrąsinti sergančias moteris, kad jos išvystų, kiek mylinčių, palaikančių žmonių turi šalia“, – teigia „BENU vaistinės“ tinklo vadovė Rasa Marcinkevičienė.

Į renginį noriai atvyksta ir krūties vėžiu sergančios moterys su šeimomis ir artimaisiais. Kai kurios pačios įveikia 5 kilometrų distanciją, kitos tiesiog skatina ir džiaugiasi visų bėgančių 5 ar 10 km dalyvių šypsenomis. Aktyviai prie renginio prisideda krūties vėžiu sergančių moterų draugijos „Alma“ bei „Eivena“. Jų narės renginyje dalyvauja ir bendrauja, pataria organizatoriams dar nuo pirmojo renginio.

„Visa mūsų sergančių moterų bendruomenė šios šventės laukia visus metus. Tiesiog nuostabus jausmas matyti, kad dėl mūsų ligos susirenka tiek daug gerų ir nuoširdžių žmonių. Renginio atmosfera padeda ir skausmus visus pamiršti, pasikrauti jėgų ir nepasiduoti. Ne vienai ir ašara išbėga iš džiaugsmo“, – pasakojo draugijos „Alma“ vadovė Regina Malžinskienė.

Prieš metus visi renginio dalyviai gavo rožinės spalvos kaspinėlius, ant kurių surašė palinkėjimus. Jie buvo sukabinti ant specialaus stendo, kuris visus metus stovėjo Kauno onkologijos ligoninėje. Kaip pasakojo Regina, čia gulinčios ir besilankančios moterys perskaitė visus palinkėjimus. Ir ne po vieną kartą. Kai kurios sau labiausiai patikusius kaspinėlius pasiimdavo ir užsirišdavo ant rankos. Su jais ir leisdavo dienas. Tai tapdavo joms priminimu, kad už ligoninės sienų yra žmonių, kuriems jos rūpi.

„Pink Run“ bėgimo renginys spalio 1 d. tradiciškai vyks Kauno senamiestyje, Rotušės aikštėje. Dalyviai gali rinktis bėgti 5 arba 10 kilometrų distancijas. Visi dalyviai kviečiami paaukoti sergančių moterų reabilitacijai.

Paaukojusieji gali įsigyti ir specialius renginio marškinėlius.

Į renginį noriai atvyksta ir greičiausi Lietuvos bėgikai. Prieš metus bėgime dalyvavo maratonininkai olimpiečiai Remigijus Kančys, Vladas Dopolskas, Vaida Žūsinaitė. Tarp bėgančių galima išvysti ir daug puikiai pažįstamų verslo bei pramogų pasaulio atstovų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA