Premjeras kitą savaitę susitiks su Kauno izoliatoriaus buhaltere, žada „reikiamus sprendimus“ | Kas vyksta Kaune

Premjeras kitą savaitę susitiks su Kauno izoliatoriaus buhaltere, žada „reikiamus sprendimus“

BNS 2017/08/03 18:12
Asociatyvi/Archyvo nuotr.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis žada kitą savaitę susitikti su Kauno tardymo izoliatoriaus (KTI) buhaltere Rasa Kazėniene, praėjusią savaitę vėl pranešusią apie pažeidimus šioje įkalinimo įstaigoje.

Premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas BNS sakė, kad po pirmadienį vyksiančio susitikimo S.Skvernelis „priims reikiamus spendimus“, tačiau jų kol kas nedetalizavo.

„Pirmadienį premjeras susitinka su R.Kazėniene ir aptars tebesitęsiančią netvarką. Jis nori iš pirmų lūpų išgirsti apie situaciją Kauno tardymo izoliatoriuje ir tada priims reikiamus sprendimus“, – ketvirtadienį teigė T.Beržinskas.

Ketvirtadienio rytą premjeras Žinių radijui sakė, kad bausmių vykdymo sistema yra gerokai papuvusi ir čia reikia kardinalios pertvarkos.

Pasak S.Skvernelio, kalėjimų sistemai turi vadovauti su ja nesusiję žmonės.

Kaip skelbė BNS, neseniai kelių kontrolės institucijų ir Teisingumo ministerijos tikrintas Kauno tardymo izoliatorius sulaukė naujų patikrinimų. Izoliatoriaus Buhalterinės apskaitos skyriaus viršininkė R.Kazėnienė vėl kreipėsi į Teisingumo ministeriją.

Ji teigia, kad laikinoji įstaigos vadovybė ne tik neskuba taisyti nustatytų pažeidimų, bet kai kuriuos jų bando užglaistyti.

Ketvirtadienį Seimo opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, Seimo Audito komiteto pirmininkė Ingrida Šimonytė ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotojas Stasys Šedbaras Seimo dėl situacijos KTI taip pat kreipėsi į teisingumo ministrę Mildą Vainiutę ir premjerą S.Skvernelį. Jie prašo paaiškinimų, kas daroma Kauno tardymo izoliatoriuje, kad padėtis keistųsi.

„Tokios viešai skelbiamos žinios apie statutinę valstybės tarnybą žemina Kalėjimų departamento ir jo darbuotojų, kurie atlieka labai svarbią valstybės funkciją, ir visos valstybės tarnybos autoritetą. Neabejotina, kad būtina kuo greičiau paaiškinti visuomenei, ar tokios publikacijos turi bent mažiausio pagrindo, kadangi šis klausimas keliamas jau pakankamai ilgą laiką“, – teigė S.Šedbaras.

Pavedus Teisingumo ministerijai, šiuo metu R.Kazėnienės pranešimą nagrinėja Kalėjimų departamentas.

Kauno tardymo izoliatoriaus (KTI) buhalterė teigia, kad ignoruodama Valstybės kontrolės ir Viešųjų pirkimų tarnybos nurodymus, dabartinė KTI vadovybė pratęsė negaliojančią nekilnojamojo turto nuomos sutartį, taip pat delsia nutraukti maitinimo paslaugų sutartį su bendrove „Niklita“. Šios įmonės akcininko sutuoktinė dirba KTI, buvę įstaigos vadovai bendrovei buvo sudarę išskirtines sąlygas laimėti viešuosius pirkimus.

Tuo metu KTI interesams teisme atstovauti paskirtas teisininkas, kurio pavardė taip pat mirgėjo ankstesnių patikrinimų išvadose. Jis įtariamas nevykdęs tiesioginių pareigų ir galbūt sąmoningai pamiršo laiku pateikti dokumentus teismams.

KTI laikinasis vadovas Arvydas Venclovas tikina, kad Valstybės kontrolės teiginiai apie sutarties neteisėtumą jam kelia abejonių, o nuomos ir maitinimo paslaugos su „Niklita“ tęsiamos, siekiant užtikrinti nenutrūkstamą maisto tiekimą kaliniams. Šiuo metu vadovavimą izoliatoriui laikinai perėmęs A.Venclovas KTI direktoriaus pavaduotoju dirba nuo 2004 metų.

BNS pradėjus domėtis situacija KTI, A.Venclovas kiek vėliau pranešė, kad izoliatoriaus teisininkas A.Pliauga atsistatydino, nors jo atžvilgiu ir buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas. Klausiamas, ar tokiu būdu leidžiat pačiam išeiti iš darbo nesulaukus tarnybinio patikrinimo išvadų nesudaromos prielaidos išvengti atsakomybės, KTI laikinasis vadovas teigė, jog nustatytas pažeidimas galėjo būti nepakankamas tam, kad teisininkas būtų atleistas, o per tą laiką atsistatydinimo pareiškimą jis galėjo ir atsiimti.

„Jeigu aš nepatenkinčiau (atsistatydinimo prašymo), aš vėl būsiu apkaltintas R.Kazėnienės savo neveiklumu. Tai čia yra 99 procentai (…) Kiekvienas mano sprendimas yra interpretuojamas. Jeigu aš laukčiau tarnybinio patikrinimo išvadų, sakytų, kad aš užtempiu. Jeigu aš iš karto jį atleidžiu, tada klausia, kodėl neskyriau nuobaudos“, – sakė KTI direktorius.

Nuo pavasario teisėsauga atlieka tyrimą dėl galimos korupcijos Kauno tardymo izoliatoriuje ir Kalėjimų departamente.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA