Trišalė taryba nesutarė dėl minimalios algos kėlimo iki 400 eurų | Kas vyksta Kaune

Trišalė taryba nesutarė dėl minimalios algos kėlimo iki 400 eurų

Asociatyvi / Finansų ministerijos nuotr.

Trišalė taryba antradienį nesutarė dėl Vyriausybės siūlymo nuo kitų metų pradžios minimalią algą padidinti 20 eurų – iki 400 eurų.

Premjero patarėjas Lukas Savickas sako, kad profsąjungos ir darbdaviai paprašė Vyriausybės po dviejų savaičių pateikti daugiau informacijos ir argumentų, kodėl MMA reikėtų didinti iki 400 eurų.

„Vyriausybė pateikė pasiūlymą nuo kitų metų sausio 1 dienos minimalią mėnesio algą padidinti iki 400 eurų.

Minimalios algos augimas neturėtų viršyti atlyginimų augimo tendencijos, o matome, kad kitų metų pradžioje atlyginimai turėtų augti apie 6 procentus“, – BNS po Trišalės tarybos posėdžio sakė L. Savickas.

Jo teigimu, jei MMA būtų padidinta iki 400 eurų, jos augimas siektų 5,3 proc. – mažiau nei numatomas vidutinis atlyginimų augimas. Be to, MMA neturėtų būti didesnė nei 50 proc. šalies vidutinio atlyginimo, o jos didinimas iki 400 eurų atitiktų šį rodiklį.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos vadovas Artūras Černiauskas sako, kad profsąjungos dar nėra apsisprendusios, ar pritartų minimalios algos didinimui iki 400 eurų, todėl norėtų išgirsti daugiau argumentų.

Be to, norima, jog būtų sukurtas planas, kaip per mažiau nei trejus metus MMA padidinti iki 500 eurų.

„Nusprendėme pasikviesti ekspertus iš Lietuvos banko, kad jie vertintų ekonomines prielaidas didinti darbo užmokestį, ir mes pasiūlėme sudaryti perspektyvinį planą darbo užmokesčio didinimo. Pagal ekonomikos vystymosi perspektyvas 2020 metais visiškai įmanoma, kad minimalus mėnesio atlyginimas pasieks 500 eurų. Tikslas yra 500 eurų“, – BNS kalbėjo A. Černiauskas.

Užsienio investuotojus vienijančio „Investuotojų forumo“ vadovė Rūta Skyrienė mano, kad 400 eurų minimali alga dabar atrodo racionaliai, bet ji irgi norėtų, kad Vyriausybė pateiktų daugiau argumentų.

„Buvo pristatyta žodžiu ir mes net nebuvome pasirengę apie tai diskutuoti. (…) Manau, kad tokia suma ir bus patvirtinta, bet norisi daugiau informacijos. Pareikalavome daugiau pagrindimų, paaiškinimų, skaičių, kokios prognozės, koks augimas vidutinio atlyginimo. Negalima taip ateiti ir numesti. Norėčiau turėti daugiau informacijos, kad būtų galima priimti sprendimą“, – BNS teigė R. Skyrienė.

MMA didinimo klausimas vėl bus diskutuojamas Trišalės tarybos posėdyje rugsėjo 21 dieną.

Pernai liepą MMA padidėjo 30 eurų iki 380 eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA