Lietuvos vardą pasaulyje garsina Kauno programuotojų gebėjimai | Kas vyksta Kaune

Lietuvos vardą pasaulyje garsina Kauno programuotojų gebėjimai

R. Tenio nuotr.

Pirmoji Lietuvoje būtent Kaune įkurta mobiliųjų technologijų įmonė „Telesoftas“ prieš kelias dienas pradėjo skaičiuoti keturioliktuosius savo gyvavimo metus. Rudenį numatyta ir veiklos plėtra – „Artis“ patalpose nuo 2015 metų veikiantis programuotojų klasteris „Blaster“ užims ir visą pirmąjį aukštą, kur iki šiol veikė baldų ir interjero prekių parduotuvės.

Apie kardinalius pokyčius, ambicingas vizijas ir Kauną, kaip potencialų dar vieną augantį pasaulio programuotojų centrą, mintimis dalinasi kompanijos įkūrėjas ir vedlys, programuotojų pasaulyje puikiai pažįstamas kaunietis Algirdas Stonys.

Susitikimo dieną Savanorių pr. esančiame biure, kuriame drauge su kitomis Kaune veikiančiomis programuotojų kompanijomis įsikūręs „Telesoftas“, verda darbai. Tik ne visai įprasti, kai daugybė žmonių sėdi niūriai palinkę prie kompiuterių monitorių, o pilni pozityvo ir energijos – vienoje iš didžiausių Kauno bendradarbiavimo erdvių (angl. „co-working space“) dirbantys žmonės dalinasi įspūdžiais ir patarimais, o poilsio erdvėje į daugybę lentynų gula gana neįprastas objektas virtualaus pasaulio Mekoje – daugybė knygų. Mat didelis fantastikos mėgėjas A. Stonys įmonės gimtadienio proga darbuotojams nupirko ir padovanojo fantastinės literatūros biblioteką.

„Kadangi esu fantastinės literatūros gerbėjas, visada tikėjau, kad kompiuteriniuose žaidimuose vaizduojama ateitis, kai žaidime išnyra asmeninis duomenų asistentas – vieną dieną tikrai įvyks“, – šypsosi A. Stonys. Ir išties, reikėjo būti šiek tiek fantastu ir genijumi, kad patikėtum, jog per dešimtmetį, kuomet pradėjo veiklą nuo elementarių duomenų sistemų suvaldymo, pasaulyje jau bus 2 mlrd. išmaniųjų telefonų ir visi jie naudos internetą.

„Tuo metu buvo tikslas pasiūlyti sprendimą, suveikiantį per minutę ar net valandą – dabar viskas turi vykti milisekundžių greičiu ir tikslumu. Jei negebėsi siūlyti žaibiškų duomenų apdorojimo sprendimų – būsi niekam neįdomus, nekonkurencingas. Iš esmės pasikeitė duomenų apimtys, reikalingi visiškai nauji gebėjimai juos suvaldyti, apdoroti ir pateikti tai, ko reikia užsakovui“, – sako A. Stonys. Dar 2004 m. kompanija išsikėlė šūkį, kad teiks reikiamas paslaugas reikiamu laiku ir tai tapo ateities vizija, atvedusia prie jų durų tokius pasaulio gigantus, kaip „Deuce Telecom“, „Discover“, BBC, „Ferrari“.

Sukūrė gerą „vaibą“

Kuomet lankiausi „Blaster“ patalpose prieš porą metų, pasijaučiau, lyg sumažintame „Google“ biure, kur laisvai vaikštinėjo vieno iš darbuotojų labradoras, kur kažkas miegojo poilsio kambarėlyje, nes įkvėpimas vertė dirbti visą naktį, o per susikaupimo darbams pertraukėles, darbuotojai varžėsi virtualiuose tarptautiniuose kompiuterinių žaidimų turnyruose ar čia pat žaidė realų stalo tenisą.

Biurai, skatinantys darbuotojų laisvę ir kūrybiškumą, jau ne naujovė, tačiau biurai, kuriuose kuriamas geras „vaibas“, priklauso tikrai ne nuo virtuvės erdvės dydžio, nemokamų sumuštinių ar minkštasuolių kokybės. Viskas galiausiai sukasi apie žmones, kuriems gera dirbti drauge, nes jie suvienyti įkvepiančios idėjos ir žmogaus, paskui kurį norisi sekti. Algirdas Stonys būtent toks: linksmas, draugiškas, atviras, bet drauge ir susitelkęs, kai reikia sugalvoti genialų sprendimą.

Keturis kartus pabuvęs KTU pirmakursiu, A. Stonys yra dar vienas tų pavyzdžių, kuomet sėkmė lydi savo keliu einantį žmogų.

„Gal ir reiktų baigti kažką, gal verslo vadybą?..“, – šypsosi A. Stonys, kuriam nebūdinga šių laikų savigyra. Tarptautinį pripažinimą pelnęs sėkmingo verslo įkūrėjas neslepia, kad kelyje sutiko daugybę žmonių, kurie jį mokė to, ko nežinojo, nesuprato, nemokėjo.

Jis prisiminė, kaip nuvykus į vieną pirmųjų tarptautinių parodų, nieko nepavyko parduoti, tačiau prie jų priėjo vėliau ir draugu tapęs Mark O’Shea ir pasakė: „Tikrai pabandysiu jus šio to išmokyti“.

„Esu įmonės vadovas, bet daugelį darbų daro komanda, aš labai džiaugiuosi visais, kurie prisideda prie įmonės valdymo, pardavimų, kasdienių problemų sprendimo. Aš ne itin vykęs administratorius“, – šypsosi A. Stonys.

Paprašytas paprastai paaiškinti, kokias paslaugas teikia „Telesoftas“, Algis trumpai susimąsto. „Na, jeigu jūs esate NT vystytojas ir norite pastatyti didelį verslo centrą, tai užsakote projektą ir samdote statybų kampaniją, kuri jį įgyvendina – pastato namą su visais inžineriniais tinklais. Tai toks ir mūsų darbas – tik mobiliųjų technologijų pasaulyje“, – sako vyras, mokantis net į sudėtingiausius dalykus pažvelgti paprastai.

Kaubojų laikai – praeityje

Kaip sako A. Stonys, vienišų – laukinių kaubojų laikai programavimo pasaulyje jau baigėsi – dėl duomenų apimčių, programavimo sudėtingumo, siekti tikslų įmanoma tik dirbant didelėmis komandomis, o joms būtinas biuras. „Galima dirbti ant vandenyno kranto, jei esi laisvai samdomas programuotojas, bet iš esmės negali tokiu principu efektyviai dirbti prie didelių užsakymų, kuriems atlikti pasitelkiamos keliolikos žmonių komandos“, – sako A. Stonys.

Tad 2015 m. balandį prekybos centro „Artis“ antrojo aukšto patalpose įsikūrė „Telesoftas“ ir dar dvi sėkmingos kauniečių programavimo kompanijos – e-komercijos paslaugų įmonė „Adeo web“ ir kompiuterinių žaidimų kūrėjai „Sneakybox“. Vieningo biuro patalpose įsikūrusios kompanijos junginį pavadino „Blaster“ ir tuo metu užėmė 1 tūkst. kv. m. Prieš metus įvyko plėtra ir patalpos buvo praplėstos iki 1,6 tūkst. kv. m. Nuo rudens „Blaster“ jau užims 3 tūkst. kv. m. – rugpjūtį čia prasidės pirmojo aukšto pritaikymas reikalingoms biurų patalpoms. Didžiausią plotą naujosiose erdvėse užims besiplečiantis „Telesoftas“. Šiuo metu kompanijoje dirba 136 darbuotojai, bendrovės biurai veikia Kaune, Vilniuje, Ciuriche, Dubajuje, o neseniai rasti partneriai ir San Franciske, kur įsikūręs pasaulio programuotojų lopšys Silicio slėnis. Partneriu tapusi kompanija „We Work“ toliau garsins „Telesoftas“ teikiamas paslaugas ir skins kelią į tokių milžinių, kaip „Google“, „Amazon“, koridorius.

„Tikrai galime konkuruoti pagal darbų kokybę su pajėgiausiais pasaulio mobiliųjų technologijų paslaugų teikėjais. Klientai vertina patirtį ir pasiekimus, kuriuos jau turime, todėl mūsų paslaugos yra brangesnės, nei baltarusių, ukrainiečių ar indų. Turime išsikovoję vardą, turime klientus, kurie patenkinti mūsų darbų kokybe ir grįžta su naujais užsakymais. Šiuo metu dėl klientų konkuruojame su centrinės Europos kompanijomis, bet nuolat mokomės, dirbame, einame į priekį“, – sako A. Stonys.

Asmeninės savybės veda į priekį

Programuotojų pasaulį gerai pažįstantis A. Stonys giria lietuvius programuotojus už kokybišką darbą, atvirumą, draugiškumą, patikimumą ir atsakingumą. „Lietuviams būdingas noras padaryti geriau, „inovuoti“ – taip atsiranda naujovės. Daug keliauju, bendrauju su kitų šalių programuotojais, mūsiškiai darbuotojai yra geriausi“, – sako jis. Paklaustas apie tuos fantastiškus atlygius, kuriuos, visuomenės įsitikinimu, uždirba programuotojai, A. Stonys mano, kad tai šiek tiek pervertinama. „Mūsų darbo užmokesčio vidurkis yra didesnis, nei šalies vidurkis – 1,5 tūkst. eurų. Žinoma, yra tekę samdyti ir labai brangių darbuotojų. Daugiausiai, ką esame mokėję specialistui – 10 tūkst. eurų per mėnesį, tačiau tokie atvejai – pavieniai“, – sako A. Stonys.

Jo įsitikinimu, Kaunas, Lietuva yra pajėgūs tapti stipriu rytų Europos programavimo centru. Pasak jo, per trejus metus Kaune, vien iš tų kurie įstojo mokytis KTU, atsiras 700 programuotojų, po 5 metų – dar 1 tūkst. „Su tiek darbuotojų jau gali planuoti 2022 m. daug ką nuveikti“, – paslaptingai šypsosi A. Stonys, kuris, panašu, neketina sustoti rašyti realybėje savąją fantastikos išsipildymo knygą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA