„Eurobasket”: antroje turnyro dienoje – daugiau intrigos | Kas vyksta Kaune

„Eurobasket”: antroje turnyro dienoje – daugiau intrigos

Asociatyvi/DELFI nuotr.

Praūžus pirmajai čempionato dienai į kovą stos likusios Europos pirmenybių komandos bei visi fanai sužinos bent jau laikinas komandų vietas turnyrinėse lentelėse.

Statymai.com sporto ekspertai portalo „Kas Vyksta Kaune“ skaitytojams kasdien pristatys artėjančių rungtynių apžvalgas, kurios padės susipažinti su ryškiausiomis Europos komandomis bei kvies drauge prognozuoti rungtynių rezultatus.

Belgija – Didžioji Britanija

Visi pritars – tai yra bene neįdomiausia antrosios dienos dvikova. Jei Belgijos ekipoje yra pažįstamų veidų ir pavardžių, tai Didžiajai Britanijai buvimas Europos čempionato grupėse jau yra didelis laimėjimas.

Belgai praėjusiame Europos čempionate užėmė 13-ą vietą, kas yra tendencingas rezultatas. Pasiruošimo metu vos tris pergales iškovojusi Belgijos rinktinė turėtų kautis dėl ketvirtosios vietos ir paskutinio D grupės kelialapio į aštuntfinalį, kuris vyks Turkijoje, kaip ir D grupės varžybos. Belgai gali džiaugtis, kad rinktinėje turi Axelį Hervelle‘ą, Samą Van Rossomą ir Jonathaną Tabų. Tačiau nekyla abejonių, kad Matto Lojeski nebuvimas komandoje yra labai rimtas praradimas ekipai. Belgų tikslas D grupėje aiškus – ketvirta vieta, tačiau norint ją iškovoti, britus įveikti yra privaloma.

Tuo tarpu Didžiajai Britanijai belgai yra vienintelis įveikiamas varžovas. Bent jau ant popieriaus. Nors ir šioje poroje jie yra laikomi aiškiais autsaideriais. Daug ką pasako, kad britų didžiausia ekipos žvaigždė yra Danielis Clarkas, kuris praėjusį sezoną žaidė Makedonijos lygoje ir gynė Skopjės MZT ekipos garbę. Tiesa, jis ir tapo Makedonijos lygos čempionu. Tačiau Britai, kaip ir įprastai nesulaukė nei Beno Gordono, nei Luolo Dengo pagalbos. Viena yra aišku, britai nejaus absoliučiai jokio spaudimo čempionate ir galės atsipalaidavę demonstruoti tai, ką paruošė Turkijos žiūrovams.

Tai bus antrasis oficialus ekipų susitikimas. Pirmą kartą komandos grūmėsi 2013-aisiais, o tada pergalę šventė belgai 76:71.

Vengrija – Kroatija

Kroatijos ir Vengrijos ekipų dvikovoje nugalėtoją nuspėti gali daugelis. Vengrams prireiks stebuklo, kad iškovotų ketvirtą vietą grupėje, tuo tarpu Kroatija ne tik galvoja apie sėkmingą pasirodymą grupių etape, tačiau realiai gali galvoti ir apie aukso medalius.

Kroatija yra, be jokių abejonių, viena iš turnyro favoričių. Tai komanda, kuri privalo kovoti dėl medalių, kitaip jų pasirodymas būtų laikomas fiasko. Tačiau klausimų kelia tik penkios draugiškos rungtynės pasiruošimo cikle. Nors per jas buvo iškovotos keturios pergalės, kyla abejonių, kad krepšininkai spėjo pajusti vienas kitą idealiai. Kroatai taip pat turės verstis be Mario Hezonja, Luka Babičiaus, Miro Bilano, Ante Zizičiaus, Ivica Zubačiaus ir dar kelių svarbių krepšininkų. Tačiau Bojano Bogdanovičiaus ir Dario Šaričiaus buvimas komandoje turėtų nusverti bet kokias netektis.

Vengrų rinktinę geriausiai apibūdinti galima aptariant jų pasirodymus Europos čempionate 21-ame amžiuje. Paprasčiausiai tokių nebuvo. Vengrai į Europos čempionatą pateko po 18 metų pertraukos. Paskutinį kartą senojo žemyno pirmenybėse Vengrijos rinktinę buvo galima išvysti tik 1999-aisiais. Tiesa, Vengrijos rinktinėje bus krepšininkas, kuris galės žibėti ryškiausiomis spalvomis. Adamas Hanga dar šią vasarą persikėlė į „Barcelona“ ekipos gretas. O jam talkins aikštėje ir išsiskirti galintys Davidas Vojvoda ir Akosas Kelleris. Tačiau Vengrijos varžovų užduotis yra labai paprasta: visomis pajėgomis stabdyti A.Hangą.

Kroatijos ir Vengrijos ekipos, ne taip jau ir seniai, kovojo atrankos varžybose vienoje grupėje. 2012-aisiais abi ekipos siekė teisės kovoti Europos čempionate Slovėnijoje. Tada kroatai pirmąsias tarpusavio rungtynes laimėjo 89:65, o antrose labai sunkiai, bet vėl palaužė vengrus 81:79.

Serbija – Latvija

Tai turėtų būti vienos įdomiausių vakaro rungtynių. Serbai, nors ir nukraujavę, yra vieni iš favoritų nuskinti aukso medalį, tuo tarpu latviai turi visiems įdomųjį ir už Atlanto vadinamą vienaragį Kristapą Porzingį.

Nepaisant to, kad serbai yra šių rungtynių favoritai, Latvija yra pasiruošusi stebinti. Su Janiu Strelniekiu, Dairiu Bertaniu, Janiu Timma, Daviu Bertaniu ir K.Porzingiu starto penkete latviai gali kovoti su bet kuo. Vienintelis klausimas, kuris kelia neramumų – atsarginis suolelis. Ar gali nuo suolo kylantis latviai išlaikyti tempą, kurį diktuoja komandos žvaigždės. Latviai į šį čempionatą žiūri labai ambicingai ir jie turi visas teises tai daryti. Žiūrint iš matematinės pusės – Latvijos rinktinė gali drąsiai kovoti dėl antrosios vietos grupėje ir taip potencialiai išvengti grėsmingųjų ispanų ir kroatų aštuntfinalyje. Latvijos rinktinė ketvirtfinalyje – labai realus ir nestebinantis variantas.

Na, o Serbijos rinktinei startas su latviais yra labai neparankus. Komanda yra iškamuota traumų ir savo tikrojo veido dar nežino. Kelios rungtynes su autsaideriais padėtų serbams įsivažiuoti, o vėlesnė kova su latviais tokių didelių klausimų nekeltų. Serbijos rinktinė į Turkiją atvyko be vieno geriausių įžaidėjų pasaulyje Milošo Teodosičiaus. Serbams taip pat nepadės Nemanja Bjelica, Marko Simonovičius, Miroslavas Raduljica, Nemanja Nedovičius, Nikola Kaliničius ir Nikola Jokičius. Tačiau abejoti serbų pajėgumu būtų kvaila. Eurolygos čempionas Bogdanas Bogdanovičius ir vienas galėtų tempti ant pečių komandą ir su ja nukeliauti mažiausiai iki ketvirtfinalio. Vis dėl to Europos žvaigždei padės ir Milanas Mačvanas, Bobanas Marjanovičius ir dar keli labai pajėgūs krepšininkai.

Serbai latviams jau davė pamokų 2013-ųjų Europos čempionate, kai įveikė juos 80:71.

Ispanija – Juodkalnija

Ispanijos ir Juodkalnijos dvikova turėtų būti labai įdomi, tačiau per daug intrigos joje neturėtų būti. Ispanijos ekipa turėtų būti per stipri juodkalniečiams, kuriems turėtų pritrukti indėlio iš atsarginių žaidėjų suolelio.

Juodkalnija turi tikrai gerą komandą. Joje yra „Barcelona“ ekipos įžaidėjas Tyrese‘as Rice‘as, „Orlando Magic“ lyderis Nikola Vučevičius bei rimtai padėti galintys Bojanas Dubljevičius ir Marko Todorovičius. T.Rice‘as grumsis aikštėje su sau labai gerai pažystamais ispanais. Tuo tarpu N.Vučevičiaus mikro dvikova su Marcu Gasoliu gali būti viena įdomiausių visame Europos čempionate. Tiesa, net ir garsios pavardės juodkalniečių negelbėja. Jie pasirengimo etape per septynias rungtynes iškovojo vos dvi pergales.

Tuo tarpu Ispanijos rinktinė, arba kitaip, Europos čempionai ir šiais metais yra turnyro favoritai. Nors ir neteko Sergio Llullo, saulėtoje Ispanijoje talento apstu. Įdomu tai, kad jau šiose rungtynėse Pau Gasolis gali pakilti į antrą vietą tarp rezultatyviausių visų laikų Europos čempionatų krepšininkų. Jis šiuo metu turi 1044 taškus, o D.Nowitzki – 1052. Pirmoje vietoje esantis Tony Parkeris (1104) taip pat turėtų būti nuverstas ispano čempionato eigoje. Ispanijos rinktinės gretose galima išsirinkti bet ką iš 12 esamų pavardžių ir nesuklystume sakydami, kad tai gali būti komandos lyderis. Ricky Rubio, Sergio Rodriguezas, Alejandro Abrinesas, Juanas Carlosas Navarro, broliai Gasoliai, broliai Hernangomezai… Tiesiog pavydu ir jaudina, kai komanda turi tokius krepšininkus.

Rungtynės tarp Ispanijos ir Juodkalnijos bus pirmasis komandų oficialus susitikimas.

Rumunija – Čekija

Dar vienos Europos čempionato rungtynės, kurios didelio susidomėjimo nesulauks prie televizijos ekranų. Tačiau tai bus vienos iš žiūrimiausių rungtynių arenoje. Kadangi Rumunija žaidžia namuose. Tačiau ir tai neturėtų labai padėti šeimininkams.

Rumunija pasirengimo etapo metu iškovojo tik vieną pergalę ir patyrė šešis pralaimėjimus. Būtų liūdna, jei pergalių skaičius nepakistų ir po Europos čempionato. Rumunai sugrįžo į Europos čempionatą net po 30 metų pertraukos. Po to kai senojo žemyno pirmenybėse žaidė 1987-aisiais. O sugrįžo jie tik dėl vienos priežasties – jie yra C grupės šeimininkai. Apie rumunų galybes prieš čekus neverta daug kalbėti. Bus galima spėlioti tik tada, kai jie kausis su Vengrijos rinktine. Šios šalies buvimas aštuntfinalyje galėtų tapti Europos čempionato istorija. Tačiau vargu ar taip nutiks.

Tuo tarpu čekai turėtų būti dėkingi. Jie čempionatą turėtų pradėti pergale, o geras startas visada yra teigiamas požymis. Nors pasiruošimas čekams nebuvo sėkmingas – dvi pergalės ir šeši pralaimėjimai. Tačiau vienas geriausių Europos įžaidėjų Tomas Satoransky turėtų pats vienas sutvarkyti visus reikalus čempionato starte. Tiesa, didžiausia čekų problema – Jano Vesely nebuvimas komandoje. Ar gali vienas T.Satoransky nuveikti ką nors Europos čempionate? Grupių etapą įveikti čekai turėtų, tačiau aštuntfinalyje, kad ir su kuo susitiktų iš D grupės (potencialiai Serbija, Turkija, Latvija arba Rusija) – daug šansų nebūtų.

Kaip jau galima spėti – 30 metų krepšinio žemėlapyje nebuvę rumunai su čekais nėra sužaidę nė vienų oficialių rungtynių.

Turkija – Rusija

Vėlgi, vakarui organizatoriai paliko vieną sunkiausiai nuspėjamų dvikovų. Turkijos ir Rusijos ekipų kovoje nugalėtoją nuspėti bus sunku, nes abi ekipos yra sunkiai prognozuojamos.

Turkai galėtų būti vieni turnyro favoritų, tačiau ar jie tikrai yra tokie galingi? Po to kai 2010 metais pasaulio čempionatas vyko Turkijoje, jie atrodė labai gerai. Tačiau nuo to laiko jokie rezultatai nebuvo vertinami teigiamai. Kyla klausimas: ar tai yra tiesiog namų komanda, ar viskas turkams priklauso nuo sėkmės? D grupės šeimininkai namuose turės verstis be Ersano Ilyasovos, Omero Ašiko ir į šalį neįleidžiamo Eneso Kanterio. Tačiau turkai turi du žmones į kuriuos bus itin įdomu žiūrėti. Tai yra Cedi Osmanas ir Furkanas Korkmazas. O jiems talkins Sinanas Guleras ir Semih Erdenas. Taip pat nereikėtų pamiršti ir Ali Muhammedo, arba geriau žinomo, kaip Bobby Dixono. Turkai ant popieriaus atrodo galingai. Tačiau ar jaunas ekipos variklis gali atvesti komandą į aukštumas, čia jau kitas klausimas.

Tuo tarpu Rusijos rinktinė labai primeni Maskvos srities „Chimki“. Komandos žvaigždės gali daryti ką nori, o tai jiems ir kiša koją. Aleksejaus Švedo žaidimas vienas prieš visus yra mirties kilpa Rusijos rinktinei. Jis šalia turi Timofejų Mozgovą, Andrejų Vorantsevičių, Vitalijų Fridzoną ir Dimitrį Kulaginą. Tai komanda, su labai gerais krepšininkais, tačiau jei A.Švedas viską darys vienas – turkai rusus iškarto siūs į nokdauną.

Jeigu Rusijos rinktinės žaidimas labai komandiškai sugebėtų suktis apie A.Švedą ir T.Mozgovą, jie galėtų būti labai pavojinga komanda, kuri yra nuvertinama iš anksto. Rusai turi potencialo tapti juoduoju čempionato arkliuku.

Paskutinį kartą ekipos oficialiose rungtynėse susitiko 2013-aisiais ir tada Rusijos krepšininkai šventė pergalę 89:77.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA