Pajautė tendenciją ir neapsiriko: išpirko beveik visus vienos šeimos poreikius atitinkančius namus | Kas vyksta Kaune

Pajautė tendenciją ir neapsiriko: išpirko beveik visus vienos šeimos poreikius atitinkančius namus

Organizatorių nuotr.

Kauno rajone baigiamas statyti naujų namų kvartalas „Aušrinė“ pavergė naujakurių širdis – pasiūloje liko vos keli nenupirkti namai. Kompaktiški, iki 80 kvadratinių metrų ir dar mažesni gyvenamieji namai nėra sublokuoti ar kotedžo tipo būstai, todėl itin patrauklūs privatumo norintiems pirkėjams.

[galerija kiek=”8″]

Pakaunėje tokių būstų pasiūla – nedidelė, o auganti nedidelio ploto individualių namų paklausa privertė statytojus prisitaikyti prie ieškančiųjų būtent tokio būsto poreikių. Poderiškėse baigiamame statyti užmiesčio namų kvartale „Aušrinė“ pirkėjas palyginti ir taip nebrangų namą gali rinktis dar mažesne kaina. Patrauklus kainos ir kokybės santykis lėmė sėkmę: baigiamame statyti kvartale šiuo metu pasiūloje likę vos keli namai.

Kodėl šie namai pigesni?

„Pagrindinis dalykas, dėl kurio pirkėjas renkasi mūsų statybos būstą, yra gera kokybė už itin patrauklią kainą, kurią pasiūlyti mums leido ilgametė patirtis bei supratimas, kad dalį apdailos darbų būsimi naujakuriai norėtų užbaigti savo rankomis“, – neslėpė kvartalą statančios bendrovės „Stadena“ vadovas Saulius Bittins.

Iš pradžių „Aušrinė” buvo sumanytas kaip vien dviaukščių namų kvartalas. Tačiau pernai, pastebėjus sparčiai augantį mažesnio ploto namų poreikį, vietoje dalies dviaukščių suprojektuoti ir pradėti statyti nedideli, jaukūs, kokybiškai apšiltinti mažesnio ploto namai.

Tad kol architektai ginčijosi, ar tikrai gražu ir patogu šeimai gyventi nedelio ploto individualiame name – ekonomiški maži namukai iki 80 kv. metrų ploto spėjo užsikariauti daugybės jaunų šeimų ir vaikus užauginusių senjorų palankumą. Jauniems – tai pirmasis nuosavas būstas. Vyresniems– jauki priebėga lėtesniam gyvenimo ritmui užmiesčio ramybėje.

Naujas kvartalas – šalia miesto gerbūvio

Galima sakyti, kad anksčiau tarp Mastaičių ir Ringaudų, šalia magistralės „Via Baltica“ buvusio Poderiškių kaimo kaip ir nebeliko. Buvusiose žydinčiose pievose kuriasi uždaras kvartalas „Aušrinė“ su smulkmeniškai apgalvotu vidaus gerbūviu, kuris gyvenimą užmiestyje padarys dar patogesnį. Buvusi žemės paskirtis iš žemės ūkio pakeista į gyvenamąją.

Nors šiose pakaunės vietovėse gyvenamųjų kvartalų plėtra iki šiol buvo lėtesnė, tačiau tai neabejotinai patogi vieta įsikurti užmiestyje. Apsigyvenę šioje vietoje per keletą minučių pasieksite Ringaudų bei Akademijos gyvenvietėse esančius darželius, mokyklas, prekybos centrus, bažnyčia, visai netoli – ir Kačerginės kurortas.

Įkurtuves planuoja kitąmet

Važiuojant magistrale, naujojo kvartalo „Aušrinė“ pastatai iš tolo traukia akį: tai 8 erdvesni, dviaukščiai gyvenamieji namai ir apie trys dešimtys abipus gatvės išsirikiavusių vienaaukščių. Kai kurie – dar tik baigiami statyti, kituose jau prasidėję vidaus įrengimo darbai.

Vienas pirmųjų mūsų kalbintų naujakurių, Arminas Jurkevičius, naujuose namuose tikisi apsigyventi kitų metų rudenį: įsikurti norisi patikimai, o darbų dar likę daug.

„Ekonomiškas būstas – jaunatviškas, jaunai šeimai tinkamas variantas“, – įvertino pašnekovas. Jaunas vyras patenkintas statybos kokybe ir pirkinio kaina, o su statytojais jam buvo lengva susitarti, kad būtų atsižvelgta į jo pastebėjimus ar norus.

Besižvalgydamas po įpusėtus kvartalo aplinkos, infrastruktūros darbus, naujakurys sako, kad vertinti patį kvartalą, kol tęsiasi statybos – ankstoka. Aplinkui jau matyti ir statytojų suplanuotos gerovės ženklų: pagrindinė kvartalui pavadinimą suteikusi Aušrinės gatvė asfaltuota, prie įvažiavimo į ją sumontuota automatinė užtvara, įrengtos vietos ir vedama elektra uždaro kvartalo gatvės apšvietimo stulpams. Savo eilės dar laukia nedidelis tvenkinukas, aplink kurį įsikurs poilsio zona su suoleliais ir vaikų žaidimų aikštele, trinkelėmis bus iškloti šaligatviai.

„Viskam reikia kantrybės ir laiko, tačiau smagu žinoti ir matyti pradžią to, kad man nenutiks taip kaip esu girdėjęs iš savo aplinkos žmonių, kad jau įsikūrus savo naujuose namuose ir lyg besidžiaugiant padarytais sprendimais, per langą vis dar reiks matyti purvyną ir tik tada pradėti ieškoti bendraminčių kaimynų, kad bendrais pinigais kvartalo atitvarą įrengti ar sukti galvą dėl bent minimalaus apšvietimo įrengimo, jau turbūt nė nesvajojant apie gatvės asfaltavimą ar trinkelių šaligatvius“, – apibendrino gyventojas.

Džiugins nedideli eksploatavimo kaštai

Dabar naujai statomi namai turi būti ne žemesnės kaip A energinio efektyvumo klasės – o „Aušrinės” kvartalo namai – kokybiški, parametrais prilygsta A klasei. Šios statybos ypatumai – poliniai 3 metrų betoniniai pamatai, pastatų karkasai mūryti iš Rokų keramikos blokelių, sienos ir stogas apšiltinti 30 cm sluoksniu, įstatyti 6 kamerų langai su selektyviniais stiklais.

Visus darbus akylai stebi nepriklausomas specialistas – bendrovės „Skena“ techninis prižiūrėtojas Marius Zeltinis.

„Kvartale „Aušrinė“ stengiamės užtikrinti darbų kokybę nuo pat jų pradžios. Statyboje naudojamų medžiagų ir gaminių charakteristikos atitinka A klasei keliamus reikalavimus, todėl ateityje šių namų eksploatacijos sąnaudos turėtų būti itin mažos”, – sakė M. Zeltinis.

80 proc. baigtumas – kas tai?

Taigi vertinant vien pagal kainą ir kokybę, „Aušrinės” kvartalas jau turi nemenką konkurencinį pranašumą. Tačiau kvartalo plėtotojai žengė dar toliau ir galimiems ekonomiško namo pirkėjams suteikė galimybę pagal savo poreikius pasirinkti ne tik pastato vidaus patalpų planą, bet ir namo statybos užbaigtumo lygį.

Ekonomiškas būstas „Aušrinės” kvartale, klientams pageidaujant, buvo parduodamas 80 proc. baigtumo. Tai reiškia, kad nemažai pastato vidaus įrengimo darbų dar teks atlikti patiems naujakuriams – tačiau tai galimybė dar labiau sumažinti būsto kainą, nesibaiminant dėl jau statytojo atliktų pagrindinių statybos darbų kokybės.

„Dalinis būsto baigtumas – tai pilna apšiltintų lauko sienų apdaila, sudėti langai ir durys, uždengtas skardinis, iš vidaus apšiltintas stogas, lauke įrengta terasa ir stoginė automobiliui. Taip pat – vandentiekio, kanalizacijos, elektros įvadai, pagal užsakovo patalpų planą įrengtas grindų šildymas, išbetonuotos grindys, ištinkuotos vidaus sienos, sudėtos gipskartonio vidaus pertvaros”, – vardino S.Bitttins.

Naujakuriams patiems tekts užbaigti įsirengti patalpas iš vidaus, pasirengti įvadų projektus ir įsivesti elektrą, dujas, prisijungti prie nuotekų sistemos. Kvartale tiekiamas gręžinio vanduo, įrengta nuotekų siurblinė, aukšto slėgio nuotekų sistemą eksploatuoja bendrovė „Kauno vandenys”. Nors numatytas šildymas dujomis, šeimininkai gali rinktis ir kietąjį kurą, geoterminį, aeroterminį ar kitokį šildymo būdą.

O štai likusieji namo įrengimo komponentai – papildomas juodžemio sluoksnis 7 ar 8 arų sklype, trinkelėmis grįstas kiemas, medžio terasa, stoginė automobiliui, viduje išvedžiotas grindų šildymas – gali kisti. S. Bittins teigimu, daliai pirkėjų būtent tokios galimybės ir reikia: kai kurie iš jų patys dirba su statybomis susijusiose srityse, kiti būsto įrangos darbus planuoja palaipsniui užbaigti savo jėgomis, tretiems galbūt kai kurių komponentų visai nereikia. Tad pagal pirkėjo poreikius atitinkamai ir namo kaina gali keistis nuo 53 tūkst. iki 59 tūkst. eurų.

Žvelgdami į ateitį, kvartalo statytojai įkūrė ir jo savininkų bendriją, kad gyventojai galėtų patys spręsti, kaip tvarkytis su esamu bendru turtu.

Darželis atžaloms – rinktis yra iš ko, tačiau nereikėtų „miegoti“

Gyvenimo užmiesčio namuose kokybei didžiulės įtakos turi ir galimybė jaunoms šeimoms leisti vaikus į artimiausias ugdymo įstaigas.

Ringaudų seniūno pavaduotoja Rasa Šilienė pasakojo, kad seniūnijoje nuolat atvyksta naujų žmonių, kurie čia deklaruoja savo gyvenamąją vietą. Didžioji dauguma naujakurių – jaunos šeimos, tad vietų vaikų darželiuose ir mokyklose gali stigti, nors vaikų darželio grupė veikia ir Ringaudų pradinėje mokykloje, gretimoje Akademijos seniūnijoje vaikų darželio filialas atidarytas ir Aleksandro Stulginskio universiteto patalpose. Per dvejus pastaruosius metus rajone atidarytos net 9 papildomos ugdymo grupės, taip pat steigiasi privatūs darželiai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA