Per metus maisto kainos pasaulyje pakilo dešimtadaliu | Kas vyksta Kaune

Per metus maisto kainos pasaulyje pakilo dešimtadaliu

BNS 2017/08/03 21:18
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Maisto kainos pasaulyje liepą, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, pakilo 10,2 proc. ir pasiekė aukščiausią nuo 2015 metų sausio mėnesio lygį, pranešė JT Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO).

FAO skaičiuojamas maisto kainų indeksas liepą sudarė vidutiniškai 179,1 punkto ir buvo 3,9 punkto, arba 2,3 proc., didesnis negu birželį.

„Daugelio rūšių grūdų, cukraus ir pieno produktų kainas parėmė ribota paklausa ir valiutų kursų svyravimai. Tuo tarpu mėsos kainos, palyginti su metais anksčiau, nepakito, o augalinių aliejų kainos net šiek tiek smuko“, – nurodoma organizacijos pranešime.

Grūdų kainų indeksas liepą sudarė 162,2 punkto ir buvo beveik 8 punktais, arba 5,1 proc., didesnis negu birželį bei 14,1 punkto, arba 9,5 proc., didesnis negu pernai liepą.

Pasak FAO ekspertų, indekso pakilimą lėmė „visų pirma kviečių ir taip pat iš dalies ryžių pabrangimas“.

Augalinių aliejų kainų indeksas liepą, palyginti su birželio mėnesiu, smuko 1,8 punkto arba 1,1 proc., iki 160,4 punkto, pasiekęs žemiausią nuo 2016 metų rugpjūčio mėnesio lygį.

Tokį indekso pokytį lėmė palmių aliejaus kainų smukimas. Nors šio aliejaus atsargos nėra didelės, jo kainos tarptautinėje rinkoje toliau mažėjo, be kita ko, dėl gerų derliaus Pietryčių Azijoje perspektyvų ir silpnos importo paklausos.

Pieno produktų kainų indeksas liepą sudarė 216,6 punkto ir buvo 7,6 punkto, arba 3,6 proc., didesnis negu birželį bei 74,3 punkto, arba 52,2 proc., didesnis negu 2016 metų liepos mėnesį. Visgi šis indeksas tebėra 21 proc. mažesnis, palyginti su aukščiausiu lygiu, kurį jis buvo pasiekęs 2014 metų vasarį.

Mėsos kainų indeksas liepą, palyginti su birželio mėnesiu, beveik nepakito ir sudarė 175,1 punkto. Palyginti su 2016 metų liepos mėnesiu, kainos pakilo 8,2 proc., tačiau buvo 17,4 proc. mažesnės, palyginti su aukščiausiu lygiu, kurį buvo pasiekusios 20

14 metų rugpjūtį.

„Liepos mėnesį avienos kainų pakilimą tarptautinėje rinkoje kompensavo jautienos, kiaulienos ir paukštienos kainų smukimas“, – pažymima FAO pranešime.

Tuo tarpu cukraus kainų indeksas liepą sudarė 207,5 punkto ir buvo 10,2 punkto, arba 5,2 proc., didesnis negu birželį, bet 26 proc. mažesnis negu pernai liepos mėnesį.

„Liepos mėnesį buvo užfiksuotas pirmasis šiais metais cukraus kainų pakilimas, – nurodoma pranešime. – Jį visų pirma lėmė staigus Brazilijos realo keitimo kurso šuolis, nors oro sąlygos derliaus nuėmimui Brazilijoje, kuri yra didžiausia pasaulyje cukraus gamintoja, … apskritai yra palankios.“

FAO pasaulio maisto kainų indeksas rodo penkių maisto produktų grupių: grūdų, mėsos, pieno produktų, augalinių aliejų ir cukraus kainų pokyčius tarptautinėse rinkose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA