S. Skvernelis: bausmių vykdymo sistema gerokai papuvusi | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: bausmių vykdymo sistema gerokai papuvusi

BNS 2017/08/03 10:37
Asociatyvi / R.Tenio nuotr.

Bausmių vykdymo sistema yra gerokai papuvusi ir čia reikia kardinalios pertvarkos, sako premjeras Saulius Skvernelis po pranešimų apie naujus pažeidimus Kauno tardymo izoliatoriuje.

„Tai vienas iš skaudulių, kalbant apie teisingumo srities veiklą, Kalėjimų departamentą. Bausmių vykdymo sistema yra tikrai gerokai papuvusi, ir vieno ar kito susikompromitavusio vadovo atleidimas tikrai nieko nepakeis. Reikalingos sisteminės, kardinalios pertvarkos ir tas pertvarkas gali įgyvendinti žmonės, kurie nesusiję su bausmių sistema, nedirbę tenai, jeigu kalbant apie strateginius vadovus, kosmetinėm priemonėm šitos problemos neišspręsim“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė Vyriausybės vadovas.

„Dvidešimt septyneri metai, pati sistema įkūnija visą sovietinį bausmių vykdymo modelį, adaptuotą lietuviškai versijai, Deja, tokia realybė“, – pridūrė premjeras.

Visgi S.Skvernelis tikino, kad naujų pažeidimų Kauno tardymo izoliatoriaus vadovybei nepavyks užglaistyti. „Tikrai taip nesibaigs, tie, kas bando po kilimu sušluot, yra nepagrįstai optimistiškai nusiteikę, dar kartą pakartoju, ir su teisingumo ministre kalbant tikrai yra reikalaujama realių ir kardinalių pokyčių bausmių vykdymo sistemoje“, – sakė premjeras.

Neseniai net kelių kontrolės institucijų purtytas ir Teisingumo ministerijos tikrintas Kauno tardymo izoliatorius (KTI) sulaukė naujų patikrinimų. Izoliatoriaus vyriausioji buhalterė Rasa Kazėnienė vėl kreipėsi į Teisingumo ministeriją. Ji teigia, kad laikinoji įstaigos vadovybė ne tik neskuba taisyti nustatytų pažeidimų, bet kai kuriuos bando užglaistyti.

Ignoruodama Valstybės kontrolės ir Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) nurodymus, dabartinė KTI vadovybė pratęsė negaliojančią nekilnojamojo turto nuomos sutartį, taip pat delsia nutraukti maitinimo paslaugų sutartį su bendrove „Niklita“, kurios akcininko sutuoktinė dirba KTI ir kuriai buvę vadovai buvo sudarę išskirtines sąlygas laimėti pirkimus. Tuo metu KTI interesams teisme atstovauti paskirtas teisininkas, kurio pavardė taip pat mirgėjo ankstesnių patikrinimų išvadose. Jis įtariamas nevykdęs tiesioginių pareigų ir galbūt sąmoningai pamiršo laiku pateikti dokumentus teismams – šiuos galimus pažeidimus imasi nagrinėti Kalėjimų departamentas.

KTI laikinasis vadovas Arvydas Venclovas tikina, kad Valstybės kontrolės teiginiai apie sutarties neteisėtumą jam kelia abejonių, o nuomos ir maitinimo paslaugos su „Niklita“ tęsiamos, siekiant užtikrinti nenutrūkstamą maisto tiekimą kaliniams. Šiuo metu vadovavimą izoliatoriui laikinai perėmęs A.Venclovas KTI direktoriaus pavaduotoju dirba nuo 2004 metų.

Nuo pavasario teisėsauga atlieka tyrimą dėl galimos korupcijos Kauno tardymo izoliatoriuje ir Kalėjimų departamente.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA