Kauno Laisvės alėjoje – įdomybės: ieškoma mistinio paukščio? | Kas vyksta Kaune

Kauno Laisvės alėjoje – įdomybės: ieškoma mistinio paukščio?

E. Vaičiukynaitės nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė kauniečių laiškai, kuriuose klausiama, kas dedasi Laisvės alėjoje. Čia esą jau ne pirmą dieną virš suolelių pakabinti skelbimai, besisupantys baltos spalvos metaliniuose narveliuose papučiant vėjui. „Kas tai? Negi paspruko retas paukštis, kurį tikimasi surasti?“, – domisi jie.

[galerija kiek=”4″]

Užfiksuotose nuotraukose matomas baltos spalvos, žvelgiant iš pirmo žvilgsnio, metalinis narvelis plonomis grotomis, o jo viduje – skelbimas, kuriame rašoma:  „Jeigu rastumėte žydrąją paukštę, prašome ją atiduoti mums…“. Šie narveliai kabo virš daugelio suolelių Laisvės alėjoje.

Portalo „ Kas vyksta Kaune“ žurnalistai domėjosi, kokiu tikslu daugelio pamėgtoje pasivaikščiojimų promenadoje atsirado minėti narveliai. Pasirodo, jog tai – unikalus kvietimas įsigyti bilietus ir apsilankyti režisieriaus Vaidoto Martinaičio spektaklyje visai šeimai „Žydroji paukštė“, kuris Nacionaliniame Kauno dramos teatre pradedamas rodyti rugsėjo pradžioje.

Daugiau nei prieš šimtą metų belgų dramaturgo Maurice Maeterlincko vaizduotė paleido į pasaulį Žydrąją paukštę, tapusią nesugaunamos laimės simboliu. Lig šiol žmonės ieško šios mistinės būtybės, siekdami ją sugauti ir uždaryti į narvelį arba, kitaip tariant, mėgina sučiupti savo laimę ir išsaugoti ją amžiams, dažnai nesuvokdami, kad laimės vaikytis nereikia, reikia išmokti ją regėti, rašoma spektaklio apraše Nacionalinio Kauno dramos teatro interneto tinklalapyje.

Tačiau gali būti, jog žydroji paukštė egzistuoja ne tik pasakose. Jaunoji mokslininkė Eglė Vaičiukynaitė, sako radusi mėlynos spalvos plunksną madų sostine tituluojamame Milane, kurią iki šiol saugo tarp užrašų knygelės puslapių.

„Simboliška, tačiau prieš porą metų ruošiausi mokslinei stažuotei Milane, Italijoje. Tuo metu patyriau nemažai biurokratinių kliūčių ir buvau beabejojanti, ar man pavyks gauti visus leidimus išvykti. Buvo gražus pavasaris Kaune ir artėjo šv. Velykos. Kaip tik tuo metu gavau artimos bičiulės kvietimą išgerti kavos Laisvės alėjos kavinukėje. Prisimenu, kad bičiulei padovanojau mėlynus, kiaušinio formos itališkus sausainėlius su marcipanu, kurie pažadino bičiulę pasidalinti smagiais prisiminimais apie Italiją. Prisimenu ne tik juoką, bet ir parodytą jos asmeninę fotografiją iš Italijos viešnagės metu. Fotografijoje buvo užfiksuota mėlynos paukštės plastikinė skulptūra. Smagiai juokėmes, koks gražus sutapimas. Paradoksalu, kad ne tik aplankiau netikėtai mėlyną paukštę Milane, kurios skulptūra buvo įkurta visai šalia mano stažuotės universiteto, tačiau dar vieną mėlyną paukštę atradau Il Caffee Ambrosiano kavinės Milane virtrinoje. Ši vitrina man priminė seną legendą apie mėlyną paukštę. Mano nustebimui – netikėtai radau mėlyną plunsnelę savo mokslinės stažuotės pabaigoje – eidama iš universiteto siauru takeliu, šalia saulės spinduliuose skendinčios Sforcų pilies ir įsidėjau į užrašų knygelę kaip smagų prisiminimą“, – pasakoja E. Vaičiukynaitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA