Premjeras: padidinti alkoholio akcizai pasiteisino – alkoholio vartojimas sumažėjo | Kas vyksta Kaune

Premjeras: padidinti alkoholio akcizai pasiteisino – alkoholio vartojimas sumažėjo

Kas vyksta Kaune nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, jog šiemet drastiškai padidinti alkoholio akcizai pasiteisino – sumažėjo alkoholio vartojimas, tačiau nebuvo prarastos biudžeto pajamos.

„Tas akcizų pakėlimas, kuris tikrai buvo drastiškas, kalbant apie silpnąjį alkoholį – alų. Jis pasiekė rezultatus. Akcizų surinkimas nėra sumažėjęs. Iš esmės surenkame daugiau arba tą patį. (…) Turime vartojimo sumažėjimą atskiruose sektoriuose – silpnųjų alkoholinių gėrimų. Manau, kad tikslai yra pasiekti. Suvartojimas yra mažesnis, o akcizų nepraradome, kas buvo gąsdinama“, – interviu Žinių radijui ketvirtadienį sakė ministrų kabineto vadovas.

Anot S.Skvernelio, dabar nėra svarstoma kitais metais akcizus vėl didinti smarkiau nei iki šiol.

„Tikrai nereikėtų kalbėti, kad kitais metais mes tokiomis pačiomis proporcijomis drastiškai didintume akcizus.

Vyriausybė stebi ir metų pabaigoje apibendrinsime, kokie rezultatai yra pasiekti“, – teigė premjeras.

Naujausi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenys rodo, jog deklaruoti alkoholio akcizai per 7 šių metų mėnesius siekė 174,463 mln. eurų – 24,4 proc. daugiau nei pernai tuo pat metu (140,261 mln. eurų).

Per septynis šių metų mėnesius labiausiai sumenko didmeniniai (per akcizinius sandėlius) alaus pardavimai – 14,5 proc., tarpinių produktų – 12,4 proc., vyno realizuota 5,9 proc. mažiau, o spiritinių gėrimų – 8,5 proc. daugiau.

Iki šiol akcizai buvo didinami palaipsniui, tačiau „valstiečių“ daugumos Seimas nusprendė, kad būtina kovoti su alkoholizmu ir gerokai padidino akcizus. Nuo kovo pradžios akcizai labiausiai išaugo alui ir vynui – iki 112 proc., o etilo alkoholiui – apie 23 procentais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA