Festivalis „Broma Jazz” sukvietė įvairiausių džiazo stilių gerbėjus | Kas vyksta Kaune

Festivalis „Broma Jazz” sukvietė įvairiausių džiazo stilių gerbėjus

Organizatorių nuotr.

Savaitgalį Kauno apskričiai priklausančiame Kėdainių rajone jau penktą kartą vyko festivalis „Broma Jazz”.

Rugpjūčio 18-20 d. žiūrovams jis pasiūlė 9 koncertus net septyniose Senamiesčio scenose.

Kalbintas festivalio vadovas Vitalis Vidikas pasakojo, kad šis renginys nuo kitų džiazo festivalių Lietuvoje skiriasi tuo, jog čia galima pasiklausyti įvairiausių džiazo muzikos stilių: swing, funk, big band jazz, electrobop, eclectic electrosoul, house, smooth jazz, free jazz, soul, r&b ir šių stilių mišinių. Pasirodė atlikėjai iš Lietuvos, Japonijos, P. Korėjos, Graikijos, Kinijos.

Pašnekovas pastebėjo, kad kituose Lietuvos džiazo festivaliuose orientuojamasi į konkretų džiazo stilių. „Birštonas Jazz” skamba daugiau tradicinis džiazas, „Vilnius Jazz” labiau linkęs į avangardą, „Kaunas Jazz” – daugiau į džiazroką, o pas mus išgirsi nuo… iki: per mūsų festivalį galima praeiti per visą džiazo istoriją: išgirsti diksilendą – tai džiazo ištakos ar bigbendą, taip pat free jazz, funk ir pan. Kiekvienas koncertas stilistiškai skiriasi. Klausytojas gali rasti džiazo stilių, kuris jam patinka”, – pasakojo V. Vidikas.

Jis pažymėjo, kad festivalis „Broma Jazz” nesivaiko pompastikos ar kviestinių žvaigždžių. Festivalis lietuviškas, nors yra ir keletas užsieniečių, tačiau pagrindinė sąlyga muzikantams – kad kolektyve iš užsienio, būtų nors vienas lietuvis.

V. Vidikas džiaugėsi, kad festivalis buvo sėkmingas, lankytojų netrūko: pilna buvo jaukiuose Senamiesčio kiemeliuose ar pagrindinėje scenoje Bibliotekos kiemelyje, kur susirinko apie tūkstantis žmonių.

Pašnekovas džiaugėsi, kad festivalio metu susibūrė net kelios grupės: Lietuvos bigbendas iš 17 muzikantų – „Lithuanian JJazz Ensemble and The Backs” bei grupė „Reinless”. „Mus kartais vadina naujų kolektyvų inkubatoriumi”, – šypsosi festivalio vadovas.

Šalia jis pridūrė ir didelio pasisekimo reformatų bažnyčioje sulaukusį Liutauro Janušaičio ir VDU kamerinio orkestro pasirodymą. „Klausytojai prašė pakartoti, tačiau vienas jų kūrinys apie valandos ilgumo, tad publika neišprašė”, – sakė V. Vidikas. Pažymėtas ir grupės „Ąžuoliniai Berželiai and Co” grupės pasirodymas, mat ant scenos muzikantai pasirodymą praskaidrino krėsdami pokštus.

„Džiazas reikalauja klausytojo išprusimo, dėmesio, muzika turi rūpėti, tad ir klausytojas čia ypatingas. Džiugu, kad Kėdainiai augina savo publiką, juk iš pradžių džiazo koncertuose susirinkdavo vos po 50 žmonių, vėliau  pradėjo rinktis jaunimas. Prieš 5 metus surengėme festivalį „Broma Jazz” ir pamatėme daugybę šviesių, talentingų žmonių. Beje, naujiena – Kėdainių muzikos mokykloje atsidaro vienintelis Lietuvoje džiazo skyrius vaikams. Laukiame džiazo muzikos atstovų tęstinumo”, – kalbėjo V. Vidikas.

Rengėjai pasakojo festivaliu siekiantys atgaivinti Kėdainių miesto kaip aktyvaus kultūrinio centro įvaizdį, galinčio lygiuotis į Klaipėdos, Vilniaus, Kauno, Birštono nužymėtus džiazo kultūros naratyvus. Pagrindinis renginio tikslas – propaguoti džiazo kultūrą ir padėti ją pamilti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA