Kirsti medžius kitose Kauno gatvėse laikinai uždraudė ir teismas – darys ekspertizes | Kas vyksta Kaune

Kirsti medžius kitose Kauno gatvėse laikinai uždraudė ir teismas – darys ekspertizes

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Kauno apylinkės teismas šiandien priimta nutartimi laikinai uždraudė Kauno miesto savivaldybei (toliau – savivaldybė) šalinti medžius, pranešama Kauno apylinkės teismo pranešime.

Įpareigojo atlikti ekspertizę

Teismo nutartimi savivaldybės administracija įpareigota atlikti dendrologinę ekspertizę medžių būklei įvertinti A. Mickevičiaus, V. Putvinskio ir Veiverių gatvėse.

,,Būsimi ieškovai kreipėsi į savivaldybę su prašymu atlikti numatytų pašalinti želdinių būklės vertinimo ekspertizę. Esant tokiam prašymui, želdiniai negali būti šalinami nesurašius ekspertizės išvadų”, – konstatuojama teismo nutartyje.

Primename, kad grupelė kauniečių kreipėsi į teismą prašydami savivaldybei taikyti laikinąsias apsaugos priemones – uždrausti šalinti medžius, iki kol nebus atlikta želdinių būklės vertinimo ekspertizė, A. Mickevičiaus, Zanavykų, Kapsų, Kalniečių, V. Putvinskio, Kleboniškio, Veiverių ir Jonavos gatvėse.

Teismas iš dalies tenkino būsimų ieškovų prašymą, atsižvelgdamas į tai, kad jų iniciatyva yra paskirta medžių dendrologinė ekspertizė ir įvertindamas tai, kad V. Putvinskio, A. Mickevičiaus ir Veiverių gatvėse yra ketinama atlikti gatvių ir šaligatvių tvarkymo darbus.

Artimiausiuose planuose – A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvės

Kaip portalą informavo Kauno mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius, artimiausiuose Savivaldybės planuose numatyta A. Mickevičiaus ir V. Putvinskio gatvių rekonstrukcija, kurias planuojame užbaigti iki šių metų pabaigos.

„Apie masinį medžių keitimą kalbėti neverta. Keisime tik sergančius ir sužalotus medžius. Šiuo metu pradėta nepriklausoma ekspertizė, kurios metu bus patikrinti absoliučiai visi šiose gatvėse augantys medžiai. Mes vadovausimės tik jos išvadomis. Kai ji bus užbaigta, jos išvadas paskelbsime viešai ir atsakysime į visus kauniečių klausimus. Noriu pabrėžti, kad stengsimės išsaugoti kiekvieną medį“, – užtikrino T. Grigalevičius.

Pasak atstovo, leidimus kirti medžius išduoda Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius, remdamasis Aplinkos ministerijos patvirtintais reikalavimais, pagal kuriuos ekspertizės nėra privalomos. „Matydami dalies visuomenės susirūpinimą, nusprendėme jas užsakyti, kad neliktų erdvės abejonėms“, – tvirtino savivaldybės atstovas.

Šios dienos nutartimi atlikti planuojamų rekonstruoti gatvių želdinių vertinimo ekspertizę savivaldybę įpareigojo ir Kauno apylinkės teismas.

Dėl kitų gatvių medžių – prašymas atmestas

Dėl teismui nepateiktų įrodymų buvo atmestas būsimų ieškovų prašymas uždrausti šalinti medžius Zanavykų, Kapsų, Kalniečių ir Kleboniškio gatvėse, nes nepateikta duomenų, kad savivaldybė būtų išdavusi leidimą ar ketintų ateityje šalinti medžius būtent šiose gatvėse.

Teismas, išklausęs abi ginčo šalis, atmetė savivaldybės atstovės teismo posėdyje išsakytą motyvą, jog būsimi ieškovai neturi teisės prašyti taikyti laikinąsias apsaugos priemones – visuomenei dalyvauti priimant sprendimus dėl medžių šalinimo. ,,Civilinio proceso kodekso 41 str. nustato, kad ginti viešąjį interesą gali ir kiti suinteresuoti asmenys”, – pažymima nutartyje.

Nutartis turi būti vykdoma skubiai

Teismas būsimiems ieškovams nustatė maksimalų įstatymo numatytą terminą, per kurį turi būti pateiktas ieškinys Kauno miesto savivaldybės administracijai.

Ši nutartis dėl laikinųjų apsaugos priemonių turi būti vykdoma skubiai.

Ji įsigalioja nuo jos priėmimo momento. Nutarties dalis dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo per septynias dienas gali būti skundžiama atskiruoju skundu Kauno apygardos teismui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA