Kaunietis atrado neįprastą būdą, kaip mesti rūkyti: sulaukta įvairių reakcijų | Kas vyksta Kaune

Kaunietis atrado neįprastą būdą, kaip mesti rūkyti: sulaukta įvairių reakcijų

Vaizdo įrašo stopkadras nuotr.

Rūkymas ir alkoholis – bene dažniausios žmonių priklausomybės šiandieninėje visuomenėje. Šį kartą siūlome portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojams susipažinti su iki šiol retam rūkaliui girdėtu būdu, galimai padedančiu atsikratyti rūkymo priklausomybės. Kaunietis atliko eksperimentą pasiūlydamas praeviams pamėginti išbandyti šią nemokamą naujovę. Peržiūrėję vaizdo įrašą, pamatysite, kaip jie reagavo į tokį neįprastą pasiūlymą.

Atliko eksperimentą.

Kaunietis Kęstutis Fedirka gatvėje atliko eksperimentą ir patikrino nuo rūkymo priklausomų praeivių gatvėje reakcijas. Nemokamą būdą, jo nuomone, padedantį atsikratyti šio nuodo, skaitytojas tikina atradęs vienoje knygoje. Joje rašoma:

„Jei pradėsite čiulpti nykštį, jums bus lengviau mesti rūkyti, kad ir ką berūkytumėte. Nykštį čiulpti geriau nei rūkyti. Supraskite štai ką: jūs čiulpėte nykštį ir paskui liovėtės tai daryti, jūs vietoj nykščio apžiojote cigaretę. Cigaretė yra nykščio pakaitalas. Kad ir kiek stengsitės mesti, jums niekada nepavyks, nes problema yra ne rūkymas, problema yra kitokia. Jūs tiesiog ją pakeitėte. Realią problemą jūs atmetėte ir jos vietą užėmė sufalsifikuota problema. O jos jūs atsikratyti negalite.

Mano patarimas toks: pamirškite kovą su rūkymu ir pradėkite čiulpti nykštį. Nesijaudinkite – tai yra gražu, tai tiesiog gražu. Kai pradėsite čiulpti nykštį, potraukis rūkyti dings. Būsite gerame kelyje. Kelis mėnesius pačiulpę nykštį pamatysite, kad rūkymo įprotis prapuolė. Taip, čiulpkite nykštį šešis mėnesius ar galbūt devynis mėnesius ir visai to nesigėdykite, nes čia nėra nieko blogo. Taigi visų pirmą užuot rūkę imkite čiulpti nykštį. Jei kovosite su rūkymu, niekada nelaimėsite. Milijonai žmonių kovoja ir niekada nelaimi, nes nesilaiko visos procedūros. Turite elgtis moksliškai. Turite rasti pamatinę priežastį. O pamatinė priežastis ta, jog jums trūko motinos krūties. Jūs jos gaudavote mažiau, nei jums reikėdavo.

Tas nepatenkintas vaikiškas troškimas užsiliko, jis niekur nedingo ir lydi jus visą gyvenimą. Taigi tikroji problema yra ne rūkymas, problema yra nepatenkintas vaikiškas troškimas. Kai žinote, kokios yra šaknys, galite jas nukapoti. O to nežinodami, jūs tik kovosite su šešėliu ir šešėlis nugalės, jūs niekada netapsite laimėtojais. Susidarykite naujo elgesio vienų metų programą. Dings ne tik poreikis rūkyti – jūs patirsite transformaciją, nes drauge su tuo potraukiu dings tai, kas jus varžė, kas jus stabdė. Jūsų kūnas taps sveikesnis, protas pasidarys aštresnis. Būsite labiau suaugę įvairiomis prasmėmis“, – paaiškina knygos „Sielos vaistai“  autorius Osho.

„Iš pirmo žvilgsnio, aprašytas metodas gali pasirodyti absurdiškas. Tačiau tai –  gana rimtas reiškinys, suteikiantis galimybę žmogaus sąmonei suabejoti vienu keliu“, – sako K. Fedirka.

Rūkymą pasiūlė pakeisti nykščio čiulpimu: liko nesuprastas.

Eksperimentą su praeiviais gatvėje atlikęs ir siūlęs jiems cigaretės rūkymo veiksmą pakeisti nykščio čiulpimu, portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojas tikina sugalvojęs įgyvendinti ir nufilmuoti visiškai spontaniškai, neperspėjęs eksperimento dalyvių iš anksto. Pasak jo, veikėjų veidai ir kūnai paslėpti po specialiu vaizdo įrašo filtru, jų balsų tembrai taip pat pakeisti. Taip nuspręsta esą tam, kad eksperimento dalyviai nejustų diskomforto, kai bus pamatyti.

Paklaustas, kodėl nusprendė įgyvendinti aprašytą būdą realiame gyvenime, kaunietis sakė, jog pats buvo priklausomas nuo rūkymo bene 12 metų. Todėl esą norėjo pamatyti žmonių reakcijas, kai jiems pasiūlomas koks nors nepatogus dalykas – šiuo atveju, nykščio čiulpimas, užuot rūkius cigaretes.

„Prisipažinsiu, atlikdamas šį eksperimentą truputį pamelavau: praeiviams sakiau, kad esu iki šiol priklausomas nuo cigarečių, tam kad užmegzčiau su jais artimesnį ryšį.  Manau, jog toks vaizdo įrašas yra geras pavyzdys, tam kad suprastumėme, jog cigaretės čiulpimas yra analogiškas piršto čiulpimui. Tačiau kaip priimtiną variantą visuomenė  pripažįsta tik pirmąjį. Eksperimento metu kalbėjausi su maždaug 10 žmonių. Jų reakcijos – įvairios. Stebėjau merginas, kurios į mane žiūrėjo tarsi į pavojingą asmenybę, netgi savo rankinę viena pritraukė arčiau savęs tikriausiai manydama, jog galėčiau pasikėsinti ją pavogti“, – atvirauja K. Fedirka.

Geranoriškai nusiteikusiam eksperimento dalyviui – dovana.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojo teigimu, įgyvendinta idėja jam padėjo įsitikinti tuo, kad žmonės esą yra perdėtai rimti – ne visada sugeba linksmai pažiūrėti į neįprastą situaciją. „Žmogaus protas dažniausiai nepatirtus dalykus interpretuoja lyg pavojų. Jei pamėgintumėme išsiaiškinti ir suvoktumėme, dėl ko rūkome, nebereikėtų išbandyti jokių metimo rūkyti būdų. Tiesiog nustotumėme rūkyti. Susiradę sveikesnę alternatyvą, galėtumėme išvengti veiksnių, darančių neigiamą įtaką mūsų kūnams“, – samprotauja kaunietis.

K. Fedirka, teigia, jog šis vaizdo klipas skirtas ne tam, kad žmonės būtų pratinami čiulpti nykštį ir mestų rūkyti, o tam, jog susimąstytų, kodėl rūko. „Juk suvokus pasekmės priešastį – šaknis ir jas išrovus galima nesunkiai išvengti pasekmių“, teigė jis.

Be to, vaikinui, vilkinčiam baltais marškinėliais, už geranorišką bendravimą kaunietis teigia turintis dovaną ir prašo, jei atpažins save, atsiliepti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA