S.Skvernelis prašo nušalinti laikinąjį Kauno tardymo izoliatoriaus vadovą | Kas vyksta Kaune

S.Skvernelis prašo nušalinti laikinąjį Kauno tardymo izoliatoriaus vadovą

BNS 2017/08/07 15:27
R. Tenio nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis prašo teisingumo ministrės nušalinti nuo pareigų Kauno tardymo izoliatoriaus laikinąjį vadovą Arvydą Venclovą, izoliatoriaus teisininkus.

M.Vainiutė kol kas nesako, kokius sprendimus priims.

„Ministrė paprašyta padaryti skubius žingsnius, kad Kauno tardymo izoliatoriuje būtų paskirtas laikinas vadovas ne iš šios įstaigos, vadovaujantis Kalėjimo departamento statutu, kad būtų nušalinti Kauno tardymo izoliatoriaus darbuotojai, kurie turėtų atstovauti šiai įstaigai teisminiuose procesuose“, – žurnalistams pirmadienį sakė S.Skvernelis.

Jis sako paprašęs ministrės Mildos Vainiutės, kad teismuose tardymo izoliatoriui atstovautų Teisingumo ministerijos teisininkai, kurie „turėtų aktyvią valstybės, o ne susikompromitavusių įstaigos vadovų poziciją“.

Jis sako, kad Kalėjimų departamento imuniteto tarnyba „yra neįgali“.

Šiuo metu Kalėjimų departamentas neturi nuolatinio vadovo – konkursą į šias pareigas birželio pabaigoje laimėjęs buvęs departamento vadovas, vėliau vidaus reikalų viceministras Artūras Norkevičius kol kas nepaskirtas į pareigas.

S.Skvernelis, paklaustas, ar A.Norkevičius gali tapti naujuoju departamento vadovu, sakė, kad Kalėjimų departamentui turėtų vadovauti asmuo, nesusijęs jokiais ryšiais su bausmių vykdymo sistema.

Premjeras taip pat teigė, kad tiek pirmąjį kartą apie pažeidimus informavusiai, tiek apie tai, jog jie tęsiasi prieš kelias savaites pranešusiai Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkei Rasai Kazėnienei pasiūlyta pereiti į Teisingumo ministeriją, audito padalinį, kur ji galėtų prisidėti tikrinant Kalėjimo departamentui pavaldžias įstaigas.

„Tikrai džiaugčiausi, kad ji įsilietų į mūsų kolektyvą“, – sakė M.Vainiutė.

R.Kazėnienė tvirtino turinti 12 metų patirties atliekant išankstinę finansų kontrolę, bet dar svarstysianti šį pasiūlymą.

„Po to, kai informavau Lietuvą apie negeroves savo sistemoje, esu tikra, kad manęs nelabai kas ir norėtų priimti į savo kolektyvą, nebent tai būtų moderni valstybės įstaiga. Kitų pasiūlymų neturiu, man šiandien, tiesą pasakius, naujiena buvo pasiūlymas, kurio aš negaliu vienašališkai priimti“, – sakė ji.

Tuo metu sprendimą dėl A.Norkevičiaus, M.Vainiutė teigė priimsianti pirmadienį, po susitikimo su A.Norkevičiumi.
„Galvoju, kad po pokalbio daug kas paaiškės“, – žurnalistams sakė ministrė.

Ji kol kas neatskleidė, ar bus nušalinamas Kauno tardymo izoliatoriaus vadovas Arvydas Venclovas. Anot ministrės, jis laikinuoju vadovu buvo paskirtas, „nes didelio pasirinkimo nebuvo“.

Teisingumo ministerija prieš kelias savaites pavedė Kalėjimų departamentui atlikti patikrinimą Kauno tardymo izoliatoriuje, gavusi naują R.Kazėnienės pranešimą. Patikrinimas parodė, kad iki šiol neįvykdytos Viešųjų pirkimų tarnybos rekomendacijos nutraukti maitinimo paslaugų tiekimo sutartį su bendrove „Niklita“ – su šia įmone net sudarytas naujas sandoris. M.Vainiutė pirmadienį pranešė, kad sutartis turės būti nutraukta.

Po susitikimo su Vyriausybės vadovu R.Kazėnienė tvirtino, kad po pranešimų patyrė spaudimą, psichologinė atmosfera darbovietėje tapo sudėtinga, sulaukė „įvairių epitetų iš aukščiausio vadovo“.
Kalėjimų departamente ir Kauno tardymo izoliatoriuje patikrinimas pagal R.Kazėnienės informaciją atliktas ir šių metų pavasarį.

Tyrimo metu atsistatydino nuo 2015 metų departamentui vadovavusi Živilė Mikėnaitė, anksčiau ji ėjo Kauno tardymo izoliatoriaus direktorės pareigas. Po patikrinimo atleistas izoliatoriaus vadovas Edvardas Kviatkauskas.

Prieš dvi savaites iš pareigų atsistatydino ir šį patikrinimą prižiūrėjęs teisingumo viceministras Donatas Matuiza. Ministrė sakė, kad D.Matuiza atsistatydino savo noru ir pats turėtų komentuoti situaciją.

„Negalėčiau sakyti, kad viceministras Donatas Matuiza netinkamai ėjo pareigas. Tas tyrimas, kuris buvo atliktas, iš esmės padarė labai daug, kad negerovės būtų atskleistos – Živilė Mikėnaitė iš esmės atsistatydino dėl šio tyrimo“, – tikino ministrė.

Dar penktadienį laikinai einantis Kalėjimų departamento direktoriaus pareigas Antanas Laurinėnas Teisingumo ministerijos vadovus informavo, kad pradėti du tarnybiniai patikrinimai dėl izoliatoriaus darbuotojų veiksmų, kuriais „galimai bandoma apsunkinti sprendimų priėmimą“. Ministerijos atstovai rekomendavo netenkinti vieno darbuotojo prašymo atleisti iš darbo savo noru, kol nebus baigtas patikrinimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA