Džiugi žinia: kauniečių skrandžius vėl džiugina legendinės „Spurginės“ skanėstai | Kas vyksta Kaune

Džiugi žinia: kauniečių skrandžius vėl džiugina legendinės „Spurginės“ skanėstai

R. Tenio nuotr.

Ką tik iškeptos, dar karštos, traškios, gardžiai kvepiančios, džemu pagardintos ir cukraus pudra pabarstytos spurgos ir saldi, garuojanti kakava – šis populiarus komplektas ir vėl laukia legendinėje Kauno „Spurginėje“! 

Nuo rugpjūčio 1 dienos, antradienio, darbuotojai sugrįžo iš mėnesio atostogų, kibo į darbus ir plačiai atvėrė legendinės vietos duris kauniečiams bei miesto svečiams.

Padėklai braška nuo spurgų su džemu

Portalas „Kas vyksta Kaune“ čia šiandien užsuko keliskart: apie 9 val. ryto pakalbinti darbuotojas, kai dar didysis darbymetis neprasidėjęs ir yra viena, kita minutė pokalbiui bei apie 12 val., kai čia pats pikas ir net uodas įlįsti vietos neturėtų. Žinoma, šioms legendinėms spurgoms atsispirti tikrai sunku… Anot darbuotojų, būna dienų, kai spurgų parduoda 1 tūkstantį, ir dar pusę tiek kitų bandelių.

Nuo pat ryto padėklai nukrauti spurgomis su džemu, apibarstytomis cukraus pudros debesėliu, žagarėliais, bandelėmis su lašinukais, kopūstais ar grybais bei kitais lankytojų pamėgtais skanėstais. Ech, pažvelgus net seilė tįsta!

Nors vos atvėrus duris stumdytis dėl vietos neteko, po 9 val. ryto buvo vos vienas kitas klientas, kramsnojantis spurgas ir geriantis kakavą, kavą ar arbatą, tačiau darbuotojos dirbo visu pajėgumu, laukiama spurgų išsiilgusių kauniečių antplūdžio pietų metu.

Ryte pakalbiname visad besišypsančią „Spurginės“ darbuotoją, dirbančią čia nuo atidarymo – 1978 m. – Bronę Rimonienę, ji kuklinasi, keliskart ištaria, kad „Spurginei“ reklamos tikrai nereikia, tačiau sutinka papasakoti apie šią legendinę vietą ir atskleisti paslaptį, kodėl čia kaip magnetas traukia ne tik kauniečius, bet ir miesto svečius, ypač užsienio studentus, taip pat turistus iš viso pasaulio.

Tradicinius tortus keičia spurgos

„Mes ramiai paatostogavome ir sugrįžome o „Spurginėje“ niekas po atostogų nepasikeitė“, – teigė B. Rimonienė. Prisiminusi, kad klientai ją dėl išvaizdos panašumo, mėgsta palyginti su prezidente Dalia Grybauskaite.

Mėnesio atostogų buvo išėję 14 čia plušančių darbuotojų (po 7 pamainoje). Pasiteiraujame, kiek vieno apsilankymo metu yra daugiausiai nusipirkę spurgų, pašnekovė prisimena, kad netoliese esantis viešbutis konferencijų metu nuperka visą padėklą, į kurį telpa 50 spurgų. Populiaru spurgų padėklus užsisakyti gimtadieniams, ypač vaikų, taip pat kitoms šventėms, net į pirtį.

„Tortai gimtadieniams jau atsibodę“, – pastebi B. Rimonienė. Ji pasakoja, kad spurgos ar kitos bandelės vaikų gimtadieniams gražiai įrišamos, papuošiamos.

Eksperimentai neprigijo

Ilgametė darbuotoja pasakojo, kad buvo bandymų keisti receptūrą, įdiegti naujovių, tačiau klientai buvo ištikimi tradiciniam asortimentui. „Bandėme gaminti bandeles su morkomis, obuoliais, ryžiais, bet nepasitvirtino”, – teigė pašnekovė.

Jei ruošiatės čia užsukti, žinokite, kad pagrindinis pikas prasideda 11:30 val. ir tęsiasi iki 14 val. vakarinio piko pradžia nuo 16:30 val. Būna, eilės nusidriekia iki iki liepų, tačiau, anot darbuotojų, niekas nepyksta, laukia, kol sulaukia.

Pamėgo užsienio studentai, švenčiantieji jubiliejus ir vilniečiai

Populiariausia šioje maitinimo įstaigoje spurgos su džemu, varške ar mėsa, žagarėliai; vegetarai dažnai perka bandeles su kopūstais, grybais.

Studentai iš Azijos šalių pamėgo bandeles su vištiena, natūralų sultinį. „Medicinos studentai indai pas mus kol mokėsi, tiek lankėsi, taip pat atvyksta žmonių iš Kinijos, Irano, Turkijos, Libano, Azerbaidžano, Ispanijos, Prancūzijos, Amerikos, Afrikos. Kartu užsienio studentai pramoksta lietuvių kalbos, žodį „spurga“ tikrai įsimena“, – linksmai pasakojo B. Rimonienė.

Pašnekovė atskleidė, kad „Spurginėje“ daugelis švenčia ir asmenines šventes, žmonės susėda, pasikalba. „Neseniai čia buvo klasės susitikimas po 50 metų. Klientai pasakojo, kad dar būdami studentai jie čia ateidavo, vaišindavosi. Stebėjomės, kad jie, teisininkai, kurių šventę labiau įprasta įsivaizduoti restorane, pasirinko būtent spurginę. O jie atsakė, kad čia lankydavosi dar būdami studentai, nostalgija. Paskanavę, išėjo toliau švęsti”, – pasakojo B. Rimonienė.

Kita stebima tendencija – „Spurginę“ pastaruoju metu ypač pamėgo vilniečiai, jie atvyksta su traukiniu, pasivaikščioja po Kauną.

„Vilniečiai pasakoja, kad čia atsigauna, labai patinka, lietuviškas miestas, visą dieną apžiūrinėja miestą, praalkę užsuka pas mus, dar ir lauktuvėms spurgų nuperka bei sugrįžta į Vilnių”, – sakė ilgametė parduotuvės darbuotoja.

 

Užplūsta per masines šventes

„Mūsų klientai – nuo to laiko, kai atsidarėme, ateina jau trečia karta, užaugo su mumis, įprato. Atvykę iš užsienio lietuviai pirmiausiai pas mus irgi ateina”, – sakė B. Rimonienė.

Klientai įstaigą užplūsta ir per masines šventes, muges Laisvės alėjoje. Dabar klientų susidomėjimo laukiama per Rugsėjo 1-ąją.

Paklausiame, ar apsilanko išskirtinių klientų, pašnekovė prisimena, kad ją karts nuo karto pavadina Grybauskaite, mat labai panaši. Ji mena linksmą istoriją su japonų turistais: „Kartą gidas vedžioja japonus, aiškina, kad čia tarybinių laikų kavinė, vis dar veikianti. Japonams akys tik išsiplėtė, pradėjo mus tyrinėti kaip gyvus eksponatus, kad puolė fotografuoti!”,  – šypsodamasi kalbėjo B. Rimonienė.

Ji atskleidė, kad apie legendinę „Spurginę“ rašė ir Japonijos, Vokietijos, Ispanijos, Amerikos žiniasklaida.

Populiarumo paslaptis – gaminta su meile

Pasiteiraujame, kokia šios vietos paslaptis, kad visad tiek daug klientų. „Paslaptis paprasta: mes mylime klientus, viską gaminame su didele meile, iš natūralių lietuviškų produktų: lietuviškų miltų, lietuviško pieno, sviesto, grietinės, kiaušinių. Čia nėra miltelių ar „fiti miti“”, – sakė B. Rimonienė.

Receptams daugiau kaip 40 metų.

Paklausiame ar nekinta kainos, anot pašnekovės, jos keičiasi tik tuomet, esant kritiniam momentui, kai matoma, kad neišsivers.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbinti klientai sakė, kad labiausiai čia verčia užsukti tradicinis spurgų skonis.

„Pasakysiu paprastai: tiesa atstatyta. Po mėnesio laiko!”, – sakė daugiau kaip 10 metų kas antrą dieną užsukantis klientas ir tęsė: „Čia skaniausios spurgos, klientai ateina, nes laikosi tradicijų”, – sakė Vaidotas.

„Kaune 40 metų gyvenu, kodėl ateinu? Čia žiauriai skanios spurgos”, – sakė Janina, nusipirkusi su marmeladu.

Kitąmet minės 40 metų

Beje, maitinimo įstaiga šiose patalpose dirba apytiksliai nuo 1964 m., anksčiau čia veikė savitarnos valgykla: buvo arka, už jos sudėti produktai, įsidėdavo, kas, ką nori, laukdavo eilėje, prieidavo kasos aparatą, susimokėdavo ir keliaudavo valgyti prie apvalių staliukų stovėdami.

„Spurginė“ savo istoriją čia skaičiuoja nuo 1978 m., tad kitąmet minės 40 m. jubiliejų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA