Skarulių muzikos festivalyje skambėjo garsiosios „Mišios už taiką“ | Kas vyksta Kaune

Skarulių muzikos festivalyje skambėjo garsiosios „Mišios už taiką“

A. Barzdžiaus nuotr.

Gražią besibaigiančios vasaros sekmadienio popietę muzikos mylėtojai rinkosi į priešpaskutinį gausiai lankomo Skarulių muzikos festivalio renginį. Saulei švysčiojant pro lietaus kupinus debesis, klausytojai nepabūgo būriuotis lauke bei klausytis muzikos garsų gamtos apsuptyje.

Renginys tradiciškai prasidėjo Šv. Mišiomis, kurias šį kartą aukojo monsinjoras kun. Vytautas Grigaravičius, mišių metu jam talkino visame Kaune puikiai žinomas Petrašiūnų jaunimo choras, maloniai sutikęs atvykti ir į Skarulių Šv. Onos bažnyčią. Po Šv. Mišių, 13 val. visų susirinkusiųjų laukė nepamirštamas koncertas – valstybinis choras „Vilnius“ su dirigentu Artūru Dambrausku atliko garsiąsias K. Jenkinso „Mišias už taiką“. Skambėjęs Velso kompozitoriaus, vieno žymiausių šių dienų muzikos kūrėjo Karlo Jenkinso kūrinys parašytas lotynų, anglų ir prancūzų kalbomis, jį sudaro 13 dalių, dauguma jų atitinka tradicines katalikų mišias. Kūrinį kompozitorius paįvairino tekstais iš skirtingų religijų, kitų istorinių šaltinių. Remtasi krikščionių Šventuoju Raštu, musulmonų maldomis, Mahabharata – ilgiausiu žinomu epu, kuris sanskritu parašytais mitais ir pasakėčiomis perteikia induizmo enciklopediją. Klausytojai mielai įsitraukė į stebuklingą kelionę, klausydami šių nepaprastų mišių.

Koncertas buvo skirtas didžio mecenato, kultūros puoselėtojo dr. Bronislovo Lubio atminimui, taip atkreipiant dėmesį į Lietuvos kultūros paveldo vertybes, kurioms reikia nacionalinio dėmesio bei rūpesčio, nepaliekant to vien tik vietos bendruomenei. Taip pat šiuo renginiu buvo siekiama skatinti mecenatystės tradiciją Lietuvoje, kuri prasidėjo dar viduramžių laikais, ir kuri įgalino gyvuoti ir patį tarptautinį Skarulių muzikos festivalį.

Po koncerto padėkos kalbas tarė pagrindinio festivalio mecenato AB „Achema“ atstovai, taip pat ir savivaldybės atstovai, visi džiaugėsi gražia iniciatyva bei pritarė verslo ir meno bendradarbiavimo idėjai, linkėdami festivaliui gyvuoti dar ne vienerius metus. Chorui „Vilnius“ Skarulių bendruomenė įteikė pintinę gėrybių, o klavišiniais akompanavusiam italui – puodelį su Skarulių bažnyčios atvaizdu linkėdami sugrįžti, o svarbiausia – nepamiršti, kur grįžti.

Skarulių muzikos festivalio uždarymo renginys, vyksiantis rugsėjo 10 d. kvies pabūti visiems kartu su Skaruliais, malda bei scenos primadona Judita Leitaite ir Čiurlionio kvartetu priešaky.

Visi festivalio renginiai nemokami, juos dovanoja AB „Achema“. Renginio dieną autobusas nugabens ir parveš visus norinčius į Skarulius, transportas lauks prie Šv. Jokūbo bažnyčios. Tikimąsi, jog Skarulių muzikos festivalis taps traukos centru, gausiai sukviečiančiu tikinčiuosius ne tik festivalio metu, bet ir kuriantis pastovią Skarulių bendruomenę ištisus metus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA