Tiriamas žarnyno infekcijos protrūkis: laikinai sustabdyta kavinės Kaune veikla | Kas vyksta Kaune

Tiriamas žarnyno infekcijos protrūkis: laikinai sustabdyta kavinės Kaune veikla

VMVT nuotr.

Dėl ūmios žarnyno infekcijos protrūkių tyrimo laikinai sustabdyta UAB „Lokio pastogė“ kavinės (Kampiškių k., Alšėnų sen., Kauno r.) veikla, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Pranešimas apie ūmios žarnyno infekcijos protrūkį gautas iš Kauno, kur 2 vaikai pateko į ligoninę. Atliekant epidemiologinę diagnostiką, nustatyta, kad susirgusieji dalyvavo krikštynų šventėje UAB „Lokio pastogė“ kavinėje (Kampiškių k., Alšėnų sen., Kauno r.).

Išsiaiškinta, kad šventėje dalyvavę 14 asmenų (iš jų 2 vaikai) patiekalus užsisakinėjo atvykę pagal kavinės meniu, tačiau vaišinosi svečių atsineštu nežinomo gamintojo tortu.

Kauno VMVT inspektoriai, patikrinę šią kavinę, rado daug netvarkos. Ant žaliai mėsai ruošti skirto stalo buvo sudėti iškepti kepsniai, šviežios daržovės, salotos laikomos atvirose talpose lauke, prie pastato, neapsaugotos nuo taršos. Dalis fasuotų, negreitai gendančių maisto produktų buvo sukrauti koridoriuje ant grindų. Maisto tvarkymo patalpų grindys nešvarios, netinkamai valomi ir įrenginiai. Gamybos patalpos buvo apkrautos pašaliniais daiktais. Trūko rankų plovimo, dezinfekavimo priemonių, netvarkinga darbuotojų darbo paranga. Šalutiniai gamybos produktai buvo laikomi atvirose talpose.

UAB „Lokio pastogė“ kavinei laikinai uždrausta vykdyti savo veiklą, atsakingam asmeniui nurodyta pašalinti trūkumus, atlikti visų patalpų ir įrenginių valymą, taip pat rekomenduota kreiptis į specializuotą įmonę dėl dezinfekcijos atlikimo. Darbuotojai privalės pasitikrinti sveikatą – atlikti mikrobiologinius tyrimus dėl mikroorganizmų nustatymo.

„Norisi dar kartą priminti įmonių savininkams, kad B kategorijos kiaušinius draudžiama naudoti konditerinių gaminių gamyboje, nes pažeistais lukštais jie laikomi padidintos rizikos maisto produktais, kurie labai dažnai būna užteršti patogeniniais mikroorganizmais. Kiaušinių duženas gali perdirbti tik atskiros specializuotos kiaušinių produktų gamybos įmonės, taikydamos tinkamą pasterizaciją ar kitus perdirbimo metodus. Be to, gyventojams ir viešojo maitinimo įmonių vadovams nereikėtų pamiršti, kad draudžiama atsinešti į pobūvius namuose ar kitų gamintojų pagamintus patiekalus, tortus ar kitus maisto produktus. Tokius gaminius užsakyti ir pristatyti gali paslaugų tiekėjai iš bet kurios Lietuvoje oficialiai įregistruotos maisto tvarkymo įmonės“, – komentavo VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Rita Sadūnaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA