Įtaria, kad prasižengė apie 200 privačių interesų nedeklaravusių gydytojų | Kas vyksta Kaune

Įtaria, kad prasižengė apie 200 privačių interesų nedeklaravusių gydytojų

Asociatyvi/Archyvo nuotr.

Beveik du šimtai privačių interesų nedeklaravusių sveikatos priežiūros specialistų galėjo nusižengti įstatymui.

Tokius duomenis nustatė Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), patikrinusi beveik šimtą su sveikatos priežiūra susijusių šalies viešojo sektoriaus įstaigų. Domėtasi, kaip jose dirbantys gydytojai, odontologai ir farmacininkai laikosi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo. Šie sveikatos priežiūros specialistai patenka į asmenų ratą, kuriems taikoma pareiga atsiskaityti visuomenei teikiant privačių interesų deklaracijas.

Tokia pati tvarka galioja ir šalies politikams, teisėjams bei kitiems valstybinėje tarnyboje dirbantiems asmenims. Viešose deklaracijose privalu nurodyti informaciją apie gautas dovanas, sudarytus sandorius, saistančius ryšius su fiziniais ar juridiniais asmenimis ir kitus privatų interesą atskleidžiančius duomenis.

Tikslas – užtikrinti viešajame sektoriuje dirbančių asmenų veiklos skaidrumą.

Rugpjūtį VTEK patikrino savivaldybėms pavaldžias ligonines bei Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldžias įstaigas. Tarp kurių – ir Valstybinę teismo medicinos tarnybą, Vilniaus priklausomybės ligų centrą, Nacionalinį vėžio institutą, Ekstremalių sveikatai situacijų centrą ir kitas.

91-oje patikrintoje įstaigoje interesų deklaracijų nėra pateikę 175 sveikatos priežiūros specialistai.

Daugiausiai tokių šiuo metu yra VšĮ Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (21) ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje VšĮ „Kauno klinikos” (13). Kiek mažiau – VšĮ Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje (9) bei VšĮ Plungės rajono savivaldybės ligoninėje (8). Visose kitose tikrintose įstaigose privačių interesų deklaracijų nepateikusiųjų skaičius svyruoja nuo vieno iki šešių. Daugiau nei trečdalyje tikrintų įstaigų (39-ose) deklaracijas yra pateikę visi jose dirbantys sveikatos priežiūros specialistai.

Atlikti tyrimus dėl minėtųjų 175-ių sveikatos priežiūros specialistų elgesio VTEK pavedė jų įstaigų vadovams, o dėl interesų nedeklaravusio VšĮ Alytaus apskrities S.Kudirkos ligoninės vadovo – Alytaus miesto savivaldybei.

Pastaroji ir 52 gydymo įstaigos išvadas turės pateikti VTEK per mėnesį.

Privačių interesų deklaracijos standartizuotai teikiamos per Valstybinės mokesčių inspekcijos Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS). Viešajame sektoriuje dirbančių gydytojų, odontologų ir farmacininkų deklaracijos yra viešos ir visuomenei prieinamos VTEK interneto svetainėje vtek.lt. Pareiga atskleisti interesus Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatyme jiems buvo numatyta dar 2014 m., o deklaracijas buvo privalu pateikti iki 2015 m. kovo mėnesio. Naujai įsidarbinusiems asmenims deklaruoti būtina per 30 kalendorinių dienų nuo priėmimo ar paskyrimo į pareigas dienos bei papildyti deklaraciją, jei atsiranda naujų deklaruotinų aplinkybių.”

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA