Miško gatvės kauniečiai neatpažins | Kas vyksta Kaune

Miško gatvės kauniečiai neatpažins

R. Tenio nuotr.

Domimės, kaip pasikeis Miško gatvė po rekonstrukcijos, ypač aktualu, kaip ji atrodys, kai iškirsta daugelis senųjų medžių.

Gyventojai nerimauja, kad senus medžius darbuotojai kerta daugiausiai dėl to, kad keičiant dangą, senos šaknys esą trukdo vykdyti darbus. Domimės kaip yra iš tiesų.

Kauniečiai gaili senųjų medžių

Viešojoje erdvėje netrūksta diskusijų apie kertamus senuosius medžius, ypač didelis netikėtumas kilo pamačius pokyčius Vytauto prospekte. Balandžio mėnesį Vytauto pr. surengta akcija: ant nukirstų liepų kelmų pastatyti stiklainiai su užrašu – „Tik tiek ašarų dėl liepos?“. Gegužės mėnesį savo nuomonę apie kertamus medžius viešai išreiškė žinomas režisierius prof. Gytis Padegimas. Jis Kauno gatves lygino su autostradomis ir retoriškai klausė: „Lik sveikas, žalias Kaune?”.

Šią savaitę kaunietis Mindaugas savo feisbuko profilyje apgailestauja dėl iškirstų senųjų medžių, jis rašo: „Miško gatvė tampa niekuo. Kaunas pjaunasi.” Po užrašu įkeltos nupjautų medžių nuotraukos, čia užvirė trumpa kauniečių diskusija.

Žmonės dalinasi nuomone, kad Miško gatvę jau reikia pervadinti Kelmų gatve; prisimenamas prieš tai iškirstas Vytauto prospektas. Pavel rašo, kad, kai anksčiau gyveno Vytauto prospekte, jis buvo nejaukus, o dabar iškirtus medžius – tapo dar nejaukesnis.

Kaip informuota anksčiau, Vytauto prospekte pasibaigus šaligatvių remontui, vietoje 170 čia sužaliuos 250 naujų liepų.

Kiti abejoja, ar tikrai visi iškirsti senieji medžiai buvo ligoti ir būtini iškirsti. Laura rašo, kad Kaune daugėja ir kelmų, ir naujų skiriamųjų juostų gatvėse. „Išvažiavai ryte iš namų, o vakare koks žiedas žiūrėk ir perbraižytas, adaptuojiesi. Kasdien taip.”

Kiti kauniečiai ramina ir sako, kad miestui reikia atsinaujinti bei palaukti, kol sužaliuos naujai sodinami medžiai.

Senuosius medžius pakeis nauji

Portalas „Kas vyksta Kaune” apie senųjų medžių kirtimus Miško gatvėje pasiteiravo Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėjos Radetos Savickienės. Ji teigė, kad Miško gatvė stipriai pasikeis: bus atsodinta jaunomis mažalapėmis liepomis, ne žemesnėmis, nei 3-3,5 metrų aukščio. „Geriausias pavyzdys kalbant apie augimo rezultatą būtų Maironio gatvės atkarpa nuo K. Mindaugo prospekto iki Laisves alėjos, ten 2006 m. pasodintos liepos. Sodinukus tiekia Lietuvos medelynai, o tiksli kaina paaiškės pilnai įgyvendinus atsodinimo projektą”, – sakė R. Savickienė.

Vietoj apie 80 augusių senųjų liepų, bus atsodinta daugiau, nei 100 naujų medžių. Anot pašnekovės, galutinai atsodinti visi Miško gatvės medžiai bus rugsėjo – spalio mėnesiais.

Teigiama, kad naujieji medžiai tokio dydžio, kaip buvo iškirsti senieji (apie 50 metų), užaugs po maždaug po 20-30 metų.

Savivaldybė: medžiai pavojingi aplinkai

Savivaldybės atstovų pasiteiravus apie kauniečių pasipiktinimą, kad kertami senieji medžiai, turintys ilgą istoriją ir siejami su šiose vietose augančiais kauniečiais, pašnekovė tikino, kad iš gyventojų sulaukiama ir nemažai padėkų, kad senus medžius pakeičia naujais. „Žinoma, yra ir pasipiktinusių kauniečių, tačiau jiems viską paaiškiname, kad nesiimant juos atnaujinti, medžiai skurstų ir po kelių metų žūtų, jie būtų nestabilūs ir pavojingi aplinkai: pėstiesiems, pastatams, automobiliams”, – aiškino R. Savickienė.

Ji sakė, kad žinovai nuvykę apžiūrėti medžių patvirtino, jog liepų šaknys išsiraizgiusios per arti paviršiaus ir vykdant darbus nepavyks jų nepažeisti: šaknys bus atkastos, kai kurios nukirstos. „Pažeidus kai kurias paviršines šaknis pučiant stipriam vėjui kyla reali grėsmė, jog medis neatlaikys ir nuvirs. Tokį atvejį mes turėjome prieš keletą metų, kuomet užvirtusi liepa suknežino automobilį. Mokslininkai pabrėžė, kad dėl apšvietimo stulpų ir elektros laidų stipriai apgenėti medžiai su iškeltomis lajomis praranda tvirtumą. Silpnos šaknys per smarkesnę vėtrą gali paprasčiausiai neatlaikyti medžio svorio”, – sakė savivaldybės atstovė R. Savickienė.

Atgims visa Miško gatvė

Po kapitalinio remonto darbų, pasikeis visa Miško gatvė: joje bus pakeisti gatvės borteliai, sudėtos naujos plytelės, įrengtas šiuolaikiškas LED apšvietimas. Vairuotojus pasitiks nauja važiuojamosios dalies danga.

Dalis šaligatvio bus skirta dviratininkams, čia bus įrengti maždaug 1,2 metrų pločio dviračių takai, tiek vienoje gatvės pusėje, tiek ir kitoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA