Mokiniai ir studentai vėl kimba į mokslus: kaip elgtis aplinkiniams, kad rugsėjis nevirstų nemaloniu? | Kas vyksta Kaune

Mokiniai ir studentai vėl kimba į mokslus: kaip elgtis aplinkiniams, kad rugsėjis nevirstų nemaloniu?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Natūralu, kad intensyviausiai naujiems mokslo metams ruošiasi moksleiviai ir jų tėvai, studentai. Nebesimokantiems ir vaikų į mokyklą nevedantiems – nei šilta, nei šalta. Bet ar tikrai? Ar neteko prasidėjus rugsėjui strigti kamštyje ir pavėluoti į darbą ar svarbų susitikimą? Užsukus į parduotuvę nerasti mėgstamų prekių, o restorane – vietos atsisėsti? Jeigu nors į vieną klausimą atsakėte taip, skaitykite toliau, nes dalinamės patarimais, kaip išgyventi naujų mokslo metų karštligę.

Tiesiai – arčiau, aplinkui – greičiau

Tikėtis, kad prasidėjus rugsėjui į darbą nuvažiuosite per tiek pat laiko, kaip įprastai – naivu. Į gatves suplūs vasaros miegu miegoję studentai, moksleiviai ir pradinukų tėvai, tad, natūralu, bus gerokai daugiau automobilių. Pravartu peržiūrėti savo maršrutą. Jeigu kelyje link jūsų darbo yra vaikų darželis, mokykla ar universitetas, automobilių srautas ir kamščiai tose vietose bus itin dideli, tikėtina – laikinai nepravažiuojami. Tokiu atveju derėtų rinktis kitą kelią, net jeigu jis tolimesnis, nes ne visada arčiau yra greičiau.

Žinoma, greičiausias variantas rinktis kitą kelionės laiką, kuomet automobilių srautas gatvėse yra sumažėjęs, vaikai saugiai sėdi mokykloje, studentai snaudžia paskaitose.

Be plano geriau neiti iš namų

Dar vienas būdas išvengti naujų mokslo metų karštinės – planavimas. Jeigu įmanoma, ryte iš namų išvažiuokite prieš kamščius arba jiems pasibaigus. Pietus pasiimkite iš namų, nes tikėtina, kad savo mėgstamoje kavinėje 12 valandą dienos nerasite laisvos kėdės, o jeigu pasiseks ir prisėsite – maisto lauksite ilgiau dėl didesnio klientų skaičiaus. Panaši situacija ir vakare – laisvą staliuką mėgstamame restorane ar bare rezervuokite iš anksto, nes tik atvykus, gali tekti keliauti namo, išgirdus padavėjos žodžius: „atsiprašome, laisvų vietų neturime“.

Pirkite internetu

Klaidinga manyti, kad visi yra tokie pareigingi ir reikiamomis priemonėmis naujiems mokslo metams apsirūpina jau rugpjūtį. Judėjimas prekybos centruose ir maisto parduotuvėse yra didesnis nei autostradoje link Klaipėdos vasarą, o knygynai tampa lietuviška Sparta. Tad pasivaikščiojimus po parduotuves atidėkite ilgėjantiems spalio vakarams. O itin svarbius ir skubius pirkinius užsisakykite internetu. Užtruksite vos kelias minutes, o pirkinys jus pasieks tą pačią arba kitą dieną.

Išvažiuokite iš šalies

Prasidėję mokslo metai vienareikšmiškai skelbia moksleivių ir jų tėvų, studentų atostogų pabaigą. Bet nebūtinai jūsų. Ženkliai sumažėjus potencialiems atostogautojams, mažėja ir atostogų kaina. Tad kodėl nepasidairius pigių lėktuvo bilietų? Ar kelionės paketo? Ypač galvojant apie tai, kad daugelyje populiariausių atostogų šalių bus dar vasariški orai.

Būkite socialūs

Nepatikėsite, bet socialiniuose tinkluose galima ne tik žiūrėti į draugų ir kaimynų nuotraukas, bet taip pat rasti naudingos informacijos. „Facebook‘e“ gausu įvairių atvirų grupių, kur žmonės dalinasi žiniomis apie kamščius, nepravažiuojamas gatves, vykstančius remonto darbus, avarijas ir kita. Jas peržvelgdami užtruksite vos kelias minutes, o sutaupysite galbūt keliasdešimt.

Kaip naujų mokslo metų namų darbus atlieka nebesimokantys?

„Puikiai pamenu, kai pats buvau studentas ir rugsėjį žioplinėjau gatvėse kartu su kitais. Tad dabar prasidėjus naujiems mokslo metams į darbą keliauju dviračiu. Išvengiu kamščių ir mankštinuosi. Oras taip pat dar neblogas.“ – pasakoja buvęs Elektros inžinerijos studentas Tadas V.

„Neseniai su kolegomis juokavome, kaip prasidėjus rugsėjui į darbą suspėja atvažiuoti normalūs žmonės, kurie negali vėluoti.“ – atvirauja pakalbinta vadovaujančias pareigas užimanti moteris. „Mūsų organizacijoje įprasta, kad neskaičiuojame minutėmis, kada darbuotojai atvyko į darbą. Jeigu vaikus reikia nuvežti į darželį, nematome problemos, jei darbuotojas darbą pradeda pusę devynių. Mūsų darbuotojai yra sąmoningi, juk svarbiausia atlikti darbai, o ne ofise sėdimos minutės.“ – priduria pašnekovė.

„Tiesiog vengiu žmonių, parduotuvių, užkimštų gatvių ir barų kol pasibaigs naujų mokslo metų įkarštis. Mėgstu perfrazuoti šį periodą kaip specialių laiką tik sau.“ – šmaikštauja studentų sostinėje, Kaune, gyvenanti Sigita M.

Tačiau bene svarbiausias ir geriausiai gelbėjantis priešnuodis naujų mokslo metų karštligei yra teigiamas požiūris. Užstrigote kamštyje, klausykite audio knygos. Laukiate ilgoje eilėje parduotuvėje, paskambinkite mamai ar artimam draugui. Neradote norimo produkto, įmeskite jam skirtus pinigus į atostogų fondą. Ir net nepastebėsite, kaip prabėgs rugsėjis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA