Dėl vaikų gyvenamosios vietos po skyrybų nesutariantiems tėvams – Seime naujas siūlymas | Kas vyksta Kaune

Dėl vaikų gyvenamosios vietos po skyrybų nesutariantiems tėvams – Seime naujas siūlymas

BNS 2017/08/10 11:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo narys Naglis Puteikis siūlo nustatyti naują modelį, kur ir su kuo turėtų gyventi vaikai, kai tėvai išsiskiria ir pasuka skirtingais keliais.

N. Puteikis registravo Civilinio kodekso pataisas, kurios ginčo dėl vaiko gyvenamosios vietos atveju įpareigoja teismą vaiko gyvenamąją vietą nustatyti su abiem iš tėvų pagal kintamą grafiką. Pas vieną iš tėvų vaikas galėtų gyventi nuo savaitės iki mėnesio, tuomet atitinkamą laikotarpį gyventų su kitu.

Taip pat siūloma nustatyti, kad vaiko gyvenamoji vieta teismo sprendimu su vienu iš tėvų būtų nustatoma tik išimtiniais atvejais, kai vaiko gyvenimas su abiem tėvais paeiliui esmės prieštarautų jo interesams.

Jei skyrium gyvenantys tėvai nekonfrontuotų dėl vaiko gyvenamosios vietos, ji būtų nustatoma notariškai patvirtintu tėvų susitarimu.

Pasak N.Puteikio, dabartinė situacija, kai išsiskyrus tėvams vaikas turi gyventi būtinai tik su vienu iš jų, skatina besiskiriančių pusių teisinius karus dėl vaikų, jie paverčiami šių karų „trofėjais“.

„Užuot priskyrus vaiką kaip „trofėjų“ vienam iš tėvų, jam nustatoma abiejų tėvų globa. Toks sprendimas, kaip rodo pasaulio praktika, yra ne tik gerokai humaniškesnis vaiko atžvilgiu, bet ir mažina konfliktuojančių pusių priešpriešą, kai šeimos laikui bėgant suranda kompromisą, nes yra priverstos bendradarbiauti. Priešingai, kai vaiko globa nustatoma su vienu iš tėvų, konfliktas dėl vaikų laikui bėgant tik gilėja“, – teigia parlamentaras.

Kaip aiškinamajame rašte argumentuoja iniciatorius, vaikas turi teisę turėti abu tėvus ir bendrauti su jais, todėl nesutarimo atveju turi būti preziumuojama lygybės pagrindu nustatyta kintama vaiko gyvenamoji vieta, kaip daroma Belgijoje, iš dalies Danijoje, Italijoje, Nyderlanduose.

„Dviejų namų atsiradimas vaikams nesukelia tiek problemų, kiek vieno iš tėvų netektis“, – tvirtina parlamentaras. Pataisas jis nurodo parengęs asociacijos „Tėvų ir vaikų gynybos sąjunga“ prašymu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA