Kompozitorius G.Kuprevičius protestuoja prieš Kauno valdžią: stabdo bendradarbiavimą su savivaldybe | Kas vyksta Kaune

Kompozitorius G.Kuprevičius protestuoja prieš Kauno valdžią: stabdo bendradarbiavimą su savivaldybe

BNS 2017/08/23 17:36
Delfi.lt/V. Skaraičio nuotr.

Prieš Kauno valdžią protestuojantis kompozitorius Giedrius Kuprevičius pareiškė stabdantis projektus su miesto savivaldybe. Jos atstovai teigia, kad intensyvaus bendradarbiavimo su menininku nebuvo ir iki šiol.

G.Kuprevičius apie savo protestą paskelbė, kai anksčiau šią savaitę policija į komisariatą pristatė du dailininkus, dalyvavusius pikete prieš medžių kirtimą laikinojoje sostinėje.

„Aš nedalyvausiu tuose projektuose, į kuriuos mane kvies, ar bus tokie pasiūlymai būtent iš Kauno miesto savivaldybės. Bet galvosime ir apie kitus žingsnius, tai ne pabaiga mūsų reakcijos“, – BNS trečiadienį sakė 73-ių kompozitorius, prieš ketverius metus tapęs Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatu.

„Aš nematau kitokio būdo atkreipti dėmesį į betvarkę ir miesto valdžios santykius su kultūros žmonėmis, su menininkais, su kitaip manančiais“, – pridūrė jis.

Trys prieš medžių kirtimą Kauno A.Smetonos alėjoje protestavę asmenys sulaikyti pirmadienį. Jie gali būti nubausti administracine tvarka dėl nepaklusimo pareigūnams ir susirinkimų reikalavimų pažeidimo.

Į policijos komisariatą buvo pristatyti dailininkai Auksė Petrulienė ir Vytenis Jakas, adovkatas Saulius Dambrauskas.

A.Smetonos alėjoje buvo baigiami šalinti paskutiniai penki ten likę medžiai. Savivaldybės atstovų teigimu, šių medžių šaknys yra pažeistos, o jie – pavojingi ir anksčiau vos neužkrito ant darbininkų.

G.Kuprevičius tvirtino, kad Kaune vyksta ir daugiau procesų, dėl kurių gyventojai laukia valdžios atsakymų.

Pasak jo, kai kurie kauniečiai yra sunerimę dėl architektūros, miesto plėtros, viešųjų erdvių tvarkymo sprendimų, bibliotekų uždarymo.

„Mane vadina vos ne kažkokiu „nupezusiu“ pensininku, kuris kažko nori. Aš nesutinku su tokia bendravimo forma ir manau, kad mūsų valdžios žmonės nesupranta, kas yra demokratija ir kaip ją reikia ginti“, – sakė menininkas.
„Mes turime valdžioje savo atstovus ir tikriausiai turime teisę bendrauti su jais normalia kalba, o ne per areštinę“, – pridūrė jis.

„Kai tave pavaro, sako, kad eičiau rašyti savo operos ir netrukdyčiau merui dirbti, tai aš ir einu rašyti operos, tik jau ne Kaune“, – kalbėjo kompozitorius.

Kauno vicemeras Simonas Kairys BNS sakė, kad G.Kuprevičius ir anksčiau rodė kritišką poziciją miesto vadovų ir jų iniciatyvų atžvilgiu, todėl itin glaudaus kontakto su juo savivaldybė neturėjo. Visgi politikas teigė gerbiantis jo sprendimą.

„Kiek yra tekę bendrauti su G.Kuprevičiumi, o bendrauti teko ir dėl Europos kultūros sostinės reikalų, kur irgi norėjome, kad jis būtų labiau įsitraukęs į šį procesą, bet jis visada aiškiai demonstruoja savo kritinį mąstymą, kritinę nuomonę ir už tai aš jį gerbiu“, – sakė S.Kairys.

Už kultūrą atsakingas vicemeras teigė, kad pats bandymas į viena painioti ūkinius klausimus dėl medžių kirtimo ir kultūrinę veiklą nėra teisingas.

„Aš tikrai nesiečiau tos ūkinės temos ir kultūrinės temos. Ūkinės temos, kuri stringa ne dėl to, kad ji iš principo yra neteisinga, bet dėl to, kad nėra išaiškinimo visuomenei. O kalbant apie kultūrinius dalykus, man toks priešinimas neatrodo tinkamas“, – kalbėjo S.Kairys.

Pasak jo, G.Kuprevičiaus sprendimas yra netektis Kaunui, tačiau politikas tikisi, kad galbūt jo pozicija pasikeis, matant, kaip keičiasi pati situacija mieste.

Savivaldybės duomenimis, Kaune per kelis mėnesius iškirsti 589 medžiai. Daugiausiai – 227 – jų iškirsta Vytauto prospekte, A.Smetonos alėjoje – 217. Dar keliasdešimt medžių iškirsta Zanavykų ir Miško gatvėse.

Savivaldybė teigia, kad kertami medžiai yra seni ir ligoti, jų nenukirtus neįmanoma sutvarkyti gatvių ir šaligatvių. Prieš šiuos kirtimus protestuojantys miestiečiai teigia, kad kirtimo darbai vykdomi pažeidžiant įstatymus ir reikalauja juos stabdyti, kol jų skundus dėl šių darbų išnagrinės įvairios institucijos.

Miesto valdžia žada atstatyti dar daugiau medžių, nei kad jų iškirto.

Saulius Jakučionis, Austėja Masiokaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA