Kokių taisyklių reikia laikytis, auginant gyvūną Kaune? | Kas vyksta Kaune

Kokių taisyklių reikia laikytis, auginant gyvūną Kaune?

R. Tenio nuotr.

Kaunas tampa vis draugiškesniu miestu keturkojams draugams. Mieste daugėja maitinimo įstaigų, viešbučių, poilsio zonų, sporto klubų, parduotuvių, kurios yra draugiškos gyvūnams, dėl to dar kartą svarbu prisiminti gyvūnų laikymo taisykles, kurių laikymasis užtikrins, kad tiek jūsų gyvūnas, tiek ir aplinkiniai jaustųsi saugiai bei patogiai, praneša Kauno miesto savivaldybė.

„Mieste daugėja vietų, į kurias galima eiti kartu su savo augintiniais. Džiaugiamės, kad įstaigos tampa vis atviresnės, bet tuo pačiu augintinių šeimininkams norime priminti, jog su gyvūnais reikia elgtis atsakingai: nepalikti vienų be priežiūros, jeigu reikia, uždėti antsnukį ar patrumpinti pavadėlį“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos pirmininkas Domas Sirgedas.

Kauniečiai, auginantys šunis ir kates, raginami atkreipti dėmesį į Kauno mieste galiojančias gyvūnų laikymo taisykles. Jos įpareigoja šeimininkus užtikrinti, kad viešosiose vietose, bendrojo naudojimo patalpose gyvūnai nebūtų paliekami vieni. Negalima šuns paleisti laiptinėje, daugiabučio namo kieme, vaikų žaidimų aikštelėse, draudžiama šunį išleisti pasibėgioti vieną, be savininko priežiūros. Draudžiama vedžioti gyvūnus mokyklų, sveikatos priežiūros įstaigų, vaikų lopšelių-darželių teritorijose.

Šunys bendrojo naudojimo patalpose, viešose vietose turi būti vedžiojami laikant už pavadėlio. Šunys gali būti ir su antsnukiu ar be jo, savininkui atsakingai įvertinus savo augintinio elgseną. Jei šalia yra žmonių ar gyvūnų, pavadėlis turi būti atitinkamai sutrumpinamas, kad aplinkiniai jaustųsi saugiai. Vedant šunį irgi turi būti užtikrinta, kad jis nekels grėsmės žmonėms ir kitiems gyvūnams.

Augintinio savininkas privalo garantuoti, kad gyvūno auginimas ir laikymas nedrums kitų žmonių ramybės, nekels pavojaus sveikatai, gyvybei, nuosavybei, nepažeis kitų asmenų teisių ir interesų. Taip pat jis privalo užtikrinti, kad gyvūnas nekels triukšmo, viršijančio įstatymais numatytas leidžiamas triukšmo normas.

Siekiant miestiečiams priminti ir paskatinti laikytis Gyvūnų laikymo taisyklių, kiekvieno daugiabučio laiptinėse galima rasti augintinių laikymo atmintinę. Auginkime atsakingai!

Augintinio laikymo atmintinė:

1. Skiepas nuo pasiutligės yra privalomas. Juo kasmet privaloma skiepyti šunis, kates ir šeškus. Savininkas privalo turėti vakcinavimą patvirtinantį dokumentą.

2. Kastracija / sterilizacija yra patikima ir visiškai saugi procedūra. Dėl jos gyvūnai tampa ramesni, sumažėja augintinio šlapimo kvapas, mažėja onkologinių susirgimų tikimybė.

3. Paženklinkite savo augintinį. Tai padės apsaugoti gyvūną nuo vagystės ir pasisavinimo, o netikėtai jam pasiklydus, užtikrins, kad gyvūnas bus greičiau grąžintas namo.

4. Vedžiokite su pavadėliu. Šunys bendro naudojimo patalpose ir viešosiose vietose turi būti vedžiojami laikant už pavadėlio. Reikia antsnukio ar ne, privalo nuspręsti gyvūno šeimininkas.

5. Vedžiojantys šunis asmenys turi surinkti šunų ekskrementus.

Už netinkamą augintinio priežiūrą, elgesį ar kitų pareigų nevykdymą augintinio šeimininkai yra baudžiami.

Kauno miesto Gyvūnų laikymo taisyklės pateikiamos čia.

Augintiniams draugiškų vietų sąrašą Kauno mieste rasite čia.

Už netinkamą augintinio priežiūrą, žiaurų elgesį su gyvūnu ar kitų pareigų nevykdymą taikoma administracinė, civilinė ar net baudžiamoji atsakomybė.

Dėl gyvūnų laikymo ir priežiūros taisyklių pažeidimų kreiptis į Kauno miesto savivaldybės administracijos Sveikatos apsaugos skyriaus Sanitarijos poskyrį, tel 8-37 42 42 65, Laisvės al. 96, 501A kabinetas arba Kauno miesto savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos skyrių, tel. 8-37 42 27 22, Laisvės al. 96, 408 kab.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA