M. Kalnietis nesibaido kritusios naštos – ne pirmas kartas, bandysiu atlaikyti | Kas vyksta Kaune

M. Kalnietis nesibaido kritusios naštos – ne pirmas kartas, bandysiu atlaikyti

delfi.lt 2017/08/26 08:59
R. Tenio nuotr.

Kai Marius Grigonis dukart iš eilės puolime prarado kamuolį, Dainius Adomaitis nieko nelaukdamas nuo suolelio pakėlė tik neseniai ant jo pasodintą Mantą Kalnietį ir išraiškingai rungtynių sekretoriatui parodė, kad jam reikalingas keitimas. Vilniaus „Siemens“ arenoje įvykusios išlydėtuvės prieš ispanus iliustravo tai, ką matysime Europos čempionate – Lietuvos rinktinės vežimą vėl tempti reikės M. Kalniečiui.

Planus pakeitė L. Lekavičiaus trauma

Pagal pirminį scenarijų vaizdas turėjo būti visiškai kitoks – puikų sezoną Kauno „Žalgiryje“ sužaidęs Lukas Lekavičius buvo tolygus Manto dubleris, todėl galvos sukti nereikėjo ir D. Adomaičiui.

Tačiau visas kortas sumaišė nelemtas trečiadienio vakaras Šiauliuose, kuomet mače prieš islandus Lukas patyrė traumą. Diagnozė – dešinės kojos antro padikaulio lūžis ir 6-8 savaitės be krepšinio.

„Aišku, kad sukrėtė. Patys suprantate, koks svarbus žmogus komandoje jis buvo – tokia netektis prieš pat čempionatą visuomet sumaišo kortas: tiek mums, tiek treneriams reikia pergalvoti kai kuriuos dalykus. Mes tikrai liūdime, bet nieko nepadarysi. Linkime jam sėkmės ir bandysime išsiversti be jo, – nusiminusiu balso tonu kalbėjo Mantas.

– Praradome energiją, greitį, tuos dalykus, kuriuos jis darė geriausiai pakildamas nuo suolo: įnešdavo agresyvumo tiek gynyboje, tiek puolime.“

M. Kalniečiui „Siemens“ arenoje jau teko pajusti, kas jo laukia Tel Avive – akistatoje su Ispanijos žvaigždėmis įžaidėjas ant parketo praleido net 31 minutę. Nė vienas kitas rinktinės narys buvo arti prie pusvalandžio atžymos.

Bet toks krūvis jam nebus naujiena – per pastaruosius trejus metus Mantas jau spėjo užsigrūdinti: 33 minutės per rungtynes 2013 metų Europos čempionate, 34 minutės – Senojo žemyno pirmenybėse 2015-aisiais, 32 minutės – praėjusią vasarą vykusiose Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

„Ne pirmas ir ne antras kartas bus, todėl bandysiu atlaikyti, – šyptelėjo rinktinės kapitonas. – Tikiuosi, kad karts nuo karto kažkas pasijungs ir padės, bet ką darysi. Tokia situacija.“

Kapitoną keis A. Juškevičius ir M. Grigonis

Iš karto Luko praradimo, dar važiuodamas autobusu iš Šiaulių į Kauną, D. Adomaitis atgal į komandą iškvietė Adą Juškevičių. Tiesa, jo akistatoje ant parketo specialistas neišleido. Bet ne todėl, kad nemato jam vietos komandoje, o todėl kad norėjo įžaidėjo pozicijoje dar labiau išbandyti M. Grigonį.

Būtent į šiuos du krepšininkus dedamos didžiausios viltys kalbant apie M. Kalniečio dublerį. Tačiau bent rungtynėse prieš ispanus rinktinės vairininko žvilgsnis dažniausiai krypo į pagrindinį atakų dirigentą.

Jam netgi buvo skirta ir lemiama Lietuvos komandos ataka – Mantas įsiveržė į baudos aikštelę ir su sirena atliko metimą kaire ranka. Nors kamuolys į krepšį neįskriejo, dėl nesėkmės kapitonas nesikrimto.

„Gavome į skūrą dėl to, kad leidome jiems sugrįžti į rungtynes – turėjome ir 11 taškų persvarą, bet antrą pusę jau ne pirmas rungtynes pradėjome prastai. Eilinį sykį pasikartosiu, kad vėl praradome koncentraciją gynyboje, darėme ne tą, ką turėtume daryti, leisdami jiems žaisti per stiprias puses. O tokia patyrusi komanda kaip Ispanija to nedovanoja, – atsisveikinimo mačą vertino gynėjas, pats pelnęs 7 taškus ir atlikęs 9 rezultatyvius perdavimus.

– Aišku, kad smagiau laimėti, bet ir dabar nematau tragedijos. Atsimenu, kai kelis paskutinius kartus prieš Ispaniją pasirengimą baigdavome labai trankiai, o čempionate viskas labai stipriai apsiversdavo. Nuotaika gera, nieko neatsitiko.“

Ypač daugeliui į atmintį įstrigo praėjusi vasara, kai tiek Kaune, tiek Malagoje lietuviai Ispanijos rinktinę įveikė, bet Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse gavo skaudžią pamoką net 50 taškų skirtumu.

Nors olimpinio bronzos medalio savininkai Sergio Scario auklėtiniai šiemet itin nukraujavo, tačiau jie vis tiek yra laikomi pagrindiniais favoritais triumfuoti Europos čempionate.

O kokį įspūdį titulą ginsiantys ispanai paliko Mantui?

„Mes patys turime tiek daug reikalų, kad stengiamės koncentruotis į save, o ne į kitus. Žinome, kad jeigu žaisime savo gerą krepšinį, galime laimėti prieš visus. Bet lygiai taip pat jeigu plaukiosime ir būsime ne komanda, tai galime ir nuo bet ko pralaimėti. Reikia pripažinti, kad, ypač pirmoje pusėje, jie kažką slepia ir nežaidė pilna jėga. Bet čia jau jų problemos“, – mintimis dalijosi lietuvis.

Lietuvos rinktinės dvyliktukas į Tel Avivą išskris pirmadienį, o jau ketvirtadienį sužais pirmąsias B grupės rungtynes prieš gruzinus.

„Yra dalykų, kurie neramina, ir yra dalykų, kurie stipriai pagerėjo nuo draugiškų rungtynių maratono pradžios. Bet yra komunikacija, koncentracija – sužaidžiame neblogas ir solidžias atkarpas, bet staiga kažkas įsijungia gynyboje ir puolime bei mes iškrentame iš žaidimo plano. Tokių atkarpų mes negalime sau leisti“, – paklaustas, ar komanda jau pasiruoši pirmenybių startui, akcentavo M. Kalnietis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA