V. Matijošaitis tuokti nesutiktų, R. Šimašius daro išimtis | Kas vyksta Kaune

V. Matijošaitis tuokti nesutiktų, R. Šimašius daro išimtis

delfi.lt 2017/08/26 11:14
R. Tenio nuotr.

Ar norėtumėte priesaiką savo gyvenimo meilei duoti stebint sostinės merui Remigijui Šimašiui ar Kauno merui Visvaldui Matijošaičiui? Priešingai nei kai kuriose užsienio šalyse, Lietuvoje miestų merai tuokti negali, bet sulaukę kvietimo, kartais padaro išimtį ir dalyvauja santuokos registravimo ceremonijoje.

„Kol kas esu sutuokęs dvi poras, pagal įstatymą merui tokia teisė nesuteikta, čia turi dalyvauti civilinės metrikacijos įstaigos atstovas, bet natūralu, kad simbolinis mero dalyvavimas ir jo simbolinė funkcija svarbi“, –

R. Šimašius kartą dalyvavo kolegos, kitą kartą – kolegų vaikų santuokos registravimo ceremonijoje. Prašymų yra buvę ir daugiau, tačiau dėl užimtumo meras jų negalėjo patenkinti. Nors, kaip minėta, formaliai tuokia civilinės metrikacijos įstaigos atstovas, mero dalyvavimas tampa papildomu akcentu. Jis turi galimybę pasakyti žodį. Sveikindamas R. Šimašius dėvi mero regalijas.

„Jei surasime būdą, kaip tą daryti bendrai visiems vilniečiams, jei jiems bus toks poreikis, noras, tikrai neatmetu galimybės, kad ateityje ir plačiau tai darysiu“, – žada R. Šimašius. Tačiau, sako jis, reikia rasti kriterijus, kaip, kada, kokiais atvejais tuokti ir kad tai netrukdytų dirbti tiesioginio darbo.

V. Matijošaitis netuokė, V. Grubliauskas užleido kabinetą

„Galiu iš karto atsakyti – netuokiu, tikrai nesu padaręs nei išimčių, nei buvę tokių prašymų. Jei ir paprašytų, nesutikčiau, man geriau, kai tą padaro kunigai arba civilinės metrikacijos skyriaus specialistai“, – teigia Kauno meras V. Matijošaitis.

„Aš senoviškas žmogus – gerbiu tradicijas ir nemanau, kad meras padės sutvirtinti šeimos ryšius,“ – kalbėjo meras. Tačiau V. Matijošaičiui studijų metais draugų vestuvėse tekę būti vyriausiuoju pabroliu. Tąkart, pamena jis, teko gelbėti ir piršliui.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pamena, kad, jaunųjų prašymu, jo kabinete yra įvykusios vestuvės. Šie žmonės merijoje norėjo paliudyti ištikimybę Klaipėdai. V. Grubliauskas sako su džiaugsmu jiems užleidęs kabinetą.

„Kaip meras, buvau kviestas drauge su civilinės metrikacijos biuro darbuotojomis pasveikinti besituokiančių klaipėdiečių, bet tokių atvejų buvę tik trys keturi. Jei kažkam toks noras kiltų, laikyčiau tai didžiuliu įvertinimu, atsakomybe, garbe ir su džiaugsmu tai padaryčiau. Tačiau tik tada, jei įstatymai tai leistų“, – apie galimybę tuokti jaunuosius kalbėjo V. Grubliauskas.

Pagal Civilinės būklės aktų registracijos įstatymą ir Civilinės būklės aktų taisykles numatyta, kad santuoką registruoja civilinės metrikacijos įstaigos darbuotojas. Tačiau Teisingumo ministerijai iš praktikos žinomi ne vienas ir ne du atvejai, kai ceremonijoje kartu su minėtais darbuotojais dalyvauja meras, kuris pasveikina jaunavedžius.

Teisingumo ministerija nėra sulaukusi prašymo keisti įstatymą, kad tuokti galėtų ir merai.

Vestuvių planuotoja: idėja skamba smagiai

„Daliai klientų segmento tai tikriausiai būtų įdomu, tikriausiai niekas nėra girdėjęs apie tokį variantą ir iš užsienio dar nesame atsivežę tokios idėjos. Bet aš manau, kad tikrai būtų įdomu, juk Lietuvoje yra charizmatiškų merų, kodėl ne, jei tik jie savo dienotvarkėse rastų laiko asmeninei žmonių šventei“, – idėją komentuoja vestuvių planuotoja Laura Vagonė.

L. Vagonės aiškinimu, santuokos registravimo ceremonija – pati atsakingiausia ir daugiausia streso sukelianti vestuvių dalis. Jos manymu, ir merai per šią ceremoniją nebūtų labai atsipalaidavę – reikia laiko pasiruošti, nesupainioti vardų. „Pati idėja skamba smagiai“, – teigė vestuvių planuotoja.

Būdamas teisingumo ministru, R. Šimašius inicijavo tvarką, pagal kurią leidžiama tuoktis ne tik civilinės metrikacijos įstaigoje, bet ir pasirinktoje vietoje. Ši galimybė Lietuvoje prigijo.

L. Vagonės teigimu, dar iki leidimo tuoktis pasirinktoje vietoje, daliai žmonių kur kas svarbesnė buvo emocinė ceremonijos aplinka. Jie nueidavo į civilinės metrikacijos skyrių sutvarkyti dokumentų, o pasirinktoje vietoje ceremoniją vesdavo, pavyzdžiui, kažkas iš artimųjų.

„Esu turėjusi ceremoniją Elektrėnų karuselių parke, kada jis dar atrodė padoriau. Ceremoniją vedė tėtis“, – prisimena pašnekovė.

Tuo metu civilinės metrikacijos darbuotojai kviečiami registruoti santuoką į daugiau mažiau standartines vietas: restorano kiemą, Rotušę, „itališku vaizdeliu“ vadinamą vietą Nidoje šalia Tomo Mano namelio.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA