Smalsiems kauniečiams atsivers mokslo paslaptys | Kas vyksta Kaune

Smalsiems kauniečiams atsivers mokslo paslaptys

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Jau keturioliktą kartą įprastu metu, antrąją rugsėjo savaitę mokslo ir technologijų mėgėjai visoje Lietuvoje kviečiami į susitikimus su Lietuvos ir užsienio mokslininkais, inovatoriais, verslininkais didžiausiame šalies mokslo populiarinimo renginyje.

Rugsėjo 11-20 dienomis vienuolikoje Lietuvos miestų ir rajonų vyks daugiau kaip 300 nemokamų renginių, skirtų įvairaus amžiaus lankytojams.

„Šiuolaikinis pasaulis neįsivaizduojamas be mokslo atradimų, todėl džiugu, kad „Erdvėlaivis Žemė“ vėl keliaus po visą Lietuvą, suteikdamas galimybes iš arčiau susipažinti su šiuolaikinio mokslo atveriamomis paslaptimis. Tikiuosi, kad festivalio įspūdžiai ne tik praplės akiratį, bet ir paskatins jaunimą rinktis įdomų ir nepaprastų iššūkių kupiną mokslininko kelią“, – sako švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

Renginiai Kaune

Po kelerių metų pertraukos Mokslo festivalio metu Kaune, KTU „Santakos“ slėnyje ir fakultetuose rugsėjo 15 d. vyks Tarptautinė mokslo mugė. Tačiau ir kitomis dienomis renginių bus gausu. Turiningą programą kauniečiams ir miesto svečiams parengė universitetų, gimnazijų, kolegijų mokslininkai ir studentai. Kauno kolegijoje bus organizuotos atviros laboratorijos, kur lankytojai matuos mažų dydžių objektus mikroskopu, pamatys kaip šildomi kūnai plečiasi ir tikrins fizikinius dėsnius arba galės pabandyti tapti kompiuterių tinklų administratoriais.

Taip pat aplankys nuotoliniu būdu valdomų informacinių sistemų stendų ir daugiafunkcinių robotų parodą. Pamėgins sulituoti „kosminį namą“ iš elektronikos komponentų ir savo rankomis nulipdyti dirbinį iš keramikų naudojamų medžiagų. Restauravimo dirbtuvėse renginio dalyviai išbandys restauravimo technikas, o atsinešę savo vartojamą vandenį sužinos, ar jis neužterštas nitratais, kokių mineralinių medžiagų jame yra ir kuo jos naudingos.

Lietuvos zoologijos sode susipažinsite su gyvūnais iš Australijos, Amerikos, Afrikos, Eurazijos. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Farmacijos fakulteto Naujausių farmacijos ir sveikatos technologijų centre tyrėjai pakvies pažvelgti į ląstelių ir gyvų audinių gyvenimą. Pasakos apie gyvūnų anatomijos savitumus ir eksponatus, esančius LSMU Veterinarijos akademijos Gyvūnų anatomijos muziejuje, anatomikume.

Pamatysite išskirtinius ir egzotinių kraštų gyvūnų eksponatus. LSMU Veterinarijos akademijos dr. Leono Kriaučeliūno smulkiųjų gyvūnų klinikoje – interaktyvi programa apie gyvūnų augintinių kraujo tyrimus, mokslinius tyrimus ir veterinarijos gydytojo-mokslininko kasdienybę. VDU Kauno botanikos sodas pakvies jus į apžvalginę ekskursiją, o taip pat dalyvauti edukacinėse orientavimosi varžybose, kurių metu išmoksite pažinti įvairius augalus.

VU Kauno fakultete kalbos mylėtojai išbandys fonetinės analizės kompiuterinę programą, tirdami lietuvių kalbos balsius, psichoanalitiniu žvilgsniu pažvelgs į romaną „Altorių šešėly“, o Audiovizualinio vertimo laboratorijoje tobulins savo anglų kalbos žinias, ieškodami reklamų šūkiuose praleistų žodžių, bandydami nuspėti netradicinių reklamų pabaigas. Kūrybinėse kalbų dirbtuvėse pasimokysite senųjų anglų, graikų ir lotynų kalbų.

Be abejo, tai tik nedidelė dalis to, ką jums siūlo inovatyviausi ir aktyviausi Lietuvos mokslininkai, doktorantai, studentai, norintys pasidalyti su jumis šiuolaikinio mokslo žavesiu. Visą programą rasite ir į norimus renginius užsiregistruosite svetainėje www.mokslofestivalis.eu

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA